Frysta bär med Tjinuskisås

Frysta bär med Tjinuskisås eller rysk kolasås med ingefära. En god och enkel dessert med varm kolasås som hälls över frysta bär som vinbär, blåbär, lingon, björnbär eller hjortron. Då smälter bären och allt blir en himla god blandning.
Kolasåsen kan förberedas innan och sedan värmas upp till servering på så vis är det en mycket enkel och god dessert att laga och förbereda.
Det speciella med rysk kolasås eller Tjinuskisås är att den smaksätts med ingefära.
Ett gott dessertvin till är ett måste frysta bär med Tjinuskisås. Mitt förslag är en ungersk tokaj eller trockenberenauslese från Österrike.
Du kan fuska och ta köpt kolasås och smaksätta med en tumme riven ingefära och koka ihop någon minut. Men godast är att göra egen kolasås.

4 portioner frysta bär med Tjinuskisås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 4 dl frysta som vinbär, blåbär, björnbär, lingon, hjortron (blanda gärna)
  • Tjinuskisås: 1 dl sirap
  • 1 dl socker
  • 25 g smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk färsk ingefära eller en halv tsk torkad

Tillagning

  1. Gör tjinuski- eller kolasåsen: Koka ihop sirap, socker, smör, grädde och ingefära i en kastrull i cirka 10 minuter. Såsen ska mörkna något.
  2. Servera de frysta bären i portionsformar eller djupa desserttallrikar.
  3. Häll varm kolasås över och servera direkt. Ev. kan du garnera dina frysta bär med Tjinuskisås med en liten kvist citronmeliss på toppen.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer