Mandelbullar

Mandelbullar är ljusa vetebullar fyllda med mandelmassa. Gott till fika och picknick samt alternativ till vanliga kanelbullar. 

20 mandelbullar

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • Fyllning: 1 dl mandlar (oskalade)
  • 200 gram mandelmassa
  • 50 gram smör, rumsvarmt
  • 2 äggvitor
  • 3 msk socker
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl flagad mandel att garnera med

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning.
  3. Rör i 7 dl av mjölet och knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. resten av mjölet om degen är för klibbig. Spara annars mjölet till utbakning.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna i två omgångar på mjölat bakbord. De ska bli en stor fyrkantig rektangel lite mindre än en ugnsplåt.
  6. Gör fyllningen: Riv eller hacka mandelmassan. Lägg i en bunke. Tillsätt sockret. Mixa eller finhacka mandlarna och lägg i bunken. Tillsätt smör och äggvitor samt mosa eller mixa ihop till en bredbar massa.
  7. Bred ut hälften av mandelfyllningen på rektangeln med deg och rulla ihop likt en rulltårta. Lägg med skarven nedåt. Skär ut 1,5 cm tjocka skivor av rullen. Lägg dem på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
  8. Upprepa med resten av degen.
  9. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägget och pensla bullarna.
  12. Strö ev. över flagad mandel.
  13. Grädda mandelbullarna i 10 minuter.
  14. Låt mandelbullarna svalna på galler.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer