Rabarbersill

Introduktion och förberedelse

Lägg in sill med syrlig rabarber och söt rabarbersaft. Rabarbersmaken passar bra ihop med sill och ättikslag, lime, rödlök, kryddpeppar samt lagerblad.

Serveringsförslag

  • Sillen passar som annorlunda inlagd sill på julbord, midsommar, påsk, sillbord eller smörgåsbord.
  • Eller servera som förrätt eller lätt lunch eller middag som sillmacka på grovt bröd med smör, kokt ägg, en klick majonnäs och så sillen på toppen med lite av rabarbern samt löken överst.

Att dricka till

En kall öl och nubbe passar att dricka till. En kall alkoholfri öl som Clausthaler är ett alternativ.

Val av sill

Här med urvattnad inläggningssill men det går även bra med 5-minuters inläggningssill. Vidare kan du lägga in färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas på samma vis som rabarbersillen nedan.

Varianter

  • Du kan ta hemgjord rabarbersaft, rabarber- och flädersaft, flädersaft eller köpa färdig saft.
  • Annat som passar i rabarbersillen är någon bit pepparrot, byt kryddpeppar mot svartpeppar eller vitpeppar; en tsk senapsfrön; byt lime mot citron; byt rödlök mot gul lök; strimlad salladslök, purjolök eller knipplök med blast; ta med en slantad morot eller palsternacka; lägga med några msk färsk hackad dill med mera.

Hållbarhet

Vill du ha en extra hållbar sill så är det bra att sterilisera den burk och lock du lägger in sillen i. Ska du äta sillen inom några dagar räcker det med en ren burk med tillhörande lock.

Inlagd sill som får god smak av färsk rabarber, rabarbersaft, lime, rödlök och lagerblad.
Inlagd sill som får god smak av färsk rabarber, rabarbersaft, lime, rödlök och lagerblad.

1 burk rabarbersill, 0,5 liter, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 dagar
  • Klart på: 2 dagar 30 min

Ingredienser

  • 420 gram urvattnad inläggningssill
  • 1 stjälk rabarber
  • 1 lime, ekologisk
  • 1 rödlök
  • 2 lagerblad
  • 3 kryddpepparkorn
  • ÄTTIKSLAG: 1/2 dl ättika 12%
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 dl rabarbersaft
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Skala rabarbern om den är grov. Enklast är att strimla rabarbern i 0,5 cm bitar. Man kan också skära rabarben i annan form som förslagsvis i 4-5 c, stora bitar som du sedan skär så tunt du kan. Alternativt strimla i ca 1 cm tunna remsor med kniv, osthyvel eller mandolin. Lägg i en bunke.
  2. Skölj lime och skiva den tunt. Lägg med rabarben.
  3. Skala och dela rödlök. Skär i strimlor. Lägg med rabarbern.
  4. Lägg i lagerblad och kryddpeppar.
  5. Mät upp ättika, strösocker, rabarbersaft och vatten i en kastrull. Värm upp tills sockret löst sig och det kokat upp. Håll varmt.
  6. Häll den heta ättikslagen över rabarbern, lagerblad, lime och rödlök i bunken. Låt svalna helt.
  7. Öppna sillen och häll av lagen och ta vara på den.
  8. Klipp eller skär sillen i lagom stora bitar - förslagsvis ca 2 cm breda bitar.
  9. Varva sill, rabarber, rödlök och lime i en 0,5 liters glasburk med lock. Toppa upp med ättikslagen. Tryck ner sillen något. Lagen ska täcka sillen. Räcker inte lagen kan du toppa upp med lagen du sparat från sillburken tidigare.
  10. Sätt på lock och låt rabarbersillen stå i kylen 1-2 dagar innan servering för att mogna i smaken.
  11. Håller minst några veckor i kylen om den är oöppnad. Öppnad burk håller någon vecka.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-23

Tillbehör och liknande recept:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...