Risifrutti

Introduktion och förberedelse

Hemgjord risifrutti du gör av kokt risgröt smaksatt med lite vaniljsocker.

Risifrutti serveras som namnet antyder som kall gröt av ris med frutti - som ofta är en sylt av bär.

Serveringsförslag

  • Jag hade rårörda hallon jag gjorde av frysta tinade hallon mosade med socker. Vidare lite äppelmos samt extra blåbär på toppen. Se bild.
  • Du kan ha valfri annan sylt till. Några förslag är hallonsylt, jordgubbssylt, krusbärssylt, blåbärssylt eller körsbärssylt.
  • Annat gott på är skivad banan, tärnat äpple, skivad kiwi, tärnad persika, färska bär, pumpakärnor, kardemumma, kanel, hackade nötter som mandlar, hasselnötter, pekannötter, kokosflakes osv.

Framförhållning

Risgröten får du koka i god tid så den får svalna och sedan kallna i kylen. Förslagsvis dagen innan. Hållbarheten är 1-2 dagar.

Vegan variant

Vegan risifrutti kan du koka med mandelmjölk, sojamjölk, rismjölk, kokosmjölk eller havremjölk. Byt smör mot mjölkfritt margarin eller kokosfett.

4 portioner risifrutti

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 51 min

Ingredienser

  • 2 dl grötris
  • 1/2 krm salt
  • 1 tsk smör eller margarin
  • 4 dl vatten
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 2 dl grädde
  • 1 krm vaniljsocker
  • 1-2 tsk socker eller valfri sötma
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: 2 dl sylt som hallonsylt, jordgubbssylt, krusbärssylt, blåbärssylt, körsbärssylt eller äppelmos. Eller 150 gram tinade frysta hallon eller färska hallon mosade med några msk socker samt 100 gram frysta tinade eller färska blåbär

Tillagning

  1. Ta fram en tjockbottnad kastrull med lock.
  2. Mät upp och tillsätt grötris, salt, smör samt vatten. Koka upp.
  3. Låt koka under lock på svag värme i ca 10 minuter.
  4. Tillsätt mjölk, grädde, socker och vaniljsocker samt rör om.
  5. Koka upp och låt gröten koka på lägsta värme i 30-40 minuter under lock. Rör om då och då så riset inte bränner fast i botten.
  6. Smaka så att riset är kokt.
  7. Sätt kastrullen i kallt vatten i diskhon så risgröten kallnar fortare. Häll över i grötskålar portionsvis. Låt svalna helt. Förvara i kylen övertäckta. Kan förvaras 1-2 dagar i kylen. Risgröten tjocknar till när den blir kall och får stå.
  8. Servera med valfritt fruktigt tillbehör som sylt, äppelmos eller rårörda färska eller tinade bär med valfri mängd socker. Se förslag ovan.
E-mail
Medel: 3.6 (84 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 287 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-16