Mannagrynsgröt

Mannagrynsgröt kokas med mjölk, salt och så mannagryn förstås. Gott med kall mjölk, äppelmos, lingonsylt, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel och socker osv. Passar till frukost, lätt lunch eller kvällsmat.

Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet. Istället för vanlig mjölk kan man koka och servera gröten med havremjölk eller mandelmjölk.

Portionsberäkning:

Beräkna hur mycket mannagryn, mjölk och salt du behöver:

Antal portioner gröt Mannagryn Mjölk Salt
1 2 msk 2,5 dl 1 krm
2 4 msk 4 dl 1,5 krm
4 1,25 dl 8 dl 0,5 tsk

Varianter:

  • En variant är att koka mannagrynen med saft och vatten då kallas den klappgröt.

4 portioner mannagrynsgröt

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 1,25 dl mannagryn
  • 8 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp mjölken (obs mjölken bränns och kokar lätt över). Använd gärna en kastrull med tjock botten och en beläggning som ex. teflon annars bränns mjölken/gröten lätt.
  2. Vispa ner mannagryn och salt.
  3. Låt mannagrynsgröten puttra på svag värme i ca 5 minuter och rör då och då tills det är en god gröt.
  4. Servera gröten med med kall mjölk och kanel; eller socker, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, solrosfrön eller pumpafrön.
E-mail
Medel: 3.4 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept