Rågmjölsgröt

Introduktion och förberedelse för tillagning

Koka en god och nyttig gröt på rågmjöl. Rågmjölsgröt kallas också vattgröt och kan serveras med vanlig kall mjölk samt sirap; råsocker; rårörda lingon; sylt; kanel och socker eller färska bär.

Serveringsförslag

  • Servera rågmjölsgröten med kall vanlig mjölk eller mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • En liten klick smör gillar många att låta smälta ner i den varma gröten.
  • Något sött som äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt. Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar ger också sötma. Vidare är socker eller råsocker vanligt men också svensk sirap, agavesirap, lönnsirap eller honung passar.
  • Frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
  • Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel gillar många. Andra kryddor som passar är malen kardemumma, torkad ingefära eller gurkmeja.

Portionsberäkning rågmjölsgröt:

Så här mycket rågmjöl, vatten och salt behöver du till gröten:

Portioner Rågmjöl Vatten Salt
1 0,75 dl 2,5 dl 1 krm
2 1,5 dl 4,5 dl 1,5 krm
4 3 dl 9 dl 0,75 tsk

Varianter:

  • Byt en rågmjöl mot grahamsmjöl eller kornmjöl för grahamsmjölsgröt eller kornmjölsgröt.
  • Koka gröt med rågflingor för råggröt.

4 portioner rågmjölsgröt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 9 dl vatten
  • 3 dl rågmjöl
  • 0,75 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten och salt i en kastrull.
  2. Vispa ner rågmjölet lite i taget.
  3. Låt koka på låg värme under lock i ca 10 minuter. Rör 2-3 gånger i gröten samt före servering.
  4. Smaka av gröten med ev. mer salt. Vidare kan man också ha i en klick smör.
  5. Servera rågmjölsgröten med valfria tillbehör. Förslagsvis mjölk och sirap; mjölk och rårörda lingon; sylt; kanel och socker eller färska bär.
E-mail
Medel: 3.7 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.