Mannagrynsgröt
Mannagrynsgröt kokas med mjölk, salt och så mannagryn förstås.
Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet.
Tillagning
- Koka upp mjölken (obs mjölken bränns och kokar lätt över). Använd gärna en kastrull med tjock botten och en beläggning som ex. teflon annars bränns mjölken/gröten lätt.
- Vispa ner mannagryn och salt.
- Låt mannagrynsgröten puttra på svag värme i ca 4-5 minuter och rör då och då tills det är en god gröt.
- Servera gröten med med kall mjölk och kanel; eller socker, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, solrosfrön eller pumpafrön.
Serveringsförslag
- Gott med kall mjölk, äppelmos, lingonsylt, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel och socker osv.
- Passar till frukost, lätt lunch eller kvällsmat.
Varianter
- Istället för vanlig mjölk kan man koka och servera gröten med havremjölk eller mandelmjölk.
- En variant är att koka mannagrynen med saft och vatten då kallas den klappgröt.
Portionsberäkning
Beräkna hur mycket mannagryn, mjölk och salt du behöver:
Antal portioner gröt | Mannagryn | Mjölk | Salt |
1 | 2 msk | 2,5 dl | 1 krm |
2 | 4 msk | 4 dl | 1,5 krm |
4 | 1,25 dl | 8 dl | 0,5 tsk |
Uppskattat näringsvärde per portion: 157 kcal