Svartpepparsås

Introduktion och förberedelse

Svartpepparsås - en gräddig pepparsås med nymalen svartpeppar. Du kan göra samma sås med grönpeppar, rosépeppar eller blanda pepparsorter som du vill.

Såsen är god att göra med steksky.

Godast smak får svartpepparsåsen när svartpepparn är nymald varför du kan använda en pepparkvarn, mortla, köra i kryddmixer (kaffebönskvarn) eller krossa hela svartpepparkorn för hand tex mot en skärbräda med baksidan på en stekpanna.

Vill du laga en riktigt fin och god pepparsås så kan du använda en extra fin svartpeppar som Telicherry, Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se eller en välsorterad mataffär eller delibutik.

Vintips till pepparsås är ett rött vin av Pinot Noir ex. från Nya Zeeland eller Frankrike - det är känt för att ha lite pepparton i smaken som matchar pepparsåsen fint.

4 portioner svartpepparsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 1-2 dl vatten eller steksky
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 msk nymalen svartpeppar eller valfri sorts peppar som grönpeppar eller rödpeppar - eller blanda
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Med steksky: Häll vatten i stekpannan efter du stekt det du ska och vispa ur stekskyn. Sila upp den i en skål och sätt åt sidan.
  2. Laga såsen: Smält smör i en såskastrull och rör i mjölet. Fräs mjölet ljust brynt några minuter under omrörning.
  3. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget under omrörning. Vispa ut klumpar.
  4. Sila ner stekskyn under omrörning.
  5. Smaksätt såsen med nymalen svartpeppar och salt till önskad styrka.
  6. Koka svartpepparsåsen i minst 7 minuter gärna längre. Rör då och då.
  7. Svartpepparsåsen är klar att servera. Garnera gärna med lite extra nymalen svartpeppar på toppen.
  8. Gör ev. ren stekpannan och lägg tillbaks köttet och häll över såsen samt låt puttra ihop någon minut innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept