Grundrecept för bullar och vetebröd
Ett grundrecept på vetedeg du kan baka till olika vetebullar eller vetebröd.
- Passar till kanelbullar, släta bullar, semlor, fyllda bullar, snäckor, knutar, gifflar, solskensbullar, längder, kransar eller butterkaka med mera.
Detta är recept på grunddeg till vetebröd samt hur du kan baka ut den till många olika varianter.
Tillagning
- Värm mjölken i en kastrull till 37 grader, fingervarmt.
- Blanda jäst och degvätska:
- MED FÄRSK JÄST: Smula ner jästen i en stor bakbunke och ta någon dl av degvätskan (obs degvätskan får ej vara varmare än fingervarm ca 40 grader för då dör jästen). Bland ut jästen i vätskan först med någon msk av sockret tills jästen löst sig. När jästen löst sig tillsätter du resten av den fingervarma degvätskan och rör runt.
- MED TORRJÄST: Blanda först torrjästen med mjölet (spara 2 dl till utbak) i en bunke.
- Blanda alla ingredienser: smör, degvätskan, socker, mjöl och salt till en deg. Stöt kardemumma i en mortel och tillsätt det om du gillar kardemumma.
- Arbeta ihop vetedegen så att den nästan släpper från kanterna på bunken, ca 10 minuter, gärna i degblandare. Eller knåda för hand på mjölat bakbord minst 10 minuter. Degen ska vara fast men ännu lite kladdig.
- Jäs bulldegen under bakduk eller plastfilm i 30 minuter.
- Sätt på ugnen på 225 grader. Dags att välja vad du ska baka:
- SLÄTA BULLAR TILL EX. SEMLOR ELLER KRINGLOR: Lägg upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Rulla till långa längder och skär varje längd i ca 24 bitar (lika stora helst såklart). Rulla varje bit genom att kupa den i handen och trycka lätt mot bakbordet och rotera så blir det en fin rund slät bulle. Eller rulla varje degbit till en liten längd som du viker som en kringla. Lägg de släta bullarna eller kringlorna på en bakplåt och låt jäsa övertäckta nästan till dubbelstorlek ca 30 minuter. Pensla bullarna eller kringlorna och baka dem i 8 minuter tills de fått fin färg. Bullarna eller kringlorna kan penslas med smält smör och doppas i pärlsocker när du tagit ut dem. Om de inte ska vara till semlor förstås.Låt svalna på galler under handduk.
- FLÄTOR eller LÄNGDER: Dela degen i 3 eller fyra delar. Fläta ihop dem löst och lägg på bakplåt att jäsa till nästan dubbelstorlek i ca 25 minuter. Pensla dem och grädda i ca 15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under handduk.
- FYLLDA BULLAR, KANELBULLAR, SNÄCKOR, VEGABRÖD: Dela den jästa vetedegen i två delar och kavla ut varje deg till en rund rektangen på mjölat bakbord, ca 25 cm högt och en halv meter brett.
- Fördela fyllningen ex. smöret på varsin halva och bred ut det.
- Till KANELBULLAR strör du över socker och kanel.
- Till VANILJBULLAR blandar du socker och vaniljsocker först och sedan strör du över det.
- Till BULLAR MED MANDELMASSA strör du över riven mandelmassa.
- Rulla ihop likt en rulltårta från botten och upp. Skär ut 24 bitar ur varje rulle. Ställ bullarna, snäckorna (de fyllda bullarna, kanelbullarna osv) med snittytan uppåt på smorda plåtar eller på bakplåtspapper. Du kan också ställa dem i bullformar av papper och sedan på plåt. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter till nästan dubbel storlek. Pensla bullarna och strö ev. över pärlsocker och hackad nötter som mandel eller hasselnötter. Grädda bullarna på 200 grader i ca 8 minuter tills de fått fin färg. Ta ut bullarna och låt svalna på galler under kökshandduk.
- KNUTAR: här fyller du bara övre halva degrektangeln med fyllning och viker sedan upp kanten över fyllningen nerifrån. Skär sedan 2 cm breda längder längs med och snurra dem till lösa knutar som du lägger i bullpapper. Jäs och baka som ovan.
- GIFFLAR: Dela degen i fem delar och kavla ut varje på mjölat bakbord till en rund kaka. Skär kakan i åtta tårtbitar delar. Lägg en klick fyllning ca 2 msk på varje del där den är som tjockast. Rulla ihop delarna från den tjockaste delen till gifflar.
- Jäs gifflarna under bakduk i 30 minuter till nästan dubbel storlek, pensla med ägg och grädda på smord plåt eller bakplåtspapper i 8 minuter på 225 grader. Låt gifflarna svalna på galler under bakduk.
- FYLLDA LÄNGDER ELLER KRANSAR: Dela degen i 2 delar på mjölat bakbord. Kavla ut till två rektanglar, ca 25 cm hög och en halvmeter bred. Bred på önskad fyllning som smör, socker, kanel eller riven mandelmassa. Rulla ihop likt en rulltårta, vänd ihop ändarna till en krans eller dela dem på mitten till två längder. Du får alltså 2 kransar totalt eller 4 längder. Klipp sedan med en sax nästan snett ner i degen nästan ner till botten så att det blir små blad av deg. Fördela klippen snett över hela kransen eller längderna (tänk på hur en krans ser ut hos bagarn). Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper och jäs i 25 minuter till nästan dubbel storlek. Pensla med ägg och strö ev. över pärlsocker och hackade nötter. Grädda i 20 minuter på 200 grader tills vetekransarna eller vetelängderna har fått fin färg. Ta ut och låt svalna på galler under kökshandduk.
- BUTTERKAKA är flera bullar ihopträngda i en form - sedan kan man plocka isär dem när de är bakta. Perfekt om du bakar mycket. Det kan vara en rund form ca 25 cm i diameter eller så kan du ta en långpanna (perfekt om du bakar mycket och till många). Smörj formen med smör. Gör snäckor som ovan (typ vanliga kanelbullar) fram tills de ska jäsa en andra gång - då packar du istället ihop alla i en smord form eller långpanna. Jäs under bakduk i 15 minuter till nästan dubbel storlek. Pensla med ägg och strö över strösocker samt ev. hackade nötter som mandel, pistage eller hasselnötter. Grädda i 20 minuter på 200 grader tills butterkakan fått fin färg. Stjälp upp butterkakan och låt svalna på galler under bakduk. Sedan är det bara att bryta isär och njuta.
- SEMLOR: Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet (om du önskar) och blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Eller blanda bara mandelmassa med mjölk till en röra. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen. Vispa grädden och klicka det på semlorna. Lägg på locken på semlorna och pudra över lite florsocker innan servering.
Val av jäst
Istället för färsk jäst kan du ta torkad jäst. En påse torkad jäst på 14 gram motsvarar ett paket färsk jäst på 50 gram.
Varianter
- Överkurs är att ta hälften av jästen samt tillsätta och smaksätta med någon dl vetesurdeg som också finns att köpa färdig eller gör egen vetesurdeg till bullar. Här är två förslag med kanelbullar och fyllda bullar med vetesurdeg från grunden.
- Istället för denna deg kan du baka med Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i degen.
- Baka dem tätt ihop en långpanna likt butterkaka med vaniljkräm.
Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal