Blåbärssill
Snabb och god blåbärssill. Blanda fem-minuters-sill med mixade blåbär och inläggningslagen från sillen.
Mycket god och fin färg med blåbär.
Går extra snabbt att laga med fem-minuterssill som jag använt i detta recept.
Har du inte så mycket lag från burken eller vill ha mer lag till sillen kan du göra mer ättikslag genom att blanda 0,5 dl ättika 12%, 1 dl strösocker och 1,5 dl vatten. Koka upp och låt svalna.
Tillagning
- Häll av lagen från sillen i en burk eller skål.
- Lägg sillfiléerna i en annan skål. Klipp dem i lagom bitar med en sax och en gaffel. Ta helst ej i sillen med fingrarna om du ej noga tvättat händer eller har plasthandskar för hygienens skull. Du kan skära dem i bitar med en kniv också.
- Mixa blåbären hastigt med lagen från sillen - använd en stavmixer eller i en matberedare.
- Häll blåbärslagen över sillen och blanda runt. Lägg upp och servera blåbärssillen i en skål.
- Blåbärssillen är klar att servera direkt. Den kan stå i kylen några dagar och blir bara godare.
Varianter med annan sill
- Istället för fem-minuterssill kan du använda annan färdig inläggningssill i lag.
- Ett annat alternativ är att köpa saltsill och vattna ur över natten eller köpa urvattnad saltsill som du sedan lägger in själv med ättikslag - lagen mixar du sedan som nedan med blåbär.
- Vill du lägga in färsk eller tinad fryst sill eller strömming så kan du först följa detta grundrecept.
- Jag har skrivit mer om sill och strömming här.
Uppskattat näringsvärde per portion: 245 kcal