Vetekrossgröt
Koka en god grov gröt på vetekross som får gott tuggmotstånd av klippt fullkornsvete.
Vetekross är klippt - grovt krossat - fullkornsvete med kli och grodd kvar som ger en nyttigt gröt.
Koka gärna gröten med ekologisk vetekross.
Tillagning
- Mät upp vetekross och vatten i en kastrull eller skål. Täck över och låt stå över natten eller ca 12 timmar i kylen.
- Koka upp vetekrossen och rör då och då.
- Sänk värmen och låt koka på låg värme under lock i 30 minuter. Rör då och då.
- Stäng av värmen och låt stå att svälla lite till i 5 minuter under lock.
- Smaka av gröten med salt innan servering.
- Servera vetekrossgröten varm med valfria tillbehör.
Serveringsförslag
Vetekrossgröten passar som frukost eller lunch, mellanmål eller kvällsmål.
- Jag hade rårörda lingon - tog frysta och tinade samt mosade med lite socker; vidare sirap och kall mjölk till.
Fler förslag till gröten
- Mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
- Gott med äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt.
- Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar.
- Vidare socker, agavesirap, lönnsirap eller honung.
- Färsk frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär, vinbär eller lingon är några förslag.
- Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, chiafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
- Kryddor som malen kanel, kardemumma, torkad ingefära eller gurkmeja.
Framförhållning
- Du behöver börja med gröten en dag innan då vetekrossen ska ligga i blöt över natten. Eller lägg i blöt på morgonen om du vill ha gröt på kvällen.
- Gröten ska efter blötläggning tillagas i 35 minuter.
- Vetekrossgröt går också utmärkt att koka i god tid och förvara i kylen några dagar. Kanske dubblera receptet. Eller frysa in. Koka upp till servering och rör i lite extra vatten till en lagom tjock gröt. Blir nästan ännu godare då tycker jag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 163 kcal