Hemlagade pommes frites

Hemlagade pommes frites som är enkla att laga och fritera. Pommes frites är dessutom fantastiskt gott och billigt tillbehör till det mesta - kött, fisk, kyckling med mera.
Vill du laga fler portioner så fritera i omgångar om två portioner i taget (om du ej har en större fritös).
Oljan kan du använda flera gånger att fritera med. Filtrera den genom en sil eller kaffefilter när den börjar bli full av skräp (OBS vänta tills den svalnat).
Hittar du ej fast potatis kan du ta bakpotatis eller stora färskpotatisar.
Det finns frityrkorgar som passar i kastruller och funkar fint att fritera med om du ej har fritös. Det går även bra att fritera i kastrull om du har en hålslev i metall att plocka upp pommes fritesen med.
Använder du en kastrull så ha ett lock (att lägga över vid brand), en hålslev i metall att ta upp pommes fritesen med samt en digitaltermometer att kontrollera temperaturen med.

2 portioner hemlagade pommes frites

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 30 min

Ingredienser

 • 400 gram fast potatis ca 6 stora potatisar
 • 1 liter solrosolja
 • 2 krm flingsalt
 • 1 krm nymalen svartpeppar (valfritt)

Tillagning

 1. Har potatisen fint skal kan du skrubba och putsa bort fula delar samt fritera med skalet kvar. Eller så skalar du den om du vill.
 2. Skär potatisen i ca 1x1 cm breda och avlånga stavar - som pommes frites.
 3. Skölj stavarna i ett durkslag. Torka dem någorlunda torra i en handduk eller med hushållspapper.
 4. Värm oljan till 160 grader i en kastrull eller fritös.
 5. Koka potatisen i 10 minuter i 160 grader.
 6. Ta upp och lägg på en bricka med hushållspapper att svalna något. Hit kan du förbereda och förvara potatisen i kylen. De behövs ej täckas över utan de får gärna torka på ytan.
 7. Höj värmen på oljan till 180 grader.
 8. Fritera potatisen i 3-5 minuter tills de har fått fin ljus brun färg. Rör ev om lite så att de ej klibbar ihop vid friteringen.
 9. Ta upp pommes fritesen och skaka av oljan och lägg på en bricka med hushållspapper.
 10. Salta och peppra (gärna med nymalen svartpeppar samt flingsalt).
 11. Servera pommes fritesen direkt i skål eller på tallrik.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer