Vaniljbullar

Hembakta bullar med vaniljfyllning av smör och vaniljsocker. Baka vaniljbullar om du är trött på vanliga kanelbullar.

Om du gillar kardemumma kan du ha någon tsk stött kardemumma i degen. Du kan halvera receptet om du bara vill baka ett tjugotal bullar.

En annan variant på vaniljbullar är att fylla bullarna med vaniljkräm.

40 vaniljbullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 14 dl vetemjöl
  • Fyllning: 100 g mjukt smör
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • Pensling: 1 ägg
  • 2 msk pärlsocker

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
  4. Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg - du får ev. ta i lite extra mjöl på slutet om degen är för lös.
  5. Jäs degen under bakduk i 40 min.
  6. Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen. Förbered en eller två plåtar med 40 bullformar. Det går också att baka bullarna utan formar direkt på bakplåtspapper.
  7. Ta upp degen till bullarna på mjölat bakbord och knåda den någon minut. Dela degen till fyra delar.
  8. Kavla ut en bit deg i taget till en rektangel ca 40 x 25 cm. Bred på 1/4 av smöret.
  9. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär i 10 bitar. Ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Upprepa med resten av degen.
  10. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
  11. Sätt ugnen på 250° vanlig ugn.
  12. Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min.
  13. Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3.7 (45 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept