Butterkaka med vaniljkräm

Saftig butterkaka med dubbel vaniljfyllning av vaniljkräm och vaniljsmör toppad med mandelspån. 

Butterkaka är söta vetebullar som gräddas tätt ihop. Jag bakade i en långpanna.

35 bitar butterkaka

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • DEG: 150 gram smör
  • 3,5 dl mjölk
  • 70 gram färsk jäst
  • 2 ägg, M/L
  • 4 msk socker
  • 12 dl vetemjöl
  • FYLLNING 1: 75 gram mjukt smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • FYLLNING 2 VANILJKRÄM: 2,5 dl mjölk
  • 5 msk vaniljsåspulver, Marsan kallrörd
  • ÖVRIGT: 20 gram smör att smörja med
  • 1 ägg till att pensla med
  • 50 gram mandelspån till garnering

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölk. Låt bli fingervarmt.
  3. Smula sönder jästen i en stor bunke.
  4. Tillsätt lite av den varma mjölkblandningen till jästen. Rör ut jästen och tillsätt sedan resten av mjölkblandningen.
  5. Tillsätt ägg, socker och 10 dl vetemjöl.
  6. Arbeta ihop med en elvisp med degkrokar eller i degblandare. Knåda i fem minuter. Kan även knådas för hand men ta då allt mjöl på en gång.
  7. Tillsätt resten av mjölet - 2 dl - och arbeta ihop till en fastare deg.
  8. Strö över lite mjöl och täck över att jäsa i 30 minuter till dubbel storlek.
  9. Blanda ihop mjukt smör, florsocker och vaniljsocker till den första fyllningen.
  10. Rör ihop vaniljsåspulver och mjölk till vaniljkräm som blir den andra fyllningen. Ställ i kylen.
  11. Smörj en långpanna med höga kanter med smör.
  12. Ta upp degen på mjölat bakbord och skär av 1/3 av degen. Lägg tillbaka resten i bunken.
  13. Kavla ut degen till en rektangel i storlek som botten på långpannan.
  14. För över degen till långpannan och forma den över botten.
  15. Ta upp resterande del deg på mjölat bakbord. Kavla ut till en något större rektangel.
  16. Bred på fyllning 1 av smör, florsocker och vanilj i ett jämnt lager. Rulla sedan ihop från långsidan till en rulle.
  17. Bred ut vaniljkrämen (fyllning 2) i ett jämnt lager över degen i långpannan.
  18. Skär med en tandad kniv försiktigt ut skivor av rullen med deg och placera liggande intill varandra över degen med vaniljkräm. Skär i något smalare bitar än en cm och sikta på att få ut 35 bitar från rullen. Lägg dem i rader av 5 bitar på kortsidan och 7 bitar på långsidan.
  19. Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
  20. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  21. Pensla butterkakan med uppvispat ägg.
  22. Krossa mandelspån lite med handel och strö över i ett jämnt lager.
  23. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter till fin färg.
  24. Ta ut och låt butterkakan svalna något i formen innan du försiktigt lossar den och för över till ett galler att svalna helt.
  25. Dela och skär i bitar samt servera nybakt. Eller spara och frys in. Godast nybakt men håller sig även saftig några dagar.
Ingredienser till butterkakan: vetemjöl, mjölk, ägg, jäst, smör och socker till deg. Vaniljsocker, smör och florsocker till fyllning 1. Mjölk och vaniljsåspulver till fyllning 2. Mandelspån, ägg samt smör.
Ingredienser till butterkakan: vetemjöl, mjölk, ägg, jäst, smör och socker till deg. Vaniljsocker, smör och florsocker till fyllning 1. Mjölk och vaniljsåspulver till fyllning 2. Mandelspån, ägg samt smör.
Smält smör och häll i mjölken. Låt blir fingervarmt. Smula sönder jästen i en stor bunke.
Smält smör och häll i mjölken. Låt blir fingervarmt. Smula sönder jästen i en stor bunke.
Tillsätt lite den varma smör- och mjölkblandningen till jästen. Rör ut jästen och tillsätt sedan resten.
Tillsätt lite den varma smör- och mjölkblandningen till jästen. Rör ut jästen och tillsätt sedan resten.
Tillsätt socker och ägg.
Tillsätt socker och ägg.
Tillsätt 10 dl mjöl och arbeta ihop med en elvisp med degkrokar eller assistent. Knåda i fem minuter.
Tillsätt 10 dl mjöl och arbeta ihop med en elvisp med degkrokar eller assistent. Knåda i fem minuter.
Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en fastare deg.
Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en fastare deg.
Strö över lite mjöl och täck över att jäsa i 30 minuter.
Strö över lite mjöl och täck över att jäsa i 30 minuter.
Blanda ihop mjukt smör, florsocker och vaniljsocker till den första fyllningen.
Blanda ihop mjukt smör, florsocker och vaniljsocker till den första fyllningen.
Rör ihop vaniljsåspulver och mjölk till vaniljkräm som blir den andra fyllningen. Ställ i kylen.
Rör ihop vaniljsåspulver och mjölk till vaniljkräm som blir den andra fyllningen. Ställ i kylen.
Smörj en långpanna med höga kanter med smör.
Smörj en långpanna med höga kanter med smör.
Degen har jäst till dubbel storlek.
Degen har jäst till dubbel storlek.
Ta upp degen på mjölat bakbord och skär av 1/3 av degen. Lägg tillbaka resten i bunken.
Ta upp degen på mjölat bakbord och skär av 1/3 av degen. Lägg tillbaka resten i bunken.
Kavla ut en rektangel i storlek som botten på långpannan.
Kavla ut en rektangel i storlek som botten på långpannan.
För över degen till långpannan och forma den över botten.
För över degen till långpannan och forma den över botten.
Ta upp resterande del deg på mjölat bakbord. Kavla ut till en något större rektangel.
Ta upp resterande del deg på mjölat bakbord. Kavla ut till en något större rektangel.
Bred på fyllningen av smör, florsocker och vanilj i ett jämnt lager. Rulla sedan ihop från långsidan till en rulle.
Bred på fyllningen av smör, florsocker och vanilj i ett jämnt lager. Rulla sedan ihop från långsidan till en rulle.
Bred ut vaniljkrämen i ett jämnt lager över degen i långpannan.
Bred ut vaniljkrämen i ett jämnt lager över degen i långpannan.
Skär med en tandad kniv försiktigt ut skivor av rullen med deg och placera liggande intill varandra över degen med vaniljkräm.
Skär med en tandad kniv försiktigt ut skivor av rullen med deg och placera liggande intill varandra över degen med vaniljkräm.
Skär i något smalare bitar än en cm och sikta på att få ut 35 bitar från rullen. Lägg dem i 5 bitar på kortsidan och 7 bitar på långsidan.
Skär i något smalare bitar än en cm och sikta på att få ut 35 bitar från rullen. Lägg dem i 5 bitar på kortsidan och 7 bitar på långsidan.
Låt jäsa övertäckta i ca 20 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg.
Låt jäsa övertäckta i ca 20 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg.
Smula över mandelspån.
Smula över mandelspån.
Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter till fin färg.
Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter till fin färg.
Ta ut och låt svalna något i formen innan du försiktigt lossar  butterkakan och för över till ett galler att svalna.
Ta ut och låt svalna något i formen innan du försiktigt lossar butterkakan och för över till ett galler att svalna.
Skär ut bullar från kakan med en kniv och servera.
Skär ut bullar från kakan med en kniv och servera.
Två fyllningar med vaniljkräm och vaniljsmör ger en saftig butterkaka tillsammans med smak av mandel på toppen.
Två fyllningar med vaniljkräm och vaniljsmör ger en saftig butterkaka tillsammans med smak av mandel på toppen.
Butterkakan kan bakas i god tid och frysas in. Förslagsvis några stycken på papptallrikar i fryspåsar.
Butterkakan kan bakas i god tid och frysas in. Förslagsvis några stycken på papptallrikar i fryspåsar.

Serveringsförslag

Passar till fika eller utflykt både till fest, vardags eller buffé. 

Varianter

  • Vill du ha mer vaniljfyllning så kan du dubblera båda fyllningarna. Ett alternativ är att halvera satsen deg men ta samma sats fyllningar. 
  • Istället för att baka i en långpanna kan du grädda i två runda springformar. Dela upp satsen i två delar. Eller halvera satsen till en mindre långpanna eller en springform. 
  • Kan även garneras med pärlsocker. Vidare kan man ringla över sockerglasyr när kakan svalnat och sedan låta stelna. 
  • Istället för smör kan man baka med margarin. 
  • Istället för fyllningen med smör och vanilj kan du smaksätta med kanel istället för vaniljsocker. 

Tips

Butterkakan kan bakas i god tid och frysas in. Förslagsvis några stycken på papptallrikar i fryspåsar. 

E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-06-11