Mandelbullar

Mandelbullar är som kanelbullar fast med mandelmassa som fyllning istället för kanel och socker. Gott till fika, picknick och bullfest.

Om du vill ha lite överkurs kan du göra egen mandelmassa och fylla bullarna med. Annars går köpt mandelmassa finfint.

20 mandelbullar

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • Fyllning: 1 dl mandlar (oskalade)
  • 200 gram mandelmassa
  • 50 gram smör, rumsvarmt
  • 2 äggvitor
  • 3 msk socker
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl flagad mandel att garnera med

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning.
  3. Rör i 7 dl av mjölet och knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. resten av mjölet om degen är för klibbig. Spara annars mjölet till utbakning.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna i två omgångar på mjölat bakbord. De ska bli en stor fyrkantig rektangel lite mindre än en ugnsplåt.
  6. Gör fyllningen: Riv eller hacka mandelmassan. Lägg i en bunke. Tillsätt sockret. Mixa eller finhacka mandlarna och lägg i bunken. Tillsätt smör och äggvitor samt mosa eller mixa ihop till en bredbar massa.
  7. Bred ut hälften av mandelfyllningen på rektangeln med deg och rulla ihop likt en rulltårta. Lägg med skarven nedåt. Skär ut 1,5 cm tjocka skivor av rullen. Lägg dem på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
  8. Upprepa med resten av degen.
  9. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägget och pensla bullarna.
  12. Strö ev. över flagad mandel.
  13. Grädda mandelbullarna i 10 minuter.
  14. Låt mandelbullarna svalna på galler.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept