Mannagrynsgröt

Mannagrynsgröt kokas med mjölk, salt och så mannagryn förstås. Gott med kall mjölk, äppelmos, lingonsylt, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel och socker osv. Passar till frukost, lätt lunch eller kvällsmat.

Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet. Istället för vanlig mjölk kan man koka och servera gröten med havremjölk eller mandelmjölk.

Portionsberäkning:

Beräkna hur mycket mannagryn, mjölk och salt du behöver:

Antal portioner gröt Mannagryn Mjölk Salt
1 2 msk 2,5 dl 1 krm
2 4 msk 4 dl 1,5 krm
4 1,25 dl 8 dl 0,5 tsk

Varianter:

  • En variant är att koka mannagrynen med saft och vatten då kallas den klappgröt.

4 portioner mannagrynsgröt

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 1,25 dl mannagryn
  • 8 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp mjölken (obs mjölken bränns och kokar lätt över). Använd gärna en kastrull med tjock botten och en beläggning som ex. teflon annars bränns mjölken/gröten lätt.
  2. Vispa ner mannagryn och salt.
  3. Låt mannagrynsgröten puttra på svag värme i ca 5 minuter och rör då och då tills det är en god gröt.
  4. Servera gröten med med kall mjölk och kanel; eller socker, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, solrosfrön eller pumpafrön.
E-mail
Medel: 3.4 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.