Stekt havregrynsgröt
Stekt havregrynsgröt. Kall gröt blir mycket god att värma och steka i smör. En gammal klassiker.
Gröt är nyttigt och fullt med fibrer. Stekt gröt på rester av havregrynsgröt är dessutom grymt billig mat.
Tillagning
- Mät upp havregryn, vatten och salt i en kastrull.
- Koka upp havregrynen och rör till en gröt.
- Låt havregrynsgröten sjuda i 2-5 minuter. Rör då och då.
- Du kan också laga havregrynsgröten direkt i tallriken i mikro eller plastburk.
- Låt gröten svalna. Sätt sedan in den i kylen att kallna så att gröten stelnar minst 40 minuter eller över natten.
- Värm en stekpanna och lägg i en liten klick smör eller margarin.
- Skär ut lagom bitar av gröten, forma grötbollar eller forma gröten till platta plättar. Vänd dem ev. i skorpmjöl (överkurs).
- Stek havregrynsgröten på båda sidor i smör eller margarin några minuter tills gröten fått färg och blivit varm.
- Servera den stekta havregrynsgröten direkt med socker och kall mjölk eller till stekt fläsk med lingon.
Serveringsförslag
- Serveras med kall mjölk och valfria tillbehör som socker och kanel, äppelmos, lingonsylt eller sirap.
- Annat gott på är solrosfrön, pumpafrön, mandel, kokosflakes, hasselnötter, linfrön, färska bär som blåbär eller hallon eller valfri sylt.
- Man kan också ha stekt gröt till stekt fläsk med lingonsylt - likt nävgröt.
Tips
Stekt gröt är perfekt att göra på överbliven gröt från ex. morgongröten. Låt svalna och ställ i kylen så stelnar den. Sen steker du den överblivna havregrynsgröten nästa morgon, till lunch eller kvällsmål.
Uppskattat näringsvärde per portion: 261 kcal