Klappgröt, trollgröt eller vispgröt

Introduktion och förberedelse

Klappgröt, trollgröt eller vispgröt som är en gammaldags gröt med mannagryn som kokas med saft och serveras som efterrätt eller mellanmål.

Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet.

Serveringsförslag

  • Gröten är god varm med kall mjölk samt sylt - drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt - eller färska bär som blåbär, björnbär eller hallon.
  • Även gott med kall gräddmjölk som blandas av 1/4 grädde och resten mjölk.
  • Istället för vanlig mjölk kan man servera gröten med kall havremjölk eller mandelmjölk.

Val av saft

  • Mannagrynen kokas med söt saft istället för med mjölk som till vanlig mannagrynsgröt.
  • Du kan ta hallonsaft, blåbärssaft (blir inte så snygg färg dock), lingondricka, björbärssaft, jordgubbssaft, svart vinbärs- eller blandsaft.

4 portioner klappgröt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 dl mannagryn
  • 2 dl lingonsylt eller koncentrerad saft som lingonsaft, hallonsaft, blandsaft, svart vinbärs- eller jordgubbssaft
  • 5 dl vatten
  • TILLBEHÖR: 4 dl kall mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde)
  • 2 dl sylt (drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt) eller färska bär som blåbär, björnbär eller hallon samt lite socker

Tillagning

  1. Blanda saft och vatten i en kastrull och koka upp.
  2. Vispa ner mannagrynen.
  3. Sänk värmen och låt klappgröten koka på svag värme i ca 5 minuter. Rör då och då så att klappgröten inte bränns.
  4. Häll över klappgröten i en bunke och ställ i kallt vatten i diskhon. Vispa gröten fluffig med elvisp 10 minuter.
  5. Servera klappgröten avsvalnad eller kall med mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde). Några msk sylt (drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt, svart vinbärssylt), gele eller färska bär som blåbär, björnbär eller hallon.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 167 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-17