Nutellabullar

Introduktion och förberedelse

Nutellabullar eller Nutellasnäckor. Som kanelbullar men utan kanel och istället toppade med Nutella - hasselnötscrème.

Varianter

  • Här rullade och skurna som snäckor men de kan också bakas som snurror. Då kavlar du ut degen, brer på Nutella blandat med smör och strör över lite socker. Vik degen dubel och kalva ut lite till. Skär i strimlor ca 1-2 cm breda. Snurra strimlorna till nystan och lägg i bullformar. Gör ett litet hål eller grop i dem och fyll med lite vaniljkräm.
  • Vidare kan degen bakas som fläta eller kräns.
  • Istället för denna deg kan du baka med Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i degen.

40 bullar Nutellabullar, två plåtar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 1 tim 42 min

Ingredienser

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 50 gram färsk jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 1,4 liter vetemjöl, ca 800 gram
  • FYLLNING: 100 gram rumsvarmt smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 8 msk Nutella hasselnötscreme (ca 100 gram)
  • PENSLING: 1 ägg
  • GARNERING: 1 dl pärlsocker
  • 1/2 dl flagad mandel eller hackade hasselnötter

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en stor degskål.
  2. Häll över den ljumma mjölken och rör om.
  3. Tillsätt socker eller sirap och salt. Tillsätt stött eller mald kardemumma om du vill ha det i.
  4. Mät upp mjölet och men spar en dl till utbakning. Arbeta ihop degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Tillsätt ev lite mer mjöl.
  5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  6. Lägg fram smör så det blir rumsvarmt.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ihop den.
  8. Dela degen i 4 delar. Kavla ut en del i taget till en avlång rektangel ca 35 x 25 cm.
  9. Bred ut 1/4 smör samt strö ett tunt lager socker på degen. Rulla ihop till en rulle.
  10. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Upprepa med alla fyra degbitarna till 40 bullar.
  11. Tryck en grop med tummen i mitten på varje bulle och lägg dit ca 1/2 tsk Nutella i varje.
  12. Låt snäckorna jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  13. Värm ugnen till 225°C vanlig ugn.
  14. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö ev. över pärlsocker och flagad mandel eller grovhackade hasselnötter.
  15. Grädda Nutellabullarna mitt i ugnen, 10-12 minuter. De ska få fin färg men akta så de inte bränns.
  16. Ta ut och låt bullarna svalna på galler något innan servering.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18