Karlsbaderbullar
Karlsbaderbullar penslade med smör och vända i socker och stött kardemumma. En slags sockerbullar med kardemummasocker.
Karlsbaderdeg är en ljus vetedeg med ägg och extra mycket smör i degen som ger saftiga bullar med gott tuggmotstånd.
Tillagning
- Förbered en sats Karlsbaderdeg - se länk ovan.
- Dela degen i två delar på mjölat bakbord.
- Kavla ut en del deg i taget till en stor rektangel.
- Sporra eller skär ut 12 remsor.
- Tvinna remsorna och rulla ihop dem till snurror. Vik in den sista biten under bullen.
- Lägg på plåtar med bakplåtspapper - 12 bullar på varje plåt.
- Jäs i 40 minuter övertäckta med bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Pensla med ett uppvispat ägg.
- Grädda bullarna en plåt i taget i mitten av ugnen i 10 minuter.
- Ta ut och låt svalna något.
- Smält smör i en skål.
- Stöt kardemummakärnor.
- Blanda stött kardemumma med socker i en djup tallrik.
- Pensla bullarna med smält smör på ovansidan. Vänd en bulle i taget upp och ner i sockret med kardemumman. Lägg över på en tallrik, fat, plåt eller skärbräda.
- Bullarna är klara att servera.
Serveringsförslag
Passar som vanliga bullar till fika, fest och utflykt.
Förberedelse
Förbered först en sats Karlsbaderdeg.
Varianter
Du kan dela degen i två delar och baka en plåt bullar och en plåt gifflar.
Tips
Bullarna kan frysas in med socker men bäst tycker jag de blir om du fryser in dem utan socker. Tina och värm dem samt pensla med smör och kardemummasocker till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 105 kcal