4 portioner stekt lök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 stora gula lökar
  • 2 msk smör, matolja eller olivolja
  • 2 msk vatten (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • Förslag till smaksättning: Soja ex: 1 msk ljus soja (typ kikoman) eller 1 msk ostronsås.
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk fin vinäger

Tillagning

  1. Skala, dela och skiva löken tunt. Tips: med en mandolin skivar du snabbt löken tunt. Eller hacka den fint.
  2. Värm upp en panna med smör, matolja eller olivolja.
  3. Stek löken på medelvärme. Rör då och då samt tillsätt lite vatten samt salt efter några minuter.
  4. Fortsätt stek på medelvärme i 10 minuter tills löken är mjuk. Akta så löken inte bränns. Lock är bra då luktar det inte lök så mycket när du steker den.
  5. Tillsätt ev. smaksättning om du önskar det.
  6. Lägg upp den stekta löken och servera.

Serveringsförslag

  • Stekt lök passar som tillbehör till det mesta som grillat, köttfärsbiffar, köttbullar, råkorv, stekt korv, grillad kyckling, lax, stekt fläsk med mera.
  • Klassiskt till stekt biff, pannbiff, Biff Rydberg, pyttipanna, stekt fläsk, lever eller stekt saltsill.
  • Vidare kan man ha den stekta löken i sås till löksås.

Val av lök

Du kan steka skivad eller hackad lök. Eller hela små steklökar.

Om du vill kan du använda en mandolin för att skiva gul lök eller rödlök riktigt tunt.

  • Gul lök är ju god och vanligast. Köp gärna svensk kravmärkt lök.
  • Du kan ta rödlök, silverlök, några knipplökar, 16 st schalottenlökar eller steklökar eller en stor purjolök.
  • Rödlök är lite lyxigare - speciellt om du tar i lite honung, soja och vinäger så har du ett jättegott tillbehör till biff, kyckling eller grillat.
  • Schalottenlök, bananschalotten eller steklök blir också jättegoda stekta. Skala och dela samt smörstek på medelvärme så passar de till finare middag eller som tillbehör i en skål på en buffe.
  • Purjolök är också mycket god stekt. Skär och plocka bort fula grova blad i toppen, dela den på mitten och skölj bort ev. grus i bladen, hacka den i grova bitar och stek den sakta. Speciellt gott till kyckling och fisk.

Varianter

Smaksätt gärna stekt lök med en skvätt ljus soja eller ostronsås, salt och peppar, lite sött som honung samt lite surt som vinäger.

Karamelliserad lök

Du kan steka löken på låg värme en längre tid. Räkna upp mot någon timme och rör då och då. Akta så den inte bränns.

Då smälter löken ihop och blir karamelliserad lök - ett mycket gott tillbehör till kött, kyckling, burgare, grillat, vego med mera.

Två exempel på detta är lökconfit och rödlöksmarmelad.

Vinvänligt

Stekt lök passar utmärkt till vin och gör att vinet passar bättre till maten som helhet.

E-mail
Medel: 3.9 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-29

Tillbehör och liknande: