Vetekrossgröt

Introduktion och förberedelse

Koka en god grov gröt på vetekross som får gott tuggmotstånd av klippt fullkornsvete.

Vetekross är klippt - grovt krossat - fullkornsvete med kli och grodd kvar som ger en nyttigt gröt.

Koka gärna gröten med ekologisk vetekross.

Serveringsförslag

Vetekrossgröten passar som frukost eller lunch, mellanmål eller kvällsmål.

  • Jag hade rårörda lingon - tog frysta och tinade samt mosade med lite socker; vidare sirap och kall mjölk till.

Fler förslag till gröten

  • Mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • Gott med äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt.
  • Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar.
  • Vidare socker, agavesirap, lönnsirap eller honung.
  • Färsk frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär, vinbär eller lingon är några förslag.
  • Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, chiafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel, kardemumma, torkad ingefära eller gurkmeja.

Framförhållning

  • Du behöver börja med gröten en dag innan då vetekrossen ska ligga i blöt över natten. Eller lägg i blöt på morgonen om du vill ha gröt på kvällen.
  • Gröten ska efter blötläggning tillagas i 35 minuter.
  • Vetekrossgröt går också utmärkt att koka i god tid och förvara i kylen några dagar. Kanske dubblera receptet. Eller frysa in. Koka upp till servering och rör i lite extra vatten till en lagom tjock gröt. Blir nästan ännu godare då tycker jag.

Gröt med vetekross i tallrik med rårörda lingon, sirap och mjölk.
Gröt med vetekross i tallrik med rårörda lingon, sirap och mjölk.

    4 portioner vetekrossgröt

    • Förberedelse: 12 tim
    • Tillagning: 40 min
    • Klart på: 12 tim 40 min

    Ingredienser

    • 2 dl vetekross
    • 7-8 dl vatten
    • 0,5 - 0,75 tsk salt

    Tillagning

    1. Mät upp vetekross och vatten i en kastrull eller skål. Täck över och låt stå över natten eller ca 12 timmar i kylen.
    2. Koka upp vetekrossen och rör då och då.
    3. Sänk värmen och låt koka på låg värme under lock i 30 minuter. Rör då och då.
    4. Stäng av värmen och låt stå att svälla lite till i 5 minuter under lock.
    5. Smaka av gröten med salt innan servering.
    6. Servera vetekrossgröten varm med valfria tillbehör.
    E-mail
    Medel: 5 (1 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 163 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-22