Biff med lök

Biff med lök i skysås, kokt potatis samt grönsaker. Svensk klassisk husmanskost.
En kall öl är gott till biff med lök.
Köp gärna god kravodlad lök som har massor av smak. Du kan välja gul lök eller rödlök.
Istället för ryggbiff kan du använda lövbiff, innanlår, entrecote eller utbankad oxfilé.

2 portioner biff med lök

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram potatis
  • 300 gram ryggbiff
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 3 msk smör
  • 1 msk solrosolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk ljus japansk soja eller någon tsk kinesisk
  • Tillbehör: 1 morot
  • 100 gram blomkål
  • 5 cm purjolök
  • 1 msk smör
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skala potatis om det behövs. Koka potatis mjukt ca 30 minuter.
  2. Skala, dela och skiva löken fint.
  3. Värm en stekpanna.
  4. Lägg i 2 msk smör och den skivade löken.
  5. Stek på låg värme i en stekpanna ca 10 minuter och rör då och då tills löken är mjuk samt har fått lite ljus brynt färg.
  6. Grönsakstillbehör: skala och slanta morot. Skölj och rensa blomkål samt skär i små buketter. Dela och strimla purjolöken. Lägg allt i en liten kastrull med en msk smör, 0,5 dl vatten, 1 krm salt samt någon nypa peppar. Lägg på lock och sätt åt sidan.
  7. Lägg över löken på en tallrik eller skål. Skölj ur stekpannan med vattnet och häll över i en skål.
  8. Dags att steka biffarna i stekpannan: Sätt stekpannan på hög värme. Lägg i en msk smör i pannan och låt det bli ljusbrunt.
  9. Lägg i biffarna. Salta och peppra. Stek biffarna 2-3 minuter på varje sida till den stekgrad du vill ha dem. Sänk värmen och stek längre om du vill ha genomstekt biff.
  10. Ta upp biffarna och låt dem vila övertäckta på en tallrik någon minut medan du gör klart skysåsen.
  11. Sätt blomkål och morotsblandningen att koka upp under lock, rör om och koka sedan klart på lägsta värme några minuter. Smaka på grönsakerna och tillsätt ev. mer salt samt peppar.
  12. Gör en steksås i stekpannan där du stekt köttet: lägg i två msk smör. Tillsätt mjölet och rör ut det. Rör i lökskyn och koka upp.
  13. Lägg i löken och smaksätt med lite soja, salt och peppar. Koka någon minut. Du kan spä skyn med lite mer vatten om det behövs.
  14. Servera biffarna med kokt potatis och en rejäl hög lök på varje biff och ös ca 0,5 dl steksås över varje biff. Garnera med hackad persilja. Servera också grönsakerna till biffen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer