Hemlagade pommes frites

Hemlagade pommes frites som är enkla att laga och fritera. Pommes frites är dessutom fantastiskt gott och billigt tillbehör till det mesta - kött, fisk, kyckling med mera.
Vill du laga fler portioner så fritera i omgångar om två portioner i taget (om du ej har en större fritös).
Oljan kan du använda flera gånger att fritera med. Filtrera den genom en sil eller kaffefilter när den börjar bli full av skräp (OBS vänta tills den svalnat).
Hittar du ej fast potatis kan du ta bakpotatis eller stora färskpotatisar.
Det finns frityrkorgar som passar i kastruller och funkar fint att fritera med om du ej har fritös. Det går även bra att fritera i kastrull om du har en hålslev i metall att plocka upp pommes fritesen med.
Använder du en kastrull så ha ett lock (att lägga över vid brand), en hålslev i metall att ta upp pommes fritesen med samt en digitaltermometer att kontrollera temperaturen med.

2 portioner hemlagade pommes frites

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 30 min

Ingredienser

 • 400 gram fast potatis ca 6 stora potatisar
 • 1 liter solrosolja
 • 2 krm flingsalt
 • 1 krm nymalen svartpeppar (valfritt)

Tillagning

 1. Har potatisen fint skal kan du skrubba och putsa bort fula delar samt fritera med skalet kvar. Eller så skalar du den om du vill.
 2. Skär potatisen i ca 1x1 cm breda och avlånga stavar - som pommes frites.
 3. Skölj stavarna i ett durkslag. Torka dem någorlunda torra i en handduk eller med hushållspapper.
 4. Värm oljan till 160 grader i en kastrull eller fritös.
 5. Koka potatisen i 10 minuter i 160 grader.
 6. Ta upp och lägg på en bricka med hushållspapper att svalna något. Hit kan du förbereda och förvara potatisen i kylen. De behövs ej täckas över utan de får gärna torka på ytan.
 7. Höj värmen på oljan till 180 grader.
 8. Fritera potatisen i 3-5 minuter tills de har fått fin ljus brun färg. Rör ev om lite så att de ej klibbar ihop vid friteringen.
 9. Ta upp pommes fritesen och skaka av oljan och lägg på en bricka med hushållspapper.
 10. Salta och peppra (gärna med nymalen svartpeppar samt flingsalt).
 11. Servera pommes fritesen direkt i skål eller på tallrik.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer