Dovrekaka
Dovrekaka med vaniljfyllning toppad med mandel och pärlsocker.
Kakan bakas med variant på vetedeg med jäst, ägg och smör i likt Karlsbaderdeg.
Jag har utgick från ett recept från Älvsjö Konditori men gjorde lite ändringar. Bland annat bakade jag i en springform istället för två mindre formar, justerade tillagning, jästid, lite ingredienser, lade till salt och bakpulver.
Tillagning
- Låt smör bli rumsvarmt eller mikra det försiktigt ca 15 sekunder så det är mjukt men ej smält. Detta gäller både smör till degen och fyllningen.
- Vispa ihop ägg och socker i en stor bakbunke med en elvisp.
- Smula sönder jästen och lös upp i vattnet i en skål.
- Vispa ner jästen med äggen.
- Blanda mjöl, bakpulver samt salt i en kanna eller skål.
- Tillsätt mjölkblandningen till äggen och rör ihop till en smidig det med elvisp med degkrokar. Kör några minuter med elvispen.
- Klicka i smöret lite i taget och arbeta in i degen med degkrokarna.
- Klä en springform på 24-26 cm diameter med bakplåtspapper i botten. Smörj den med mjukt smör.
- Ta upp degen på mjölat bakbord eller skärbräda.
- Skär loss en tredjedel av degen och tryck ut i botten på springformen.
- FYLLNING: Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en skål.
- Bred ut och fördela fyllningen över degen i ett jämnt lager.
- Ta en tredjedel av degen och rulla ut till en lång bit och lägg ut mot kanten runt insidan på formen.
- Dela resten av degen i 9 delar.
- Rulla ut varje del till bitar lika långa som formen är bred och fördela tvärs över formen i valfritt mönster.
- Täck över med bakduk och ställ att jäsa till dubbel storlek i ca 2,5 timmar.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Pensla kakan med uppvispat ägg.
- Strö över pärlsocker och flagad mandel.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 30 minuter.
- Ta ut och kontrollera så kakan är genombakt med en baksticka.
- Låt svalna 10 minuter i formen och skär sedan runt kanten och ta loss den.
- Skär upp kakan i bitar till servering. Förslagsvis till 12 bitar.
- Kan kan serveras nybakt eller vid senare tillfälle. Kan frysas in hel eller i bitar.
Serveringsförslag
Kakan passar till fika, utflykt och kafferep.
Varianter
- Istället för att baka en kaka i en stor springform kan du baka två mindre Dovrekakor i formar på 16 cm diameter, flera andra mindre formar eller portionsvis i små bullformar av metall eller papper.
- Istället för smörkrämen kan du fylla med äppelmos, citronkräm, rabarbercurd, fransk smörkräm eller vaniljkräm.
Uppskattat näringsvärde per portion: 239 kcal