Fryst Daimtårta

Fryst Daimtårta. En slags glasstårta med Daim och söt marängbotten med puffat ris. Gillar du söta desserter är detta för dig.

Fyllningen till Dajmtårtan är fryst parfait (en slags glass av fryst vispad grädde) smaksatt med krossad Daim. Tårtan passar till dessert, fika, kaffe och buffé.

Daimtårta är perfekt att förbereda innan och ha flera i frysen om du ex. ska ha stor fest. Ta fram tårtan en halvtimme innan servering så den får tina lite och är lättare att skära upp.

Då kan du garnera tårtan med exempelvis hyvlad mjölkchoklad (som på bilden), mörk choklad, vit choklad, kakao, minimaränger, krossad Daim, Daimkulor, kaffebönor i choklad, vispgrädde, strössel, annat gott godis, frukt (burkpäron i skivor är gott) eller färska bär som hallon eller jordgubbar.

Här har jag smaksatt parfaiten till tårtan med lite kaffe som jag tycker blir gott och bryter av lite. En variant är om du byter Daim mot annat godis som ex. After Eight så får du en mint-tårta eller hackad Snickers en Snickers-tårta.

12 portioner fryst Daimtårta

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • Marängbotten: 2 dl puffat ris
  • 4 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker eller florsocker
  • Glass eller parfait: 4 äggulor
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 paket Dubbeldaim
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk kaffepulver (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Gör först marängbotten till Daimtårtan: rita upp en cirkel på ca 24 cm diameter på bakplåtspapper. Lägg på en ugnsplåt.
  3. Vispa äggvitorna med elvisp eller i matberedare till ett hårt skum några minuter.
  4. Tillsätt sockret och fortsätt vispa några minuter.
  5. Blanda i puffat ris.
  6. Bred ut marängsmeten i ett jämnt lager inom cirkeln på bakplåtspappret.
  7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 1 timme och en kvart.
  8. Ta ut marängbottnen, skär loss den från botten och låt den sedan på plåten med bakplåtspappret.
  9. Dags att göra glassen (parfaiten) till fyllningen: Vispa gulorna med socker samt vaniljsocker till ett skum några minuter, gärna med elvisp eller i matberedare.
  10. Hacka eller krossa daimen. Ett tips är att lägga i en liten plastpåse och krossa sönder den för hand eller med nåt hårt.
  11. Vispa grädden hårt.
  12. Blanda krossad Daim, vispad grädde och rör ner äggsmeten. Rör ev. ner lite kaffepulver.
  13. Häll glassmeten på marängbotten och bred ut den jämt.
  14. Ställ Daimtårtan att frysa i minst 2 timmar, gärna över natten eller tills det är dags att servera Daimtårtan.
  15. Ta fram och ställ i kylen en halvtimme innan servering så den mjuknar lite.
  16. Dekorera Daimtårtan om du vill innan servering ex. genom att hyvla över choklad (förslagsvis kan du ta en chokladkaka och hyvla kanten med en osthyvel) eller garnera med godis som krossad Daim, M&Ms eller Nonstop.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept