Äppelbullar fyllda med äppelmos

Introduktion och förberedelse

Äppelbullar - en variant på släta vetebullar fyllda med äppelmos garnerade med pärlsocker.

Bullarna passar till fika och picknick. Kan frysas.

Du kan ta köpt äppelmos eller göra eget äppelmos. En variant är att även fylla varje bulle med någon tsk riven mandelmassa. Vidare kan de fyllas med annan sylt efter tycke - prova blåbärssylt eller hallonsylt.

Äppelbullarna kan också bakas ut som gifflar och fyllas med äppelmos och mandelmassa eller annan valfri sylt.

20 äppelbullar

  • Förberedelse: 1 tim 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • Fyllning: 2 dl äppelmos
  • 1 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • 1 tsk kanel (valfritt)
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl pärlsocker till garnering

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning.
  3. Rör i mjölet (spara 2 dl till utbakning) och knåda ihop till en smidig del.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den någon minut.
  6. Dela degen i två delar.
  7. Kavla ut varje deg till en stor fyrkantig rektangel - en i taget.
  8. Ta ut runda kakor (1 dm i diameter) eller skär rutor ca 1 dm.
  9. Blanda äppelmoset med vaniljsocker och kanel.
  10. Lägg två msk fyllning på varje och vik upp samt nyp ihop kanterna till små knyten eller trianglar.
  11. Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt. Det blir två plåtar med 10 på varje.
  12. Låt de fyllda bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  13. Sätt ugnen på 225 grader.
  14. Vispa upp ägget och pensla bullarna.
  15. Strö över pärlsocker.
  16. Grädda bullarna i ca 10 minuter.
  17. Låt äppelbullarna svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.