Mandelbullar

Hembakta fyllda bullar med mandelmassa är gott till fika och picknick.

20 mandelbullar

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • Fyllning: 1 dl mandlar (oskalade)
  • 200 gram mandelmassa
  • 50 gram smör, rumsvarmt
  • 2 äggvitor
  • 3 msk socker
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl flagad mandel att garnera med

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning.
  3. Rör i 7 dl av mjölet och knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. resten av mjölet om degen är för klibbig. Spara annars mjölet till utbakning.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna i två omgångar på mjölat bakbord. De ska bli en stor fyrkantig rektangel lite mindre än en ugnsplåt.
  6. Gör fyllningen: Riv eller hacka mandelmassan. Lägg i en bunke. Tillsätt sockret. Mixa eller finhacka mandlarna och lägg i bunken. Tillsätt smör och äggvitor samt mosa eller mixa ihop till en bredbar massa.
  7. Bred ut hälften av mandelfyllningen på rektangeln med deg och rulla ihop likt en rulltårta. Lägg med skarven nedåt. Skär ut 1,5 cm tjocka skivor av rullen. Lägg dem på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
  8. Upprepa med resten av degen.
  9. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägget och pensla bullarna.
  12. Strö ev. över flagad mandel.
  13. Grädda mandelbullarna i 10 minuter.
  14. Låt mandelbullarna svalna på galler.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Gilla min Facebook-sida, prenumerera på min Youtube-kanal och se min senaste film hur du bakar goda semlor. Och följ gärna på Instagram och Pinterest.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer