Biff med lök
Biff med lök i skysås, kokt potatis samt grönsaker. Svensk klassisk husmanskost.
Köp gärna god kravodlad lök som har massor av smak.
Tillagning
- Skala potatis om det behövs. Koka potatis mjukt ca 30 minuter.
- Skala, dela och skiva löken fint.
- Värm en stekpanna.
- Lägg i 2 msk smör och den skivade löken.
- Stek på låg värme i en stekpanna ca 10 minuter och rör då och då tills löken är mjuk samt har fått lite ljus brynt färg.
- TILLBEHÖR: Skala och slanta morot. Skölj och rensa blomkål samt skär i små buketter. Dela och strimla purjolöken. Lägg allt i en liten kastrull med en msk smör, 0,5 dl vatten, 1 krm salt samt någon nypa peppar. Lägg på lock och sätt åt sidan.
- Lägg över löken på en tallrik eller skål. Skölj ur stekpannan med vattnet och häll över i en skål.
- Dags att steka biffarna i stekpannan: Sätt stekpannan på hög värme. Lägg i en msk smör i pannan och låt det bli ljusbrunt.
- Lägg i biffarna. Salta och peppra. Stek biffarna 2-3 minuter på varje sida till den stekgrad du vill ha dem. Sänk värmen och stek längre om du vill ha genomstekt biff.
- Ta upp biffarna och låt dem vila övertäckta på en tallrik någon minut medan du gör klart skysåsen.
- Sätt blomkål och morotsblandningen att koka upp under lock, rör om och koka sedan klart på lägsta värme några minuter. Smaka på grönsakerna och tillsätt ev. mer salt samt peppar.
- Gör en steksås i stekpannan där du stekt köttet: lägg i två msk smör. Tillsätt mjölet och rör ut det. Rör i lökskyn och koka upp.
- Lägg i löken och smaksätt med lite soja, salt och peppar. Koka någon minut. Du kan spä skyn med lite mer vatten om det behövs.
- Servera biffarna med kokt potatis och en rejäl hög lök på varje biff och ös ca 0,5 dl steksås över varje biff. Garnera med hackad persilja. Servera också grönsakerna till biffen.
Varianter
- Du kan välja gul lök eller rödlök.
- Istället för ryggbiff kan du använda lövbiff, innanlår, entrecote eller utbankad oxfilé.
Att dricka till
En kall öl är gott till biff med lök.
Stekgrader och tillagningstider för ryggbiff med eller utan kappa
Obs tillagningstiderna är ungefärliga. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad när köttet får vila några minuter vilket jag rekommenderar.
Stekgrad | 1 cm tjock | 2 cm tjock |
Röd, blodig, rosa 55 °C, Medium rare 57,5 °C | 1 minut per sida | 2 minuter per sida |
Medium, rosa 60 °C | 1,5 minuter per sida | 3 minuter per sida |
Well done, välstekt 65-70 °C | 3 minuter per sida | 4 minuter per sida |
Uppskattat näringsvärde per portion: 234 kcal