Risifrutti
Hemgjord risifrutti du gör av kokt risgröt smaksatt med lite vaniljsocker.
Risifrutti serveras som namnet antyder som kall gröt av ris med frutti - som ofta är en sylt av bär.
Tillagning
- Ta fram en tjockbottnad kastrull med lock.
- Mät upp och tillsätt grötris, salt, smör samt vatten. Koka upp.
- Låt koka under lock på svag värme i ca 10 minuter.
- Tillsätt mjölk, grädde, socker och vaniljsocker samt rör om.
- Koka upp och låt gröten koka på lägsta värme i 30-40 minuter under lock. Rör om då och då så riset inte bränner fast i botten.
- Smaka så att riset är kokt.
- Sätt kastrullen i kallt vatten i diskhon så risgröten kallnar fortare. Häll över i grötskålar portionsvis. Låt svalna helt. Förvara i kylen övertäckta. Kan förvaras 1-2 dagar i kylen. Risgröten tjocknar till när den blir kall och får stå.
- Servera med valfritt fruktigt tillbehör som sylt, äppelmos eller rårörda färska eller tinade bär med valfri mängd socker. Se förslag ovan.
Serveringsförslag
- Jag hade rårörda hallon jag gjorde av frysta tinade hallon mosade med socker. Vidare lite äppelmos samt extra blåbär på toppen. Se bild.
- Du kan ha valfri annan sylt till. Några förslag är hallonsylt, jordgubbssylt, krusbärssylt, blåbärssylt eller körsbärssylt.
- Annat gott på är skivad banan, tärnat äpple, skivad kiwi, tärnad persika, färska bär, pumpakärnor, kardemumma, kanel, hackade nötter som mandlar, hasselnötter, pekannötter, kokosflakes osv.
Framförhållning
Risgröten får du koka i god tid så den får svalna och sedan kallna i kylen. Förslagsvis dagen innan. Hållbarheten är 1-2 dagar.
Vegan variant
Vegan risifrutti kan du koka med mandelmjölk, sojamjölk, rismjölk, kokosmjölk eller havremjölk. Byt smör mot mjölkfritt margarin eller kokosfett.
Uppskattat näringsvärde per portion: 287 kcal