Citronbullar

Introduktion och förberedelse

Rivet citronskal ger den goda smaken på dessa citronbullar. De bakas som vanliga kanelbullar med smör och socker men istället för kanel så smaksätts fyllningen med rivet citronskal och lite citronsaft.

Satsen kan halveras till 20 bullar.

Varianter:

  • Citronsnurror gör du som nedan recept med deg och gräddningen. När du kavlat ut rektanglar av degen och brett på med smör-, socker- och riven citron så skär eller sporrar du ut 10 remsor ca 1-2 cm breda. Vrid och snurra runt dem runt tummen till snurror likt trassliga nystan eller bollar. Jäs och grädde som nedan.
  • Butterkaka - ihopbakta bullar - bullarna bakas så de sedan sitter ihop i en form. Använd en bakform, stekpanna, ugnsplåt eller långpanna med höga kanter som du smörger med smör eller margarin. Placera bullarna tätt jämte varandra och jäs ihop dem samt baka dem sedan som vanligt - räkna med några minuter extra tid i ugnen.
  • Längder, kransar och flätor - istället för att skära rullarna med deg i bitar till bullar så klipper du jack i rullarna och viker upp degflikarna varannan till vänster sedan nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Pensla med ägg, strö över flagad mandel och pärlsocker samt grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
  • Med kardemumma: tillsätt 2 tsk stött kardemumma till degen.

Garnering:

Vanligast är att garnera med pärlsocker. Man kan också strö över 0,5 dl flagad eller hackad mandel när man penslat bullarna.

När bullarna svalnat så kan man även garnera citronbullarna genom att ringla över sockerglasyr.

40 citronbullar, 3 plåtar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst för ljusa degar
  • 5 dl mjölk, standard
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 1,4 liter vetemjöl
  • 2 msk rivet citronskal
  • 2 msk citronsaft
  • 150 g smör
  • 1 ägg att pensla med
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl pärlsocker till garnering

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker eller baksirap och salt.
  6. Tillsätt mjöl men spara ca 1 dl mjöl att justera degen med samt 0,5 dl till utbakning.
  7. Tillsätt smör i bitar eller klickar.
  8. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  9. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  10. Skölj citron och riv skalet fint så du har 2 msk citronskal. Dela och pressa ut citronsaft så du har 2 msk citronsaft.
  11. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  12. Dela degen i fyra delar.
  13. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  14. Bred på en fjärdedel av det mjuka smöret, sockret samt rivet citronskal och lite citronsaft på vardera rektangel efterhand du kavlar ut dem. Om du vill kan du röra ihop fyllningen av mjukt smör, citronskal, citronsaft och socker i en bunke innan.
  15. Rulla ihop rektangeln med deg från långsidan likt en rulltårta.
  16. Skär varje rulle i 10 stycken bullar med en vass kniv till totalt 40 bullar.
  17. Lägg bullarna med skarven upp med några cm mellanrum på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  18. Låt bullarna jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  19. Sätt ugnen på 225-250 grader vanlig ugn.
  20. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker.
  21. Baka citronbullarna i 8-10 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20