Fryst Daimtårta

Introduktion och förberedelse

Fryst Daimtårta är en slags glasstårta med Daim och söt marängbotten med puffat ris.

Gillar du söta desserter är detta för dig. Tårtan passar till dessert, fika, kaffe och buffé.

Ta fram tårtan en halvtimme innan servering så den får tina lite och är lättare att skära upp.

Kan förberedas

Daimtårta är perfekt att förbereda innan och ha flera i frysen om du ex. ska ha stor fest.

Garnering

  • På bilden tog jag och hyvlade - rev - över fin mjölkchoklad men annan choklad som mörk choklad eller vit choklad passar också eller blanda.
  • Annat som passar som garnering är kokosflakes, kakao, minimaränger, krossad Daim, Daimkulor, kaffebönor i choklad, strössel, mintgodis som Aftereight eller annat gott godis som Nonstop eller Noblesse.
  • Vidare kan du ha på skivad frukt som inlagda päron eller burkpäron i skivor eller färska bär som hallon eller jordgubbar.
  • Tårtan kan också toppas med ett lager vispad grädde och sedan på med valfri garnering.

Smaksättning

  • Fyllningen till Dajmtårtan är fryst parfait - en slags glass av fryst vispad grädde - smaksatt med krossad Daim.
  • Här har jag smaksatt parfaiten till tårtan med lite kaffe som jag tycker blir gott och bryter av lite.
  • En variant är om du byter Daim mot annat godis som ex. After Eight så får du en mint-tårta eller hackad Snickers en Snickers-tårta.

Fryst Daimtårta på fat garnerad med riven choklad
Fryst Daimtårta garnerad med riven mjölkchoklad. Du kan garnera med annan choklad, strössel, mandelspån, kokosflakes, nonstop eller blanda. Ta det du gillar.

12 portioner fryst Daimtårta

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • Marängbotten: 2 dl puffat ris
  • 4 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker eller florsocker
  • Glass eller parfait: 4 äggulor
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 paket Dubbeldaim
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk kaffepulver (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Gör först marängbotten till Daimtårtan: rita upp en cirkel på ca 24 cm diameter på bakplåtspapper. Lägg på en ugnsplåt.
  3. Vispa äggvitorna med elvisp eller i matberedare till ett hårt skum några minuter.
  4. Tillsätt sockret och fortsätt vispa några minuter.
  5. Blanda i puffat ris.
  6. Bred ut marängsmeten i ett jämnt lager inom cirkeln på bakplåtspappret.
  7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 1 timme och en kvart.
  8. Ta ut marängbottnen, skär loss den från botten och låt den sedan på plåten med bakplåtspappret.
  9. Dags att göra glassen (parfaiten) till fyllningen: Vispa gulorna med socker samt vaniljsocker till ett skum några minuter, gärna med elvisp eller i matberedare.
  10. Hacka eller krossa daimen. Ett tips är att lägga i en liten plastpåse och krossa sönder den för hand eller med nåt hårt.
  11. Vispa grädden hårt.
  12. Blanda krossad Daim, vispad grädde och rör ner äggsmeten. Rör ev. ner lite kaffepulver.
  13. Häll glassmeten på marängbotten och bred ut den jämt.
  14. Ställ Daimtårtan att frysa i minst 2 timmar, gärna över natten eller tills det är dags att servera Daimtårtan.
  15. Ta fram och ställ i kylen en halvtimme innan servering så den mjuknar lite.
  16. Dekorera Daimtårtan om du vill innan servering ex. genom att hyvla över choklad (förslagsvis kan du ta en chokladkaka och hyvla kanten med en osthyvel) eller garnera med godis som krossad Daim, M&Ms eller Nonstop.
E-mail
Medel: 3.9 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.