Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin

Burgundisk köttgryta. En jättegod fransk köttgryta med grytkött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. Burgundisk köttgryta (bœuf bourguignon, Beef bourguignon, beef Burgundy eller boeuf à la bourguignonne) är en av de mest kända och klassiska franska köttgrytorna. Svamp som skogschampinjon men också svenska kantareller eller trattkantareller passar bra i köttgrytan. Ostronskivling, vanlig champinjon och/eller shii-take funkar också.
Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
Gör gärna köttgrytan någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.
Köttgrytan är god med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.

6-8 portioner burgundisk köttgryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar, nötkött av fransyska, benfri, högrev el. ytterlår
  • 5 dl svamp, valfri sort ex. skogschampinjon
  • 8 schalottenlökar eller 12 st steklökar eller smålökar
  • 0,5 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 gram rökt fläsk eller 1 pkt bacon
  • 1/4 rotselleri
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 2-3 kvistar färsk timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 4 krm vitpeppar
  • 6 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Tärna fläsket.
  2. Lägg i en stor stekgryta.
  3. Du kan också fräsa ingredienserna i en stekpanna. Ta då fram en stor kastrull att koka grytan i samt lägg över det du fräser efterhand i den.
  4. Skala och halvera lök (små steklökar behöver du bara skala).
  5. Skala och grovhacka vitlök.
  6. Lägg lök och vitlök med fläsket i stekgrytan eller fräs med fläsket i en stekpanna och lägg sedan över i gryta.
  7. Rensa purjolök, dela den längs med på mitten och skölj den. Dela den i halva och hacka den grovt.
  8. Fräs i stekgrytan eller fräs med lite olja eller smör i stekpanna och lägg över i grytan.
  9. Rensa och skölj under tiden svampen. Dela stora svampen i halvor. Tillsätt till grytan.
  10. Skär bort kanterna på rotsellerin och dela i tärningar ca 2x2 cm stora. Tillsätt till grytan.
  11. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Fräs någon minut och rör sedan ut mjölet.
  12. Tillsätt salt, vitpeppar samt vin, vatten och soja.
  13. Bryn köttet i en stekpanna bredvid i tre omgångar och lägg över i grytan. Rör om.
  14. Sätt på lock och koka den burgundiska köttgrytan på låg värme i en 1 timme eller tills köttet är mört. Högrev och segare grytbitar kokar du 1,5-2 timmar. Mörare grytbitar behöver ej koka över en timme.
  15. Rör ut maizena i kallt vatten, tillsätt och rör om. Låt puttra i 5 minuter.
  16. Ta den burgundiska grytan av från värmen och smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak.
  17. Innan servering rör du i hackad persilja.
  18. Tycker du grytan är för lös kan du reda den med ytterligare 2 msk maizena utrört i 1 dl vin eller vatten. Rör i lite taget under tiden du kokar grytan. Då tjocknar grytan efter hand som du tillsätter maizenan. Grytan ska vara rätt lös men lite såsig också såklart.
  19. Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
  20. Kokta gröna bönor med lite smör, salt och vitpeppar är också gott till köttgrytan.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer