Mannagrynsgröt

Introduktion och förberedelse

Mannagrynsgröt kokas med mjölk, salt och så mannagryn förstås.

Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet.

Serveringsförslag

  • Gott med kall mjölk, äppelmos, lingonsylt, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel och socker osv.
  • Passar till frukost, lätt lunch eller kvällsmat.

Varianter

  • Istället för vanlig mjölk kan man koka och servera gröten med havremjölk eller mandelmjölk.
  • En variant är att koka mannagrynen med saft och vatten då kallas den klappgröt.

Portionsberäkning

Beräkna hur mycket mannagryn, mjölk och salt du behöver:

Antal portioner gröt Mannagryn Mjölk Salt
1 2 msk 2,5 dl 1 krm
2 4 msk 4 dl 1,5 krm
4 1,25 dl 8 dl 0,5 tsk

Gröt med mannagryn kokt med mjölk toppad med kanel och socker.
Gröt med mannagryn kokt med mjölk toppad med kanel och socker - en av mina favoritgrötfrukostar!

4 portioner mannagrynsgröt

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 1,25 dl mannagryn
  • 8 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp mjölken (obs mjölken bränns och kokar lätt över). Använd gärna en kastrull med tjock botten och en beläggning som ex. teflon annars bränns mjölken/gröten lätt.
  2. Vispa ner mannagryn och salt.
  3. Låt mannagrynsgröten puttra på svag värme i ca 5 minuter och rör då och då tills det är en god gröt.
  4. Servera gröten med med kall mjölk och kanel; eller socker, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, solrosfrön eller pumpafrön.
E-mail
Medel: 3.1 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 157 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-23

Tillbehör och liknande recept: