Müsligröt
Müsligröt är en supergröt kokt av müsli gjord med rostade havregryn, vetegroddar, solrosfrön och pumpafrön samt vetekross som ger gott tuggmotstånd i gröten. Smaksatt med äppelmos, russin och torkad aprikos.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Lägg ett bakplåtspapper i en djup långpanna.
- Mät upp havregryn, vetekross, vetegroddar, solrosfrön, pumpafrön samt mandlar.
- Tillsätt äppelmos och knåda hastigt runt med händerna till en grov smulig massa. Bred ut i ett jämnt lager.
- Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och vänd runt var 10 minut. Rosta till en gyllenbrun färg utan att bränna müslin.
- Ta ut och låt svalna.
- Tillsätt russin samt klipp ner torkade aprikoser och vänd runt.
- Müslin är klar att koka gröt på. Förvara i lufttät burk.
- Beräkna 1,5 dl müsli, 0,5 krm salt och 2 dl vatten per portion müsligröt. Mät upp i en kastrull, koka upp och koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då.
- Servera supermüsligröten med valfria tillbehör.
Serveringsförslag
- Gröten kan serveras som vanlig gröt till frukost, mellanmål, kvällsmål eller när som.
- Servera med valfria tillbehör. Jag toppade med jordgubbssylt, kanel, banan och päron samt kall mjölk.
- Andra förslag är äppelmos, lingonsylt, annan valfri sylt, jordgubbar, blåbär, hallon osv.
Varianter
- Annat som passar i müslin till gröten är havrekross, rågflingor, fiberhavregryn, boveteflingor, chiafrön, quinoa, dadlar, fikor med mera.
- Kryssa müslin med kanel och/eller kardemumma.
- Vetekross kan bytas mot havrekross.
Tips
Dubblera gärna satsen och laga müslin på två plåtar till 16 portioner.
Uppskattat näringsvärde per portion: 284 kcal