Butterkaka med vaniljkräm
Introduktion och förberedelse
Saftig butterkaka med dubbel vaniljfyllning av vaniljkräm och vaniljsmör toppad med mandelspån.
Butterkaka är söta vetebullar som gräddas tätt ihop. Jag bakade i en långpanna.
Serveringsförslag
Passar till fika eller utflykt både till fest, vardags eller buffé.
Varianter
- Vill du ha mer vaniljfyllning så kan du dubblera båda fyllningarna. Ett alternativ är att halvera satsen deg men ta samma sats fyllningar.
- Istället för att baka i en långpanna kan du grädda i två runda springformar. Dela upp satsen i två delar. Eller halvera satsen till en mindre långpanna eller en springform.
- Kan även garneras med pärlsocker. Vidare kan man ringla över sockerglasyr när kakan svalnat och sedan låta stelna.
- Istället för smör kan man baka med margarin.
- Istället för fyllningen med smör och vanilj kan du smaksätta med kanel istället för vaniljsocker.
Tips
Butterkakan kan bakas i god tid och frysas in. Förslagsvis några stycken på papptallrikar i fryspåsar.
Tillagning
- Smält smör i en kastrull.
- Tillsätt mjölk. Låt bli fingervarmt.
- Smula sönder jästen i en stor bunke.
- Tillsätt lite av den varma mjölkblandningen till jästen. Rör ut jästen och tillsätt sedan resten av mjölkblandningen.
- Tillsätt ägg, socker och 10 dl vetemjöl.
- Arbeta ihop med en elvisp med degkrokar eller i degblandare. Knåda i fem minuter. Kan även knådas för hand men ta då allt mjöl på en gång.
- Tillsätt resten av mjölet - 2 dl - och arbeta ihop till en fastare deg.
- Strö över lite mjöl och täck över att jäsa i 30 minuter till dubbel storlek.
- Blanda ihop mjukt smör, florsocker och vaniljsocker till den första fyllningen.
- Rör ihop vaniljsåspulver och mjölk till vaniljkräm som blir den andra fyllningen. Ställ i kylen.
- Smörj en långpanna med höga kanter med smör.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och skär av 1/3 av degen. Lägg tillbaka resten i bunken.
- Kavla ut degen till en rektangel i storlek som botten på långpannan.
- För över degen till långpannan och forma den över botten.
- Ta upp resterande del deg på mjölat bakbord. Kavla ut till en något större rektangel.
- Bred på fyllning 1 av smör, florsocker och vanilj i ett jämnt lager. Rulla sedan ihop från långsidan till en rulle.
- Bred ut vaniljkrämen (fyllning 2) i ett jämnt lager över degen i långpannan.
- Skär med en tandad kniv försiktigt ut skivor av rullen med deg och placera liggande intill varandra över degen med vaniljkräm. Skär i något smalare bitar än en cm och sikta på att få ut 35 bitar från rullen. Lägg dem i rader av 5 bitar på kortsidan och 7 bitar på långsidan.
- Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Pensla butterkakan med uppvispat ägg.
- Krossa mandelspån lite med handel och strö över i ett jämnt lager.
- Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter till fin färg.
- Ta ut och låt butterkakan svalna något i formen innan du försiktigt lossar den och för över till ett galler att svalna helt.
- Dela och skär i bitar samt servera nybakt. Eller spara och frys in. Godast nybakt men håller sig även saftig några dagar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal