Skrädmjölsgröt

Introduktion och förberedelse

Skrädmjölsgröt är en gröt på rostade malda havrekärnor även kallat skråmjöl.

Det blir en slags vällinggröt då smaken blir rätt lik välling.

Serveringsförslag

  • Skrädmjölsgröten kan serveras som vanlig gröt med kall mjölk råsocker; rårörda lingon; sylt; kanel och socker och/eller färska bär på.
  • Istället för vanlig mjölk kan du ta mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • Du kan göra egen äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt att ta på.
  • Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar passar också.
  • Vidare passar agavesirap, lönnsirap eller honung.
  • Frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
  • Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel eller kardemumma passar också på.

Skrädmjölsgröten serverad med tärnat äpple och mjölk.
Skrädmjölsgröten serverad med tärnat äpple och mjölk.

2 portioner skrädmjölsgröt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 2 dl skrädmjöl
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Mät upp allt i en kastrull. Rör ut mjölet.
  2. Koka upp under omrörning. Stäng av värmen.
  3. Låt stå 5 minuter på eftervärme och svälla till.
  4. Servera skrädmjölsgröten med valfria tillbehör. Förslagsvis mjölk och lingonsylt; rårörda lingon; tärnat äpple, valfri sylt; kanel och socker; sirap eller färska bär, nötter eller frön.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 123 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-03

Tillbehör och liknande recept: