Butterkaka med vaniljkräm
Saftig butterkaka med dubbel vaniljfyllning av vaniljkräm och vaniljsmör toppad med mandelspån.
Butterkaka är söta vetebullar som gräddas tätt ihop. Jag bakade i en långpanna.
Tillagning
- Smält smör i en kastrull.
- Tillsätt mjölk. Låt bli fingervarmt.
- Smula sönder jästen i en stor bunke.
- Tillsätt lite av den varma mjölkblandningen till jästen. Rör ut jästen och tillsätt sedan resten av mjölkblandningen.
- Tillsätt ägg, socker och 10 dl vetemjöl.
- Arbeta ihop med en elvisp med degkrokar eller i degblandare. Knåda i fem minuter. Kan även knådas för hand men ta då allt mjöl på en gång.
- Tillsätt resten av mjölet - 2 dl - och arbeta ihop till en fastare deg.
- Strö över lite mjöl och täck över att jäsa i 30 minuter till dubbel storlek.
- Blanda ihop mjukt smör, florsocker och vaniljsocker till den första fyllningen.
- Rör ihop vaniljsåspulver och mjölk till vaniljkräm som blir den andra fyllningen. Ställ i kylen.
- Smörj en långpanna med höga kanter med smör.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och skär av 1/3 av degen. Lägg tillbaka resten i bunken.
- Kavla ut degen till en rektangel i storlek som botten på långpannan.
- För över degen till långpannan och forma den över botten.
- Ta upp resterande del deg på mjölat bakbord. Kavla ut till en något större rektangel.
- Bred på fyllning 1 av smör, florsocker och vanilj i ett jämnt lager. Rulla sedan ihop från långsidan till en rulle.
- Bred ut vaniljkrämen (fyllning 2) i ett jämnt lager över degen i långpannan.
- Skär med en tandad kniv försiktigt ut skivor av rullen med deg och placera liggande intill varandra över degen med vaniljkräm. Skär i något smalare bitar än en cm och sikta på att få ut 35 bitar från rullen. Lägg dem i rader av 5 bitar på kortsidan och 7 bitar på långsidan.
- Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Pensla butterkakan med uppvispat ägg.
- Krossa mandelspån lite med handel och strö över i ett jämnt lager.
- Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter till fin färg.
- Ta ut och låt butterkakan svalna något i formen innan du försiktigt lossar den och för över till ett galler att svalna helt.
- Dela och skär i bitar samt servera nybakt. Eller spara och frys in. Godast nybakt men håller sig även saftig några dagar.
Serveringsförslag
Passar till fika eller utflykt både till fest, vardags eller buffé.
Varianter
- Vill du ha mer vaniljfyllning så kan du dubblera båda fyllningarna. Ett alternativ är att halvera satsen deg men ta samma sats fyllningar.
- Istället för att baka i en långpanna kan du grädda i två runda springformar. Dela upp satsen i två delar. Eller halvera satsen till en mindre långpanna eller en springform.
- Kan även garneras med pärlsocker. Vidare kan man ringla över sockerglasyr när kakan svalnat och sedan låta stelna.
- Istället för smör kan man baka med margarin.
- Istället för fyllningen med smör och vanilj kan du smaksätta med kanel istället för vaniljsocker.
Tips
Butterkakan kan bakas i god tid och frysas in. Förslagsvis några stycken på papptallrikar i fryspåsar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal