Pommes Frites

Fritera egna pommes frites - godare än blir det inte. Hemgjorda pommes frites är gott och lyxigt som tillbehör till det mesta.

Du kan fritera normalstora pommes, tunna pommes eller tjocka pommes - som du vill.

Potatisen förfriteras mjuk i 120°C olja. Alternativ är att koka potatisen mjuk i vatten istället för olja. Sedan friteras potatisen frasig i 2-3 minuter i 180°C olja.

Serveringsförslag

4 portioner pommes frites

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 900 gram fast potatis ca 8 stora fasta potatisar, gärna vinterpotatis eller bakpotatis
  • 2 liter frityrolja, majsolja, solrosolja eller jordnötsolja
  • 0,5 tsk gourmetsalt eller flingsalt
  • 2 krm nykrossad svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och skär potatisarna i 1,5 - 2 cm tjocka stavar eller den storlek du önskar.
  2. Skölj dem i ett durkslag och torka dem med en handduk.
  3. Pommes frites friteras i två omgångar. Först kokas de mjuka i olja eller vatten en gång. Sedan kyls potatisen och friteras sedan en gång innan servering på högre värme för att få färg och knaprig yta.
  4. Värm olja till 120-130°C i en stor kastrull eller i fritös. Koka potatisen tills den precis mjuknat - använd en potatissticka. Tiden det tar varierar beroende efter hur tjock du skurit den, typ av potatis med mera. Tid mellan 3-10 minuter. Eller koka i vatten ca 8-13 minuter.
  5. Ta försiktigt upp potatisen med hålslev. Skaka av oljan. Kokar du i vatten kan du hälla av potatisen försiktigt i ett durkslag.
  6. Sprid ut potatisen på en ugnsplåt eller stor bricka med ett bakplåtspapper under.
  7. Låt svalna. Hit kan du förbereda och ha i rumstemperatur någon timme eller i kylen flera timmar.
  8. Ha ett lock eller ex. en bakplåt till hands om du behöver täcka över oljan som är brandfarlig - släck aldrig med vatten.
  9. Hetta upp oljan till 180-190°C. Fritera förslagsvis hälften i taget i 2-3 minuter eller tills de fått fin färg och är frasiga. Kolla temperaturen med en termometer eller använd en fritös. En tredjedel potatis i förhållande till olja brukar funka bra. Låt oljan få upp värmen mellan varje fritering.
  10. Lägg upp pommesen efter hand med en hålslev på en bricka med hushållspapper så att oljan kan rinna av. Servera så fort det går.
  11. Strö över flingsalt precis innan servering. Du kan också strö över nymalen svartpeppar samt finhackad kruspersilja eller annan smaksättning. Jag brukar lägga pommesen i en skål och tillsätta salt, peppar och persilja samt skaka runt.
  12. Servera dina hemgjorda pommes frites så snabbt det går; nygjorda och varma.
Skär potatisen i så tjocka eller smala pommes frites du vill.
Skär potatisen i så tjocka eller smala pommes frites du vill.
Låt den förfriterade potatisen kallna. Hit kan du förbereda innan. Kan förvaras i kylen.
Låt den förfriterade potatisen kallna. Hit kan du förbereda innan. Kan förvaras i kylen.
Istället för att förfritera potatisen kan man koka den mjuk i vatten.
Istället för att förfritera potatisen kan man koka den mjuk i vatten.
Den förfriterade pommesen friteras lite i taget på 180°C i fritös tills den får färg och blir frasig - ca 2-3 minuter.
Den förfriterade pommesen friteras lite i taget på 180°C i fritös tills den får färg och blir frasig - ca 2-3 minuter.
Friterar du i en kastrull så använd en stektermometer och en kastrull som tål hög värme, en slev som ej är i plast och fritera förslagsvis 2 portioner i taget.
Friterar du i en kastrull så använd en stektermometer och en kastrull som tål hög värme, en slev som ej är i plast och fritera förslagsvis 2 portioner i taget.
Tjocka pommes frites på fat
Lite tjockare variant på pommes frites.

Kryddning

Precis innan servering så kan du pimpa dina pommes - några förslag är:

  • Med flingsalt och/eller nymalen svartpeppar samt hackad kruspersilja.
  • Med grillkrydda och flingsalt. Blanda med köpt grillkrydda eller blanda egen grillkrydda av paprikapulver, lökpulver, chilipulver, vitlökspulver, mald ingefära, spiskummin, sellerisalt och oregano.
  • Chili pommes - blanda pommesen med flingsalt och chilipulver eller valfri torkad chiliblandning som chilipeppar chipotle, ancho, chili explosion, cayenne eller liknande. Ta lite i taget och smaka av så de blir så heta du vill.
  • Med vitlökspulver och flingsalt för vitlökspommes.
  • Med tryffelsalt för tryffelpommes. Garnera ev. med lyxig riven eller hyvlad svart tryffel.

Lägg pommesen i en stor skål och strö över kryddningen samt blanda runt.

Val av potatis

  • Jag tycker svensk fast vinterpotatis blir bäst. Välj en fast sort så de ej ramlar isär på mitten.
  • Delikatesspotatis som Amandine blir också gott. Eller ta bakpotatis med skal exempelvis Idaho-potatis.
  • Vill du fritera sötpotatis så går det med.

Fritös eller gryta?

En fritös är smidigt om du friterar ofta då du kan ställa in temperatur, den har frityrkorg och är rätt säker då man kan fälla ner locket vid brand samt man ej hanterar en gryta fyll med helt olja.

Saker du behöver om du friterar i gryta:

  • En stor kastrull som tål hög värme.
  • Det finns frityrkorgar för kastrull som passar att använda när du friterar.
  • Vidare behöver du en hålslev i metall eller trä. Använder du plastredskap så kolla att de tål 200 °C.
  • En digital termometer behöver du också för att hålla koll på temperaturen.

Tips på frityrolja

Välj gärna en vegetabilisk olja som majsolja, jordnötsolja, solrosolja eller rapsolja.

Kolla oljan med en termometer

En stektermometer är bra att ha i oljan. Annars kan du testa oljan med en liten brödbit och se ungefär hur het den är. Oljan ska vara 180-190 °C.

Kan förberedas

Du kan förbereda genom att förfritera eller förkoka potaitsen samt låta den svalna samt förvara i kylen. Fritera sedan färdigt på hög värme till servering enligt nedan. Potatisen får gärna torka på ytan då blir de knaprigare så de behövs ej täckas över.

Man kan också frysa dem styckvis. Frysta pommes kan du sedan lägga i burkar eller påsar. Ta fram och fritera direkt från frysen.

Oljerester

  • Frityrolja kan du använda flera gånger. När den är mörkt brun så får du slänga den. Låt oljan kallna och sila upp genom en sil eller durkslag. Det sista av olja kan du sila genom kaffefilter.
  • Spara förpackningen så kan du hälla tillbaka oljan och förvara den i den. I kylen håller den längst. OBS friterar du fisk så kan smakar oljan sedan fisk så då kan du mest använda oljan att fritera fisk igen. Men efter pommes så smakar den bara gott.
  • Använd frityrolja och matlagningsolja slänger du på återvinninscentralen. Häll inte ut olja och fett i ditt avlopp.

Tänk på säkerheten

  • Friterar du i kastrull så håll koll på oljan. Ha ett lock redo om olyckan skulle vara framme. Släck INTE brinnande olja med vatten utan kväv elden genom att skjuta in ett lock eller plåt från sidan sakta över elden om det brinner i grytan.
  • Var försiktig om du har barn i närheten. Låt oljan svalna helt innan du silar upp den eller slänger den.
  • En fritös är annars säkrare då de har ett lock man kan fälla över oljan. En bra investering om du friterar ofta.

Knapriga och frasiga hemgjorda pommes frites av god svensk fast potatis. Gott att vända i flingsalt, nymalen svartpeppar och lite hackad kruspersilja.
Knapriga och frasiga hemgjorda pommes frites av god svensk fast potatis. Gott att vända i flingsalt, nymalen svartpeppar och lite hackad kruspersilja.

E-mail
Medel: 3.9 (38 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 460 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-19