Frysta bär med Tjinuskisås

Frysta bär med varm Tjinuskisås eller rysk kolasås med ingefära.

En god och enkel dessert med varm kolasås som hälls över frysta bär som vinbär, blåbär, lingon, björnbär eller hjortron. Då tinar och smälter bären av den heta kolan och allt blir en himla god blandning.

Kolasåsen kan förberedas innan och sedan värmas upp till servering på så vis är det en mycket enkel och god dessert att laga och förbereda.

Se till att du har koppar eller skålar som tål först frysta bär och sedan het kolasås så du ej tar fina dyra antika koppar som spricker av värmeskillnaden.

Det speciella med rysk kolasås eller Tjinuskisås är att den smaksätts med ingefära. Du kan fuska och ta köpt kolasås och smaksätta med en tumme riven ingefära och koka ihop någon minut.

Att dricka till

Ett gott dessertvin till är ett måste till bären. Mitt förslag är en ungersk fin tokaj eller sött dessertvin som trockenberenauslese från Österrike eller Tyskland.

4 portioner frysta bär med Tjinuskisås

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 3 min
 • Klart på: 18 min

Ingredienser

 • 4 dl frysta som vinbär, blåbär, björnbär, lingon, hjortron (blanda gärna)
 • Tjinuskisås: 1 dl sirap
 • 1 dl socker
 • 25 g smör
 • 3 dl vispgrädde
 • 1 tsk färsk ingefära eller en halv tsk torkad

Tillagning

 1. Gör tjinuski- eller kolasåsen: Koka ihop sirap, socker, smör, grädde och ingefära i en kastrull i cirka 10 minuter. Såsen ska mörkna något.
 2. Servera de frysta bären i portionsformar eller djupa desserttallrikar.
 3. Häll varm kolasås över och servera direkt. Ev. kan du garnera dina frysta bär med Tjinuskisås med en liten kvist citronmeliss på toppen.
E-mail
Medel: 4.3 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer