Flädersill

Flädersill eller fläderströmming med smak av Five Peppers, citron och grönpeppar. En klar kryddsill med ättikslag, flädersaft samt alla pepparsorter du kan få - grönpeppar, kryddpeppar, svartpeppar, vitpeppar och rosépeppar. 

Du kan göra sillen med egen flädersaft eller köpt saft. Istället för Five Peppers som är en kryddpepparblandning i kryddkvarn så kan du ta ett vitpepparkorn, ett svartpepparkorn, ett rödpepparkorn, ett kryddpepparkorn och ett grönpepparkorn och morta eller mala med de andra grönpepparkornen. Man kan även ta exklusivare pepparsorter efter smak och tycke. 

4 portioner, en liten burk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 dagar
  • Klart på: 5 dagar 10 min

Ingredienser

  • 1 pkt 5-minuters sill - 420 gram med spad och 210 gram sill
  • 1/2 tsk Five Peppers från kvarn (Ex. Santa Maria)
  • 1 tsk grönpeppar
  • 1 msk flädersaft
  • Garnering: 2 salladslökar
  • 3-5 skivor citron

Tillagning

  1. Krossa grönpepparkorn och lägg i en liten glasburk ca 1/2 - 1 liter.
  2. Mal ned Five Peppers.
  3. Häll i lagen från sillen i burken.
  4. Tillsätt flädersaft.
  5. Klipp eller skär sillen i lagom bitar och lägg i burken. Använd en ren skärbräda, kniv och plasthandskar.
  6. Sätt på lock och förvara i kylen i minst fem dagar innan servering.
  7. Servering: lägg upp sillen på fat eller skål eller servera ur burken. Garnera gärna med strimlad salladslök och skivad citron.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer