Kornmjölsgröt

Gröt på kornmjöl är gott till frukost, enkel lunch, middagsmål eller mellanmål. Kornmjölsgröten är god, nyttig och billig. Dessutom går den snabbt och lätt att laga.

Gröten kallas också vattgröt och kan kokas med rågmjöl eller grahamsmjöl också.

Serveringsförslag

  • Servera gröten med kall vanlig mjölk eller mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • En liten klick smör gillar många att låta smälta ner i den varma gröten.
  • Något sött som äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt. Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar ger också sötma. Vidare är socker eller råsocker vanligt men också svensk sirap, agavesirap, lönnsirap eller honung passar.
  • Frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
  • Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel gillar många. Andra kryddor som passar är malen kardemumma, torkad ingefära eller gurkmeja.

Portionsberäkning kornmjölsgröt:

Portioner Kornmjöl Vatten Salt
1 0,75 dl 2,5 dl 1 krm
2 1,5 dl 4,5 dl 1,5 krm
4 3 dl 9 dl 0,75 tsk

4 portioner kornmjölsgröt

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 9 dl vatten
  • 3 dl kornmjöl
  • 0,75 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten och salt.
  2. Vispa ner mjölet lite i sänder.
  3. Låt kornmjölsgröten koka på låg värme i 8-10 minuter. Rör då och då.
  4. Kornmjölsgröten är klar att servera förslagsvis med kall mjölk samt sirap; socker; äppelmos; eller sylt som lingonsylt, blåbärssylt, björnbärssylt, hallonsylt, jordgubbssylt osv. Man kan också toppa gröten med grovt hackade nötter. Eller se förslag ovan.
E-mail
Medel: 4.7 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept