Vaniljbullar

Introduktion och förberedelse

Hembakta bullar med vaniljfyllning av smör och vaniljsocker. Baka vaniljbullar om du är trött på vanliga kanelbullar.

Om du gillar kardemumma kan du ha någon tsk stött kardemumma i degen. Du kan halvera receptet om du bara vill baka ett tjugotal bullar.

En annan variant på vaniljbullar är att fylla bullarna med vaniljkräm.

40 vaniljbullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 14 dl vetemjöl
  • Fyllning: 100 g mjukt smör
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • Pensling: 1 ägg
  • 2 msk pärlsocker

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
  4. Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg - du får ev. ta i lite extra mjöl på slutet om degen är för lös.
  5. Jäs degen under bakduk i 40 min.
  6. Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen. Förbered en eller två plåtar med 40 bullformar. Det går också att baka bullarna utan formar direkt på bakplåtspapper.
  7. Ta upp degen till bullarna på mjölat bakbord och knåda den någon minut. Dela degen till fyra delar.
  8. Kavla ut en bit deg i taget till en rektangel ca 40 x 25 cm. Bred på 1/4 av smöret.
  9. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär i 10 bitar. Ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Upprepa med resten av degen.
  10. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
  11. Sätt ugnen på 250° vanlig ugn.
  12. Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min.
  13. Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3.7 (50 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept