Citronsill

Introduktion och förberedelse

Citronsill med smak av frisk riven citron och färskpressad citron, ättikslag, rödlök, dill, lagerblad och svartpeppar.

Förutom god smak så får sillen fina färger av citronskal, rödlök och dill.

Köp ekologisk citron.

Serveringsförslag

  • Citronsillen är god till julbord, midsommar, påsk, sillbord eller smörgåsbord.
  • Sillen kan också serveras som förrätt eller lätt lunch eller middag som sillmacka på grovt bröd med smör, kokt ägg, en klick majonnäs och så några bitar citronsill på toppen.

Att dricka till

En kall öl och nubbe - speciellt citronsnaps - passar att dricka till. En kall alkoholfri öl som Clausthaler är ett alternativ.

Val av sill

Här med urvattnad inläggningssill men det går även bra med 5-minuters inläggningssill. Vidare kan du lägga in färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas på samma vis som apelsinsillen nedan.

Varianter

  • Du kan även göra en liknande sill med apelsin och/eller lime. Eller blanda.
  • Rödlök kan bytas mot gul lök eller purjolök.
  • Dill kan uteslutas.
  • Man kan även ha i stjärnanis och kryddnejlika.
  • Svartpeppar kan bytas mot kryddpeppar.

Hållbarhet

Vill du ha en extra hållbar sill så är det bra att sterilisera den burk och lock du lägger in sillen i. Ska du äta sillen inom någon vecka räcker det med en väl rengjord burk med tillhörande lock.

Smaksätt egen sill med frisk citron, dill, rödlök och svartpeppar.
Smaksätt egen sill med frisk citron, dill, rödlök och svartpeppar.

1 liten burk, 0,5 liter, ca 4 portioner citronsill

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 420 gram inläggningssill, urvattnad (1 pkt)
  • 1 citron, ekologisk
  • ÄTTIKSLAG: 1 dl vatten
  • 0,5 dl ättika 12%
  • 1 dl socker
  • 1 lagerblad
  • 5 svartpeppar
  • 10 gram dill
  • 1 liten rödlök
  • 1/2 tsk salt

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker, vatten, lagerblad och svartpeppar i en kastrull.
  2. Skala och strimla rödlöken. Lägg löken i kastrullen.
  3. Skölj citronen. Skala av hälften av skalet med en potatisskalare utan att få med så mycket vitt samt strimla det. Riv resten av skalet med rivjärn eller zestjärn fint. Tillsätt till kastrullen.
  4. Dela och pressa ur saften ur citronen. Tillsätt till resten av lagen i kastrullen.
  5. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Ställ åt sidan att kallna.
  6. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  7. Plocka rent dillen och hacka den grovt. Spara några dillkvistar till garnering om du önskar det.
  8. Varva sillen med rödlök och citronskal från lagen samt dill i en ren glasburk med lock. Häll på lag och tryck ihop samt fyll på lag så att lagen täcker. Sätt på lock.
  9. Låt citronsillen stå kallt i minst ett dygn innan servering för att mogna i smaken.
  10. Håller sig någon vecka oöppnad i kylen.
  11. Jag la upp sillen på fat och garnerade med dill. Den kan även serveras direkt ur burken. 
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-07

Tillbehör och liknande recept:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...