Skrädmjölsgröt
Skrädmjölsgröt är en gröt på rostade malda havrekärnor även kallat skråmjöl.
Det blir en slags vällinggröt då smaken blir rätt lik välling.
Tillagning
- Mät upp allt i en kastrull. Rör ut mjölet.
- Koka upp under omrörning. Stäng av värmen.
- Låt stå 5 minuter på eftervärme och svälla till.
- Servera skrädmjölsgröten med valfria tillbehör. Förslagsvis mjölk och lingonsylt; rårörda lingon; tärnat äpple, valfri sylt; kanel och socker; sirap eller färska bär, nötter eller frön.
Serveringsförslag
- Skrädmjölsgröten kan serveras som vanlig gröt med kall mjölk råsocker; rårörda lingon; sylt; kanel och socker och/eller färska bär på.
- Istället för vanlig mjölk kan du ta mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
- Du kan göra egen äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt att ta på.
- Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar passar också.
- Vidare passar agavesirap, lönnsirap eller honung.
- Frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
- Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
- Kryddor som malen kanel eller kardemumma passar också på.
Uppskattat näringsvärde per portion: 123 kcal