Blåbärssill

Introduktion och förberedelse

Snabb och god blåbärssill. Blanda fem-minuters-sill med mixade blåbär och inläggningslagen från sillen.

Mycket god och fin färg med blåbär.

Går extra snabbt att laga med fem-minuterssill som jag använt i detta recept.

Har du inte så mycket lag från burken eller vill ha mer lag till sillen kan du göra mer ättikslag genom att blanda 0,5 dl ättika 12%, 1 dl strösocker och 1,5 dl vatten. Koka upp och låt svalna.

Varianter med annan sill

  • Istället för fem-minuterssill kan du använda annan färdig inläggningssill i lag.
  • Ett annat alternativ är att köpa saltsill och vattna ur över natten eller köpa urvattnad saltsill som du sedan lägger in själv med ättikslag - lagen mixar du sedan som nedan med blåbär.
  • Vill du lägga in färsk eller tinad fryst sill eller strömming så kan du först följa detta grundrecept.
  • Jag har skrivit mer om sill och strömming här.

6 portioner blåbärssill

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 420 gram - en burk - fem-minuterssill
  • 150 - 200 gram frysta eller färska svenska blåbär

Tillagning

  1. Häll av lagen från sillen i en burk eller skål.
  2. Lägg sillfiléerna i en annan skål. Klipp dem i lagom bitar med en sax och en gaffel. Ta helst ej i sillen med fingrarna om du ej noga tvättat händer eller har plasthandskar för hygienens skull. Du kan skära dem i bitar med en kniv också.
  3. Mixa blåbären hastigt med lagen från sillen - använd en stavmixer eller i en matberedare.
  4. Häll blåbärslagen över sillen och blanda runt. Lägg upp och servera blåbärssillen i en skål.
  5. Blåbärssillen är klar att servera direkt. Den kan stå i kylen några dagar och blir bara godare.
E-mail
Medel: 3.8 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 245 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-09

Tillbehör och liknande recept:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...