Müsligröt

Müsligröt är en supergröt kokt av müsli gjord med rostade havregryn, vetegroddar, solrosfrön och pumpafrön samt vetekross som ger gott tuggmotstånd i gröten. Smaksatt med äppelmos, russin och torkad aprikos.

8 portioner müsligröt

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 7 dl havregryn
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl vetegroddar
  • 1 dl solrosfrön
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl mandlar
  • 0,5 dl russin
  • 0,5 dl strimlad torkad aprikos
  • 1 dl äppelmos

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en djup långpanna.
  3. Mät upp havregryn, vetekross, vetegroddar, solrosfrön, pumpafrön samt mandlar.
  4. Tillsätt äppelmos och knåda hastigt runt med händerna till en grov smulig massa. Bred ut i ett jämnt lager.
  5. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och vänd runt var 10 minut. Rosta till en gyllenbrun färg utan att bränna müslin.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Tillsätt russin samt klipp ner torkade aprikoser och vänd runt.
  8. Müslin är klar att koka gröt på. Förvara i lufttät burk.
  9. Beräkna 1,5 dl müsli, 0,5 krm salt och 2 dl vatten per portion müsligröt. Mät upp i en kastrull, koka upp och koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då.
  10. Servera supermüsligröten med valfria tillbehör.
Gör först en müsli med havregryn, vetekross, vetegroddar, solrosfrön, pumpafrön och mandlar blandat med äppelmos samt russin och aprikos.
Gör först en müsli med havregryn, vetekross, vetegroddar, solrosfrön, pumpafrön och mandlar blandat med äppelmos samt russin och aprikos.
Koka müslin med vatten och salt till gröt och servera tillbehör som mjölk, jordgubbssylt, banan och kanel.
Koka müslin med vatten och salt till gröt och servera tillbehör som mjölk, jordgubbssylt, banan och kanel.
Lyxigt och gott med massor av nyttigheter och toppings till grötfrukosten.
Lyxigt och gott med massor av nyttigheter och toppings till grötfrukosten.

Serveringsförslag

  • Gröten kan serveras som vanlig gröt till frukost, mellanmål, kvällsmål eller när som.
  • Servera med valfria tillbehör. Jag toppade med jordgubbssylt, kanel, banan och päron samt kall mjölk.
  • Andra förslag är äppelmos, lingonsylt, annan valfri sylt, jordgubbar, blåbär, hallon osv.

Varianter

  • Annat som passar i müslin till gröten är havrekross, rågflingor, fiberhavregryn, boveteflingor, chiafrön, quinoa, dadlar, fikor med mera.
  • Kryssa müslin med kanel och/eller kardemumma.
  • Vetekross kan bytas mot havrekross.

Tips

Dubblera gärna satsen och laga müslin på två plåtar till 16 portioner.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 284 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-06