Klappgröt, trollgröt eller vispgröt
Introduktion och förberedelse
Klappgröt, trollgröt eller vispgröt som är en gammaldags gröt med mannagryn som kokas med lingonsylt eller saft och serveras som efterrätt eller mellanmål.
Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet.
Serveringsförslag
- Gröten är god varm, ljummen eller kall med kall mjölk samt sylt, lingonsylt eller färska bär.
- Förslag på sylt är Drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt - eller färska bär som blåbär, björnbär eller hallon.
- Även gott med kall gräddmjölk som blandas av 1/4 grädde och resten mjölk.
- Istället för vanlig mjölk kan man servera gröten med kall vegetabilisk dryck som havremjölk eller mandelmjölk.
Val av saft
- Mannagrynen kokas med söt saft istället för med mjölk som till vanlig mannagrynsgröt.
- Du kan ta hallonsaft, blåbärssaft (blir inte så snygg färg dock), lingondricka eller lingonsaft, björbärssaft, jordgubbssaft, svart vinbärs- eller blandsaft.
Tillagning
- Blanda saft och vatten i en kastrull och koka upp.
- Vispa ner mannagrynen.
- Sänk värmen och låt klappgröten koka på svag värme i ca 5 minuter. Rör då och då så att klappgröten inte bränns.
- Häll över klappgröten i en bunke och ställ i kallt vatten i diskhon. Vispa gröten fluffig med elvisp 10 minuter.
- Servera klappgröten ljumme, avsvalnad eller kall med mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde). Några msk sylt som lingonsylt, drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt, svart vinbärssylt; eller färska bär som blåbär, björnbär eller hallon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 167 kcal