Havrekrossgröt

Havrekrossgröt är en gröt med havrekross eller Steel cut oats som får gott tuggmotstånd.

En lite mer rustik variant på vanlig havregrynsgröt med mer tuggmotstånd.

4 portioner havrekrossgröt

  • Förberedelse: 8 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 8 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 dl havrekross, ex. Saltå kvarn eller Axa steel cut oats
  • 8 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. MED BLÖTLÄGGNING: Mät upp havrekross och vatten i en kastrull eller bunke. Ställ i kylen över natten eller minst 8 timmar. Täck gärna över. Koka upp den blötlagda havrekrossen i en kastrull och rör om. Låt gröten koka 10-20 minuter på medelvärme. Med kortare koktid får du mer tuggmotstånd. Rör ofta. Lägg eventuellt över ett lock om gröten stänker när den kokar.
  2. UTAN BLÖTLÄGGNING: Koka gröten i 10-30 minuter. Rör ofta. Lägg gärna på lock då det kan stänka. Med 10 minuters koktid får du en gröt med mycket tuggmotstånd och rätt hårda bitar havrekross. Jag gillar att koka gröten upp mot 30 minuter för lagom tuggmotstånd och mjukare bitar havrekross.
  3. Tillsätt salt på slutet och rör om. Ett alternativ är att ej salta gröten vid tillagning utan att salta vid servering - då behövs mindre mängd salt.
Havrekrossen går snabbare att koka till gröt om de får ligga i blöt innan kokning.
Havrekrossen går snabbare att koka till gröt om de får ligga i blöt innan kokning. Förslagsvis över natten eller minst 8 timmar.
Gröten kokas 20 minuter om du blötlagt havrekrossen innan. Annars får du räkna med 40 minuters koktid.
Gröten kokas 20 minuter om du blötlagt havrekrossen innan. Annars får du räkna med 40 minuters koktid.
Du kan koka en stor omgång gröt och spara i burkar. Värm och späda med lite extra vatten eller mjölk.
Du kan koka en stor omgång gröt och spara i burkar. Värm och späda med lite extra vatten eller mjölk.

Serveringsförslag

  • Gröt passar till frukost men också som en lätt lunch, mellanmål eller kvällsmål.
  • Jag hade blåbärssylt, hasselnötter, pumpafrön och solrosfrön samt mjölk till på bilden.
  • Istället för vanlig mjölk kan du ta mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • Toppa med äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt.
  • Vidare passar vanligt socker men också svensk sirap, agavesirap, lönnsirap eller honung.
  • Färsk frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär eller lingon är fler förslag.
  • Goda och nyttiga är nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandlar, pumpafrön, chiafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel, malen kardemumma och torkad ingefära passar också på gröt.

Framförhållning

  • Lägg gärna havrekrossen i blöt över natten eller 8 timmar i kylen. Då minskar koktiden. Det går även att koka havrekrossen till gröt utan blötläggning.
  • Du kan förbereda och koka en stor omgång gröt och ha i kylen. Späd med lite vatten eller mjölk och värm igen i en kastrull eller mikro. Gröten kan även frysas in och värmas på samma vis.

Koktid

Det finns två varianter av havrekross eller Steel cut oats att köpa i skrivande stund: Axa:s Steel cut oats och Saltå kvarn havrekross.

  • På paketen står 8 respektive 5-10 minuters koktid - då får du en gröt med mycket tuggmotstånd.
  • Vill du ha en mer välkokt gröt så rekommenderar jag att en koktid på 30 minuter utan blötläggning eller 20 minuter med blötläggning.

Varianter

Du kan byta ut hälften av vattnet mot mjölk för en extra krämig gröt.

Portionsberäkning

Så här mycket havrekross, vatten och salt behöver du till olika mängd portioner:

Portioner Havrekross Vatten Salt
1 1/2 dl 2 dl 1 krm
2 1 dl 4 dl 2 krm
4 2 dl 8 dl 0,5 tsk
8 4 dl 1,6 liter 1 tsk

Variera havregrynsgröten med gröt på havrekross och få små goda bitar havre med gott tuggmotstånd i gröten.
Variera havregrynsgröten med gröt på havrekross och få små goda bitar havre med gott tuggmotstånd i gröten.

    E-mail
    Medel: 4.1 (8 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-07

    Tillbehör och liknande: