Sockerbullar med vaniljfyllning

Introduktion och förberedelse

Sockerbullar med vaniljfyllning är en variant på vetebullar som bakas med fyllning av vaniljkräm samt penslas i smält smör och vänds i socker till servering.

Serveringsförslag

Sockerbullarna passar till fika och utflykt, kalas med mera.

Val av vaniljkräm

  • Jag fyllde med ca 1,2 msk fast vaniljkräm i varje bulle. Detta kan du dubblera - räkna då 9-10 dl fast vaniljkräm - om du vill ha mycket fyllning.
  • Du kan köpa vaniljkräm på pulver - jag tog 1,5 påsar 100 gram Dr. Oetker vaniljkräm och blandade med 6 dl kall mjölk.
  • Du kan även göra en dubbel sats - 6 dl - hemgjord vaniljkräm.
  • Vaniljkrämen kan även bytas mot sötsyrlig citronkräm.

Kan halveras

Receptet kan halveras till ca 17 bullar och då göra på en påse vaniljkrämspulver eller 4 dl vaniljkräm.

Kan förberedas och frysas

Vill du förbereda och baka i förväg kan du frysa in bullarna utan socker. Ta sedan fram och tina i rumstemperatur samt värm i ugn eller mikro och pensla med smält smör samt vänd i socker till servering.

Variant

Istället för denna deg kan du baka med Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i degen.

Bullarna penslas med smält smör och vänds i socker till servering.
Bullarna penslas med smält smör och vänds i socker till servering.

34 sockerbullar med vaniljfyllning

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 200 gram smör eller margarin
  • 4 dl mjölk 3%
  • 1 dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 krm hjorthornsalt
  • 1 ägg
  • 14-16 dl vetemjöl
  • FYLLNING: 6-7 dl fast vaniljkräm, hemgjord eller blanda 150 gram (1,5 påsar) vaniljkrämspulver med 6 dl mjölk
  • SERVERING: 50 gram smör
  • 1,5 dl strösocker

Tillagning

  1. Förbered vaniljkräm och förvara i kylen.
  2. Smält smör i en kastrull. Låt svalna något.
  3. Lös upp jäst i en bakbunke.
  4. Tillsätt hälften av mjölken och rör ut jästen.
  5. Rör i smöret och resten av mjölken.
  6. Tillsätt socker, salt och hjorthornsalt.
  7. Rör i ägget.
  8. Tillsätt ca 14 dl vetemjöl och rör samt knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. någon dl mjöl extra till en smidig deg som precis ej kletar fast i kanterna.
  9. Knåda degen i 5-10 minuter på mjölat bakbord eller med degblandare.
  10. Dela degen i fyra delar.
  11. Knåda ut en del i taget till en rektangel ca 4-5 mm tjock.
  12. Skär ut rutor ca 8-10 cm stora. Kavla ev. ut dem något en i taget.
  13. Lägg ca 1,2 msk vaniljkräm i mitten på rutan med deg. Vik upp hörnor och kanter samt kläm ihop degen. Vänd upp och ner med skarven nedåt. Forma till dem försiktigt så de blir runda och fina. Placera på bakplåtar med bakplåtspapper. Fortsätta göra fyllda bullar tills degen är slut.
  14. Låt bullarna jäsa i 1,5 timmar.
  15. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  16. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 8 minuter tills de har fin färg. Grädda ej för länge - då pöser vaniljkrämen ut.
  17. Ta ut och låt svalna något på galler. Hit kan du baka i förväg och frysa in.
  18. SERVERING: Smält smör och låt svalna något. Häll upp i en skål. Fyll en bred djup tallrik med strösocker. Pensla några bullar i taget på ovansidan och vänd upp och ner i strösockret.
  19. Sockerbullarna är klara att servera.
E-mail
Medel: 3.8 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 322 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18