Flädersill

Flädersill eller fläderströmming med smak av Five Peppers, citron och grönpeppar. En klar kryddsill med ättikslag, flädersaft samt alla pepparsorter du kan få - grönpeppar, kryddpeppar, svartpeppar, vitpeppar och rosépeppar. 

Du kan göra sillen med egen flädersaft eller köpt saft. Istället för Five Peppers som är en kryddpepparblandning i kryddkvarn så kan du ta ett vitpepparkorn, ett svartpepparkorn, ett rödpepparkorn, ett kryddpepparkorn och ett grönpepparkorn och morta eller mala med de andra grönpepparkornen. Man kan även ta exklusivare pepparsorter efter smak och tycke. 

4 portioner, en liten burk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 dagar
  • Klart på: 5 dagar 10 min

Ingredienser

  • 1 pkt 5-minuters sill - 420 gram med spad och 210 gram sill
  • 1/2 tsk Five Peppers från kvarn (Ex. Santa Maria)
  • 1 tsk grönpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • Garnering: 2 salladslökar
  • 3-5 skivor citron

Tillagning

  1. Krossa grönpepparkorn och lägg i en liten glasburk ca 1/2 - 1 liter.
  2. Mal ned Five Peppers.
  3. Häll i lagen från sillen i burken.
  4. Tillsätt citronsaft.
  5. Klipp eller skär sillen i lagom bitar och lägg i burken. Använd en ren skärbräda, kniv och plasthandskar.
  6. Sätt på lock och förvara i kylen i minst fem dagar innan servering.
  7. Servering: lägg upp sillen på fat eller skål eller servera ur burken. Garnera gärna med strimlad salladslök och skivad citron.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer