Stekt lök

Introduktion och förberedelse för tillagning

Stekt lök är bland det godaste och billigaste tillbehör du kan göra. Klassikt till stekt biff, stekt fläsk eller stekt salt sill. Du kan steka skivad eller hackad lök. Eller hela små lökar.

Stekt lök passar som tillbehör till det mesta ex. grillat, köttfärsbiffar, köttbullar, råkorv, stekt korv, grillad kyckling, lax, stekt fläsk med mera. Vidare kan man ha den i sås till löksås.

Billigt, gott och enkelt att göra. Om du vill kan du använda en mandolin för att skiva gul lök och rödlök riktigt tunt. Gul lök är ju god och vanligast.

Du kan ta rödlök eller 16 st schalottenlökar eller en stor purjolök,

Rödlök är lite lyxigare - speciellt om du tar i lite honung, soja och vinäger så har du ett jättegott tillbehör till biff, kyckling eller grillat.

Schalottenlökar blir också goda stekta. Skala och dela samt smörstek schalottenlök på medelvärme så passar de till finare middag eller som tillbehör i en skål på en buffe.

Purjolök är också mycket gott stekt. Skär och plocka bort fula grova blad i toppen, dela den på mitten och skölj bort ev. grus i bladen, hacka den i grova bitar och stek den sakta. Speciellt gott till kyckling och fisk.

Smaksätt gärna stekt lök med en skvätt ljus soja eller ostronsås, salt och peppar, lite sött som honung samt lite surt som vinäger.

Stekt lök passar utmärkt till vin och gör att vinet passar bättre till maten som helhet.

4 portioner stekt lök

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 4 stora gula lökar
 • 2 msk smör, matolja eller olivolja
 • 2 msk vatten (valfritt)
 • 0,5 tsk salt
 • Förslag till smaksättning: Soja ex: 1 msk ljus soja (typ kikoman) eller 1 msk ostronsås.
 • 1 tsk honung
 • 1 tsk fin vinäger

Tillagning

 1. Skala, dela och skiva löken tunt. Tips: med en mandolin skivar du snabbt löken tunt. Eller hacka den fint.
 2. Värm upp en panna med smör, matolja eller olivolja.
 3. Stek löken på medelvärme. Rör då och då samt tillsätt lite vatten samt salt efter några minuter.
 4. Fortsätt stek på medelvärme i 10 minuter tills löken är mjuk. Akta så löken inte bränns. Lock är bra då luktar det inte lök så mycket när du steker den.
 5. Tillsätt ev. smaksättning om du önskar det.
 6. Lägg upp den stekta löken och servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-04

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.