Vetebullar med surdeg och Lemon curd

Runda vetebullar fyllda med Lemon curd och garnerade med pärlsocker. En variant på solskensbullar med citronfyllning - en slags citronbullar.

Lemon curd är en slags citronkräm eller engelsk citronmarmelad.

Du kan göra hemgjord Lemon curd eller köpa färdig.

40 vetebullar med surdeg och Lemon curd

  • Förberedelse: 4 dagar
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • 1 rivet ekologiskt äpple utan skal
  • Dag 4 deg: 3 dl ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • TILL VETEBULLARNA: 150 gram vetesurdeg
  • 25 gram brödjäst för söta degar, 0,5 pkt
  • 5 dl kall mjölk, standard
  • 1,5 liter vetemjöl, ca 850 gram
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • FYLLNING: 200 gram Lemon curd
  • PENSLING: 1 ägg
  • GARNERING: 0,5 dl pärlsocker att strö över

Tillagning

  1. VETESURDEG: Dag 1: blanda vetemjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med locket på glänt. Ställ exempelvis burken jämte (ca 5 cm) från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt. Man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt - runt 26-30 grader brukar vara lagom.
  2. Dag 2: Rör om.
  3. Dag 3: Rör om.
  4. Dag 4: Rör i 3 dl vetemjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig vetesurdeg som är klar att baka med.
  6. Förvara i kylen och mata ev. surdegen med lite mer vatten och vetemjöl samt sätt ut den i värmen så vaknar den till liv igen innan du ska baka.
  7. Dags att baka vetebullarna: Lös upp jästen i mjölken.
  8. Tillsätt resten av ingredienserna utom smöret samt 1 dl mjöl till utbaket. Knåda på låg hastighet eller för hand i 5 minuter. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget och knåda in i degen.
  9. Öka hastigheten eller knåda för hand degen elastisk i 10 minuter.
  10. Lägg degen i en inoljad bunke och täck över med plastfilm. Jäs i 2 timmar.
  11. Lägg upp degen på mjölat bakbord och stöt den i bakbordet. Knåda ihop den med händerna och skär upp med en degskrapa i 40 bitar.
  12. Rulla varje degbit till en boll. Tips: förbereden en skärbräda eller bakbricka med en fuktigt wettex eller hushållspapper under så den står stabilt. Ta en degbit i taget och håll handen över med kupad handflata och gör cirklar så att du formar bullar.
  13. Lägg över bullarna efterhand på bakplåtar med bakplåtspapper.
  14. Tryck en grop i mitten på varje bulle med tummen, änden på en runt träslev eller liknande.
  15. Fyll varje grop med en tsk Lemon curd.
  16. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  17. Jäs bullarna övertäckta i 45 minuter.
  18. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  19. Grädda 1-2 plåtar i taget i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills de fått fin färg.
  20. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan frysas när de svalnat.

Med egen eller köpt surdeg

Surdegsbullarna bakade jag med egen ljus vetesurdeg från grunden. Surdeg som blir över kan du spara, mata och baka med till annat - tips här.

Har du redan vetesurdeg så är dessa bullar rätt snabba att baka - annars får du räkna med 4-5 dagar att få igång lite surdeg - alla anvisningar för detta i nedan recept.

Surdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.

Välj ett ekologiskt vetemjöl - som ej är raffinerat - och ekologiskt äpple till surdegen.

Du kan också köpa en burk färdig färsk vetesurdeg i butiken och följa anvisningarna på burken istället för stegen med vetesurdeg i början på detta recept.

Bullarna kan också bakas med vanlig jäst - följ då detta recept men baka ut och fyll som nedan.

Varianter

  • Istället för Lemon curd kan du fylla bullarna med hemgjord vaniljkräm, Nutella, annan marmelad eller en bit choklad som vit eller mjölkchoklad, en bit Noblesse eller mintchoklad.
  • Degen kan smaksättas med ett paket saffran du blandar i degen tillsammans med degvätskan för saffransbullar med Lemon curd-fyllning.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-01