Stekt havregrynsgröt

Stekt havregrynsgröt. Kall gröt blir mycket god att värma och steka i smör. En gammal klassiker. Serveras med kall mjölk och valfria tillbehör som socker och kanel, äppelmos, lingonsylt eller sirap.

Gröt är nyttigt och fullt med fibrer. Stekt gröt på rester av havregrynsgröt är dessutom grymt billig mat.

Stekt havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv. Man kan också ha stekt gröt till stekt fläsk med lingonsylt.

Stekt gröt är perfekt att göra på överbliven gröt från ex. morgongröten. Gör lite extra gröt. Ställ bara in kastrullen med överbliven havregrynsgröt i kylen. Sen steker du den överblivna havregrynsgröten nästa morgon, till lunch eller kväll. Då lossnar gröten också lättare ur kastrullen och blir inte så jobbig att diska.

4 portioner stekt havregrynsgröt

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 9 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl ströbröd (valfritt)
  • 2 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Mät upp havregryn, vatten och salt i en kastrull.
  2. Koka upp havregrynen och rör till en gröt.
  3. Låt havregrynsgröten sjuda i 2-5 minuter. Rör då och då.
  4. Du kan också laga havregrynsgröten direkt i tallriken i mikro eller plastburk.
  5. Låt gröten svalna. Sätt sedan in den i kylen att kallna så att gröten stelnar minst 40 minuter eller över natten.
  6. Värm en stekpanna och lägg i en liten klick smör eller margarin.
  7. Skär ut lagom bitar av gröten, forma grötbollar eller forma gröten till platta plättar. Vänd dem ev. i skorpmjöl (överkurs).
  8. Stek havregrynsgröten på båda sidor i smör eller margarin några minuter tills gröten fått färg och blivit varm.
  9. Servera den stekta havregrynsgröten direkt med socker och kall mjölk eller till stekt fläsk med lingon.
E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer