Frysta bär med Tjinuskisås
Frysta bär med varm Tjinuskisås eller rysk kolasås med ingefära.
En god och enkel dessert med varm kolasås som hälls över frysta bär som vinbär, blåbär, lingon, björnbär eller hjortron.
Vid servering så tinar och smälter bären av den heta kolasåsen och allt blir en himla god blandning.
Tillagning
- Gör tjinuski- eller kolasåsen: Koka ihop sirap, socker, smör, grädde och ingefära i en kastrull i cirka 10 minuter. Såsen ska mörkna något.
- Servera de frysta bären i portionsformar eller djupa desserttallrikar.
- Häll varm kolasås över och servera direkt. Ev. kan du garnera dina frysta bär med Tjinuskisås med en liten kvist citronmeliss på toppen.
Kan förberedas
Kolasåsen kan förberedas innan och sedan värmas upp till servering på så vis är det en mycket enkel och god dessert att laga och förbereda.
Lätt att laga till många.
Val av skålar, glas eller koppar
Se till att du har koppar eller skålar som tål först frysta bär och sedan het kolasås så du ej tar fina dyra antika koppar som spricker av värmeskillnaden.
Smaksättning
Det speciella med rysk kolasås eller Tjinuskisås är att den smaksätts med ingefära. Du kan fuska och ta köpt kolasås och smaksätta med en tumme riven färsk ingefära eller några krm torkad ingefära och koka ihop någon minut.
Varianter
Istället för ingefära eller tillsammans med ingefäran kan du smaksätta kolasåsen med en dm kvist färsk rosmarin som du låter koka med kolan och sedan tar upp innan servering. Blir en mycket god touch på kolasåsen.
Att dricka till
Ett gott dessertvin till är ett måste till denna dessert. Mitt förslag är en ungersk fin tokaj eller sött dessertvin som trockenberenauslese från Österrike eller Tyskland. Eller en fin Sauternes från Frankrike.
Uppskattat näringsvärde per portion: 231 kcal