Havrekrossgröt

Introduktion och förberedelse

Havrekrossgröt är en gröt med havrekross eller Steel cut oats som får gott tuggmotstånd.

En lite mer rustik variant på vanlig havregrynsgröt med mer tuggmotstånd.

Serveringsförslag

  • Gröt passar till frukost men också som en lätt lunch, mellanmål eller kvällsmål.
  • Jag hade blåbärssylt, hasselnötter, pumpafrön och solrosfrön samt mjölk till på bilden.
  • Istället för vanlig mjölk kan du ta mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • Toppa med äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt.
  • Vidare passar vanligt socker men också svensk sirap, agavesirap, lönnsirap eller honung.
  • Färsk frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär eller lingon är fler förslag.
  • Goda och nyttiga är nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandlar, pumpafrön, chiafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel, malen kardemumma och torkad ingefära passar också på gröt.

Framförhållning

  • Lägg havrekrossen i blöt över natten eller 8-10 timmar i kylen. Då minskar koktiden till 20 minuter. Det går även att koka havrekrossen till gröt i 40 minuter utan blötläggning.
  • Du kan förbereda och koka en stor omgång gröt och ha i kylen. Späd med lite vatten eller mjölk och värm igen i en kastrull eller mikro.
  • Gröten kan även frysas in.

Två sorts havrekross

Det finns två varianter av havrekross eller Steel cut oats att köpa i skrivande stund. Koktiden på dessa är olika därför nämner jag detta.

  • Jag använde havrekross från Saltå kvarn i nedan recept. På paketet står 5-10 minuters koktid men jag tycker det behövs 30-40 minuter. 
  • Det finns också Axa:s Steel cut oats. Den har kortare koktid och blir färdig gröt på ca 8 minuter även om jag tycker den kan få koka längre den också. 

Varianter

Du kan byta ut hälften av vattnet mot mjölk för en extra krämig gröt. 

Portionsberäkning

Så här mycket havrekross, vatten och salt behöver du till olika mängd portioner:

Portioner Havrekross Vatten Salt
1 1/2 dl 2 dl 1 krm
2 1 dl 4 dl 2 krm
4 2 dl 8 dl 0,5 tsk
8 4 dl 1,6 liter 1 tsk

Variera havregrynsgröten med gröt på havrekross och få små goda bitar havre med gott tuggmotstånd i gröten. Variera havregrynsgröten med gröt på havrekross och få små goda bitar havre med gott tuggmotstånd i gröten.

    4 portioner havrekrossgröt

    • Förberedelse: 8 tim
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 8 tim 20 min

    Ingredienser

    • 2 dl havrekross, ex. Saltå kvarn
    • 8 dl vatten
    • 0,5 tsk salt

    Tillagning

    1. Mät upp havrekross och vatten i en kastrull eller bunke. Ställ i kylen över natten eller minst 8 timmar. Täck gärna över.
    2. Koka upp i en kastrull och rör om.
    3. Låt gröten koka 20 minuter på medelvärme. Rör ofta. Lägg eventuellt över ett lock om gröten stänker när den kokar.
    4. Tillsätt salt och rör om. Ett alternativ är att ej salta gröten vid tillagning utan att salta vid servering - då behövs mindre mängd salt.
    5. UTAN BLÖTLÄGGNING: Koka gröten i 30-40 minuter. Rör ofta. Lägg gärna på lock då det kan stänka.
    E-mail
    Medel: 5 (2 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-30

    Tillbehör och liknande recept: