Kanelbullar

Här hittar du recept på olika slags kanelbullar samt andra goda söta bullar med olika fyllning och smaksättning.

Bakat bullar har vi gjort länge. Doften av nybakta bullar är magisk. Det finns massor med varianter på vanliga kanelbullar, vaniljbullar, bullar med mandelmassa, blåbärsbullar med mera.

Längst ner på sidan hittar du min lista med alla mina kanelbullerecept.

Kanelbullar Kanelbulleboomen var på 50-talet men i dagsläget äter vi fler kanelbullar än aldrig förr. Kanelbullen har t.o.m. fått en egen dag - Kanelbullensdag - som firas den 4 oktober.

Saft och bullar eller kanelbulle med kall mjölk är svenska favoriter bland både barn och vuxna. Förr var vetebullar så fint det kunde bli. Vetemjöl, kanel, smör och socker var dyrt. Då kunde man skryta med fina vetebullar - idag skryter vi med platt-tv.

Tyvärr har det gått inflation i kanelbullar med försämrad kvalitet som resultat. Jag tänker på de söndersockrade bakeoff-kanelbullar som finns på varje mack och kiosk. Bakeoff-bullarna är för söta och inte vidare goda, tycker jag. Nej, passa på och gå till ett riktigt bageri där de bakar egna stora, härliga unika kanelbullar. Eller varför inte kavla upp armarna och baka egna kanelbullar.

Just kanelbullen började bakas på 1920-talet enligt Hembakningsrådet. Det var väl då efter första världskriget som både vete, smör, socker och kanel blev billigare och mer tillgängligt för allmänheten. Kanelbullen började då bakas på bagerier och kaféer samt i hemmen.

Ingredienser och bakning

Ingredienserna till kanelbullar är huvudsakligen vetemjöl, mjölk, jäst, socker och smör/margarin. Ofta kryddar man även degen med kardemumma. Fyllningen är såklart kanel som blandas med smör och socker. Bullarna penslas med uppvispat ägg och pärlsocker strös över.

Formen är rund och kanelbullen kallas ibland för kanelsnäcka. Andra namn är vegabröd, fransk lilja, dubbelsnäcka, knutar och kanelbriocher. Många bakar kanelbullarna i veckade pappersformer när de ska jäsa och gräddas även om det ej är nödvändigt. Pappersformen förhindrar bullens deformering under jäsningen och gräddningen så att du får en högre och finare bulle.

Kanelbullens dag

Kanelbulle Kanelbullar kan bakas på olika vis. Här en handbakad kanelbulle där degen är snurrad till en bulle. Jämför med kanelsnäcka som skärs ut från en fylld degrulle likt en rulltårta och sedan bakas.Nu finns det till och med en dag ägnad åt kanelbullen - Kanelbullens dag - som firas i Sverige den 4 oktober varje år. 1999 tyckte Hembakningsrådet att Kanelbullen förtjänade mer uppmärksamhet - kan ju anta att de som företag som tjänar på att vi bakar och handlar på bageri också tycker att det är en bra ide.

Vi svenskar har så starka känslor för kanelbullen att det rapporteras om firande av bullätande svenskar så långt bort som i Nya Zeeland, New York och hos Svenska Kyrkan världen över.

Kanelbullens historia

"Vetebullespåret" börjar enligt Gunvor Fröberg (Fd adjunkt, Matkultur vid Göteborgs Universitet) när sockret blev billigare under slutet av 1800-talet och blev det vanligt med sirapslimpor istället för surdegsbröd. Det fina brödet med siktat vetemjöl, som man mest haft till högtider tidigare, blev då föregångaren till vetedegen i kanelbullarna. Då hade man sirap på smörgåsen som pålägg! Gott till kaffet och sött till barnen.Kanelbullar Klassiska kanelbullar är farligt goda nybakta. Gärna med ett glas mjölk. Med grundrecept till vetedeg kan du baka många varianter som skäckor, knutar, gifflar, längder med mera.

Förr i tiden hade de inte bilar och andra statusprylar att skryta med då var istället god och dyr mat som socker, grädde, smör och vitt mjöl det man jämförde grannar emellan. Före 50-talet så var ingredienserna till kanelbullar dyra lyxingredienser och därför njöts de mest av de som hade pengar.

På 1950-talet verkar vara den tid då kanelbullen slog igenom. Kanelbulleboomen berodde på att svenskarna blev rikare och samtidigt så fanns en generation husmödrar som hade tid att baka kanelbullar och andra bakverk till dignande kaffebord. Snäcka, giffel, vegabulle, klippta bulle, kringla och flera andra variationer kom. Varje husmor satte en ära i att göra kanelbullar.

Bagerierna hade redan bakat kanelbullar ett tag och 1952 kunde en kanelbulle i Alingsås kosta 10 öre styck. Idag kostar de minst en tia. Recept spreds och togs med i Vår Kokbok. En kvinna berättar att hon som nygift 1952 bakade kanelbullar, något som inte förekommit i hennes uppväxthem.

På 1960-talet började många kvinnor jobba och hade mindre tid att bla baka. Tro inte att männen tog över baket - nej, nej, istället köptes färdiga och så förenklade man kanelbullebakandet. Vetebrödsdegen kavlades ut, fyllningen ströks på, sedan rullades den ihop till en "rulltårta" och skars i bitar. Snabbt och effektivt så hade man kanelsnäckor.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Pages