Frysta bär med Tjinuskisås

Frysta bär med Tjinuskisås eller rysk kolasås med ingefära. En god och enkel dessert med varm kolasås som hälls över frysta bär som vinbär, blåbär, lingon, björnbär eller hjortron. Då smälter bären och allt blir en himla god blandning.
Kolasåsen kan förberedas innan och sedan värmas upp till servering på så vis är det en mycket enkel och god dessert att laga och förbereda.
Det speciella med rysk kolasås eller Tjinuskisås är att den smaksätts med ingefära.
Ett gott dessertvin till är ett måste frysta bär med Tjinuskisås. Mitt förslag är en ungersk tokaj eller trockenberenauslese från Österrike.
Du kan fuska och ta köpt kolasås och smaksätta med en tumme riven ingefära och koka ihop någon minut. Men godast är att göra egen kolasås.

4 portioner frysta bär med Tjinuskisås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 4 dl frysta som vinbär, blåbär, björnbär, lingon, hjortron (blanda gärna)
  • Tjinuskisås: 1 dl sirap
  • 1 dl socker
  • 25 g smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk färsk ingefära eller en halv tsk torkad

Tillagning

  1. Gör tjinuski- eller kolasåsen: Koka ihop sirap, socker, smör, grädde och ingefära i en kastrull i cirka 10 minuter. Såsen ska mörkna något.
  2. Servera de frysta bären i portionsformar eller djupa desserttallrikar.
  3. Häll varm kolasås över och servera direkt. Ev. kan du garnera dina frysta bär med Tjinuskisås med en liten kvist citronmeliss på toppen.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer