Gröt

Här hittar du alla mina recept på olika sorter och hur man kokar olika gröt.

Koka klassisk havregrynsgröt, råggröt, risgrynsgröt eller laga en snabbgröt, vegansk risgrynsgröt, nyttig bovetegröt eller något annat gott grötrecept.

Eller rör ihop en snabbgröt, kallgröt eller laga Overnight Oats - gröt som får stå i kylen över natten redo till frukosten.

Bara superlativ

Gröt är lätt- och snabblagat, nyttigt, billigt och gott. En perfekt start på dagen, lätt lunch eller kvällsmat.

Koka gärna gröten med ekologiska svenska gryn. Fibergryn kan man också välja för lite mer fibrer.

Några förslag på tillbehör till gröt:

  • Kall vanlig mjölk eller mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • Istället för vanlig mjölk kan man servera med kall havremjölk, rismjölk eller mandelmjölk då blir det vegan.
  • Något sött är gott till som äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt. Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar ger också sötma. Vidare är socker vanligt men också svensk sirap, agavesirap, lönnsirap eller honung passar.
  • Frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
  • Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel gillar många. Andra kryddor som passar är malen kardemumma, torkad ingefära eller gurkmeja.

Portionsberäkning

Ett grundrecept med flingor som havregryn, rågflingor eller blandade flingor. Du kan justera med vatten och gryn eller flingor så att gröten blir så tjock du vill ha den.

PortionerGryn och flingorVattenSalt
11 dl2 - 3 dl1 krm
22 dl4 - 5 dl2 krm
44 dl8 - 10 dl0,5 - 0,75 tsk

Grötens dag

10 oktober varje år kan du fira Grötens dag med en god grötfrukost. Alla mina grötrecept hittar du här nedan.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Pages