Mandelbullar

Hembakta fyllda bullar med mandelmassa är gott till fika och picknick.

20 mandelbullar

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • Fyllning: 1 dl mandlar (oskalade)
  • 130 gram mandelmassa
  • 3 msk smör, rumsvarmt
  • 2 äggvitor
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl flagad mandel att garnera med

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning.
  3. Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig del.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor fyrkantig rektangel. Kavla ut den så stor du kan, minst i storlek som en långpanna.
  6. Riv eller hacka mandelmassan. Lägg i en bunke.
  7. Mixa eller finhacka mandlarna och lägg i bunken.
  8. Tillsätt smör och äggvitor samt mosa eller mixa ihop till en bredbar massa.
  9. Bred ut mandelfyllningen på degen och rulla ihop likt en rulltårta.
  10. Lägg med skarven nedåt.
  11. Skär ut 1,5 cm tjocka skivor av rullen.
  12. Lägg dem på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
  13. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  14. Sätt ugnen på 225 grader.
  15. Vispa upp ägget och pensla bullarna.
  16. Strö ev. över flagad mandel.
  17. Grädda mandelbullarna i 10 minuter.
  18. Låt mandelbullarna svalna på galler.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer