Pepparsås med tre sorters peppar

Introduktion och förberedelse

Pepparsås med tre sorters peppar - svartpeppar, grönpeppar samt rosepeppar.

Serveringsförslag

God till biff, kött, kyckling, wallenbergare, biffar, köttfärsbiffar, grillat mm.

Tips

  • Vill du laga en riktigt fin och god pepparsås så kan du använda en extra fin peppar Telicherry, Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se eller en välsorterad mataffär eller delibutik.
  • Du kan koka egen grönsaksbuljong eller köttbuljong att använda till såsen iställer för vatten och buljongtärning.
  • Tänk på att peppar kan variera i styrka så jag har därför i hälften i början och sedan smakar jag av med resten på slutet så pepparsåsen blir så stark man tycker är lagom.
  • Överbliven peppar eller extra peppar kan man servera vid sidan också att strö över för de som vill ha lite extra starkt.
  • Vill du ha en gräddigare sås kan du ta i mer grädde.

Att dricka till

Vintips till pepparsås är ett rött vin av Pinot Noir ex. från Nya Zeeland eller Frankrike - det är känt för att ha lite pepparton i smaken som matchar pepparsåsen fint.

Du kan justera med mortlad peppar på slutet så att såsen blir så stark du önskar. Vidare blir den extra fluffig och fin om du kör några varv med stavmixern innan servering. Du kan justera med mortlad peppar på slutet så att såsen blir så stark du önskar. Vidare blir den extra fluffig och fin om du kör några varv med stavmixern innan servering.

4 portioner pepparsås med tre peppar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 tsk grönpeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1/2 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
  • 1 msk ljus soja kikkoman
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk dijonsenap (valfritt)
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
  • 1/2 dl grädde
  • 1/2 krm salt

Tillagning

  1. Mortla pepparkornen fint.
  2. Hacka schalottenlöken fint.
  3. Fräs löken i smör någon minut.
  4. Tillsätt tomatpurén och hälften av den malda pepparn. Fräs någon minut till.
  5. Tillsätt vetemjöl och fräs lite till.
  6. Häll på vitt vin och rör ut klumpar.
  7. Tillsätt soja, socker och dijonsenap. Rör om.
  8. Tillsätt vatten, buljongtärning och grädde. Rör om och koka upp.
  9. Koka ihop i ca 10 minuter på medelvärme.
  10. Mixa gärna såsen fluffig med en stavmixer.
  11. Smaka av pepparsåsen med lite salt samt mer peppar om du önskar en stark och pepprig sås.
  12. Såsen kan även garneras med lite av den malda pepparn till servering.
E-mail
Medel: 4 (175 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-30