Citron- och vitlökssill i olivolja
Hemgjord citron- och vilökssill inlagd och marinerad i olivolja, vitlök och citron.
Inspirationen kommer från Spanska tapas som jag tror heter i stil med bokarinjos på spanska.
Tillagning
- MED FÄRSK SILL: Frys först sillen över natten om den är köpt färsk och inte varit fryst innan. Låt den tina.
- Klipp bort fenorna från sillen. Du behöver inte flå den ännu.
- Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke. Blanda i olja och ättika.
- Blanda med sillen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
- Ställ sillen att stå svalt ex. i kylen. Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att sillen hamnar i press. Låt sillen gravas i två dygn.
- Ta upp och skölj samt flå sillen. Lägg i en bunke. Gärna rostfri eller av keramik. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
- MED SALT INLÄGGNINGSSILL: Vattna ur sillen som hela filéer i 8 timmar i en kastrull eller rostfri bunke med några liter vatten. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
- FORTSÄTTNING: Blanda ättikslagen och häll över gravad sill eller urvattnad saltsill. Låt stå i 8 timmar svalt eller i kylen i en rostfri bunke, keramikskål eller kastrull. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
- SMAKSÄTT CITRON OCH VITLÖKSSILLEN: Skär sillen i bitar.
- Skölj och riv skal av en halv citron. Lägg i en bunke.
- Pressa i vitlöken och häll i olivolja och blanda.
- Tillsätt sillen och blanda runt.
- Lägg sillen i en glasburk med lock.
- Låt citron och vitlökssillen stå några timmar i kylen och få smak.
Val av sill
- Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten).
- Det finns också urvattnat saltsill som ska läggas in med ättikslag.
- Snabbast är minutsill som bara är att in lägga direkt med citronlagen.
Varianter
Du kan göra citronsill utan vitlök och olivolja som läggs in i ättikslag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 135 kcal