Stekt havregrynsgröt

Stekt havregrynsgröt. Kall gröt blir mycket god att värma och steka i smör. En gammal klassiker.

Gröt är nyttigt och fullt med fibrer. Stekt gröt på rester av havregrynsgröt är dessutom grymt billig mat.

4 portioner stekt havregrynsgröt

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 9 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl ströbröd (valfritt)
  • 2 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Mät upp havregryn, vatten och salt i en kastrull.
  2. Koka upp havregrynen och rör till en gröt.
  3. Låt havregrynsgröten sjuda i 2-5 minuter. Rör då och då.
  4. Du kan också laga havregrynsgröten direkt i tallriken i mikro eller plastburk.
  5. Låt gröten svalna. Sätt sedan in den i kylen att kallna så att gröten stelnar minst 40 minuter eller över natten.
  6. Värm en stekpanna och lägg i en liten klick smör eller margarin.
  7. Skär ut lagom bitar av gröten, forma grötbollar eller forma gröten till platta plättar. Vänd dem ev. i skorpmjöl (överkurs).
  8. Stek havregrynsgröten på båda sidor i smör eller margarin några minuter tills gröten fått färg och blivit varm.
  9. Servera den stekta havregrynsgröten direkt med socker och kall mjölk eller till stekt fläsk med lingon.

Serveringsförslag

  • Serveras med kall mjölk och valfria tillbehör som socker och kanel, äppelmos, lingonsylt eller sirap.
  • Annat gott på är solrosfrön, pumpafrön, mandel, kokosflakes, hasselnötter, linfrön, färska bär som blåbär eller hallon eller valfri sylt.
  • Man kan också ha stekt gröt till stekt fläsk med lingonsylt - likt nävgröt.

Tips

Stekt gröt är perfekt att göra på överbliven gröt från ex. morgongröten. Låt svalna och ställ i kylen så stelnar den. Sen steker du den överblivna havregrynsgröten nästa morgon, till lunch eller kvällsmål.

E-mail
Medel: 3.8 (63 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 261 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-07

Tillbehör och liknande: