Karlsbaderbullar

Karlsbaderbullar penslade med smör och vända i socker och stött kardemumma. En slags sockerbullar med kardemummasocker.

Karlsbaderdeg är en ljus vetedeg med ägg och extra mycket smör i degen som ger saftiga bullar med gott tuggmotstånd.

24 Karlsbaderbullar

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 sats Karlsbaderdeg, se länk ovan
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 1 ägg att pensla med
  • 50 gram smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk stötta kardemummakärnor

Tillagning

  1. Förbered en sats Karlsbaderdeg - se länk ovan.
  2. Dela degen i två delar på mjölat bakbord.
  3. Kavla ut en del deg i taget till en stor rektangel.
  4. Sporra eller skär ut 12 remsor.
  5. Tvinna remsorna och rulla ihop dem till snurror. Vik in den sista biten under bullen.
  6. Lägg på plåtar med bakplåtspapper - 12 bullar på varje plåt.
  7. Jäs i 40 minuter övertäckta med bakduk.
  8. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  9. Pensla med ett uppvispat ägg.
  10. Grädda bullarna en plåt i taget i mitten av ugnen i 10 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna något.
  12. Smält smör i en skål.
  13. Stöt kardemummakärnor.
  14. Blanda stött kardemumma med socker i en djup tallrik.
  15. Pensla bullarna med smält smör på ovansidan. Vänd en bulle i taget upp och ner i sockret med kardemumman. Lägg över på en tallrik, fat, plåt eller skärbräda.
  16. Bullarna är klara att servera.
Förbered först en sats Karlsbaderdeg. Vidare behöver du stött kardemumma, strösocker och smör.
Förbered först en sats Karlsbaderdeg. Vidare behöver du stött kardemumma, strösocker och smör.
Dela degen i två delar. Kavla ut en del i taget till en rektangel.
Dela degen i två delar. Kavla ut en del i taget till en rektangel.
Sporra eller skär ut 12 remsor.
Sporra eller skär ut 12 remsor.
Tvinna remsorna och rulla ihop dem till snurror. Vik in den sista biten under bullen.
Tvinna remsorna och rulla ihop dem till snurror. Vik in den sista biten under bullen.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper. 12 på varje plåt. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper. 12 på varje plåt. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda till fin färg på 225 grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Grädda till fin färg på 225 grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
När bullarna svalnat något så penslar de dem med smält smör och vänder i socker blandat med stött kardemumma.
När bullarna svalnat något så penslar de dem med smält smör och vänder i socker blandat med stött kardemumma.
Bullfest med kardemumma- och sockerbullar av Karlsbaderdeg.
Bullfest med kardemumma- och sockerbullar av Karlsbaderdeg.

Serveringsförslag

Passar som vanliga bullar till fika, fest och utflykt.

Förberedelse

Förbered först en sats Karlsbaderdeg.

Varianter

Du kan dela degen i två delar och baka en plåt bullar och en plåt gifflar.

Tips

Bullarna kan frysas in med socker men bäst tycker jag de blir om du fryser in dem utan socker. Tina och värm dem samt pensla med smör och kardemummasocker till servering.

Gillar du bullar, smör, nystött kardemumma och knaprigt socker så är dessa bullar för dig.
Gillar du bullar, smör, nystött kardemumma och knaprigt socker så är dessa bullar för dig.

E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 105 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18

Tillbehör och liknande: