Blåbärssill

Snabb och god blåbärssill. Blanda fem-minuters-sill med mixade blåbär och inläggningslagen från sillen så får du blåbärssill. Mycket god och nyttig med blåbär. Går extra snabbt att laga med fem-minuterssill.

Istället för fem-minuterssill kan du använda annan färdig inläggningssill i lag. Ett annat alternativ är att köpa saltsill och vattna ur över natten eller köpa urvattnad saltsill som du sedan lägger in själv med ättikslag - lagen mixar du sedan som nedan med blåbär. Vill du lägga in färsk eller tinad fryst sill eller strömming så kan du först följa detta grundrecept. Jag har skrivit mer om sill och strömming här.

4-6 portioner blåbärssill

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 420 gram - en burk - fem-minuterssill
  • 150 - 200 gram frysta eller färska svenska blåbär

Tillagning

  1. Häll av lagen från sillen i en burk eller skål.
  2. Lägg sillfiléerna i en annan skål. Klipp dem i lagom bitar med en sax och en gaffel. Ta helst ej i sillen med fingrarna om du ej noga tvättat händer eller har plasthandskar för hygienens skull. Du kan skära dem i bitar med en kniv också.
  3. Mixa blåbären hastigt med lagen från sillen - använd en stavmixer eller i en matberedare.
  4. Häll blåbärslagen över sillen och blanda runt. Lägg upp och servera blåbärssillen i en skål.
  5. Blåbärssillen är klar att servera direkt. Den kan stå i kylen några dagar och blir bara godare.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer