Mandelbullar

Hembakta fyllda bullar med mandelmassa är gott till fika och picknick.

20 mandelbullar

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • Fyllning: 1 dl mandlar (oskalade)
  • 130 gram mandelmassa
  • 3 msk smör, rumsvarmt
  • 2 äggvitor
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl flagad mandel att garnera med

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning.
  3. Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig del.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor fyrkantig rektangel. Kavla ut den så stor du kan, minst i storlek som en långpanna.
  6. Riv eller hacka mandelmassan. Lägg i en bunke.
  7. Mixa eller finhacka mandlarna och lägg i bunken.
  8. Tillsätt smör och äggvitor samt mosa eller mixa ihop till en bredbar massa.
  9. Bred ut mandelfyllningen på degen och rulla ihop likt en rulltårta.
  10. Lägg med skarven nedåt.
  11. Skär ut 1,5 cm tjocka skivor av rullen.
  12. Lägg dem på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
  13. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  14. Sätt ugnen på 225 grader.
  15. Vispa upp ägget och pensla bullarna.
  16. Strö ev. över flagad mandel.
  17. Grädda mandelbullarna i 10 minuter.
  18. Låt mandelbullarna svalna på galler.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer