Mannagrynsgröt

Introduktion och förberedelse

Mannagrynsgröt kokas med mjölk, salt och så mannagryn förstås. Gott med kall mjölk, äppelmos, lingonsylt, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel och socker osv. Passar till frukost, lätt lunch eller kvällsmat.

Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet. Istället för vanlig mjölk kan man koka och servera gröten med havremjölk eller mandelmjölk.

Portionsberäkning:

Beräkna hur mycket mannagryn, mjölk och salt du behöver:

Antal portioner gröt Mannagryn Mjölk Salt
1 2 msk 2,5 dl 1 krm
2 4 msk 4 dl 1,5 krm
4 1,25 dl 8 dl 0,5 tsk

Varianter:

  • En variant är att koka mannagrynen med saft och vatten då kallas den klappgröt.

4 portioner mannagrynsgröt

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 1,25 dl mannagryn
  • 8 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp mjölken (obs mjölken bränns och kokar lätt över). Använd gärna en kastrull med tjock botten och en beläggning som ex. teflon annars bränns mjölken/gröten lätt.
  2. Vispa ner mannagryn och salt.
  3. Låt mannagrynsgröten puttra på svag värme i ca 5 minuter och rör då och då tills det är en god gröt.
  4. Servera gröten med med kall mjölk och kanel; eller socker, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, solrosfrön eller pumpafrön.
E-mail
Medel: 3.5 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.