Vaniljbullar

Hembakta bullar med vaniljfyllning av smör och vaniljsocker. Baka vaniljbullar om du är trött på vanliga kanelbullar.

Om du gillar kardemumma kan du ha någon tsk stött kardemumma i degen. Du kan halvera receptet om du bara vill baka ett tjugotal bullar.

En annan variant på vaniljbullar är att fylla bullarna med vaniljkräm.

40 vaniljbullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 14 dl vetemjöl
  • Fyllning: 100 g mjukt smör
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • Pensling: 1 ägg
  • 2 msk pärlsocker

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
  4. Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg - du får ev. ta i lite extra mjöl på slutet om degen är för lös.
  5. Jäs degen under bakduk i 40 min.
  6. Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen. Förbered en eller två plåtar med 40 bullformar. Det går också att baka bullarna utan formar direkt på bakplåtspapper.
  7. Ta upp degen till bullarna på mjölat bakbord och knåda den någon minut. Dela degen till fyra delar.
  8. Kavla ut en bit deg i taget till en rektangel ca 40 x 25 cm. Bred på 1/4 av smöret.
  9. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär i 10 bitar. Ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Upprepa med resten av degen.
  10. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
  11. Sätt ugnen på 250° vanlig ugn.
  12. Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min.
  13. Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3.7 (45 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer