Svartpepparsås

Introduktion och förberedelse

Svartpepparsås - en gräddig pepparsås med nymalen svartpeppar. Du kan göra samma sås med grönpeppar, rosépeppar eller blanda pepparsorter som du vill.

Såsen är god att göra med steksky.

Godast smak får svartpepparsåsen när svartpepparn är nymald varför du kan använda en pepparkvarn, mortla, köra i kryddmixer (kaffebönskvarn) eller krossa hela svartpepparkorn för hand tex mot en skärbräda med baksidan på en stekpanna.

Vill du laga en riktigt fin och god pepparsås så kan du använda en extra fin svartpeppar som Telicherry, Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se eller en välsorterad mataffär eller delibutik.

Vintips till pepparsås är ett rött vin av Pinot Noir ex. från Nya Zeeland eller Frankrike - det är känt för att ha lite pepparton i smaken som matchar pepparsåsen fint.

4 portioner svartpepparsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 1-2 dl vatten eller steksky
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 msk nymalen svartpeppar eller valfri sorts peppar som grönpeppar eller rödpeppar - eller blanda
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Med steksky: Häll vatten i stekpannan efter du stekt det du ska och vispa ur stekskyn. Sila upp den i en skål och sätt åt sidan.
  2. Laga såsen: Smält smör i en såskastrull och rör i mjölet. Fräs mjölet ljust brynt några minuter under omrörning.
  3. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget under omrörning. Vispa ut klumpar.
  4. Sila ner stekskyn under omrörning.
  5. Smaksätt såsen med nymalen svartpeppar och salt till önskad styrka.
  6. Koka svartpepparsåsen i minst 7 minuter gärna längre. Rör då och då.
  7. Svartpepparsåsen är klar att servera. Garnera gärna med lite extra nymalen svartpeppar på toppen.
  8. Gör ev. ren stekpannan och lägg tillbaks köttet och häll över såsen samt låt puttra ihop någon minut innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.