Pepparsås med tre sorters peppar
Pepparsås med tre sorters peppar - svartpeppar, grönpeppar samt rosepeppar.
Tillagning
- Mortla pepparkornen fint.
- Hacka schalottenlöken fint.
- Fräs löken i smör någon minut.
- Tillsätt tomatpurén och hälften av den malda pepparn. Fräs någon minut till.
- Tillsätt vetemjöl och fräs lite till.
- Häll på vitt vin och rör ut klumpar.
- Tillsätt soja, socker och dijonsenap. Rör om.
- Tillsätt vatten, buljongtärning och grädde. Rör om och koka upp.
- Koka ihop i ca 10 minuter på medelvärme.
- Mixa gärna såsen fluffig med en stavmixer.
- Smaka av pepparsåsen med lite salt samt mer peppar om du önskar en stark och pepprig sås.
- Såsen kan även garneras med lite av den malda pepparn till servering.
Serveringsförslag
God till biff, kött, kyckling, wallenbergare, biffar, köttfärsbiffar, grillat mm.
Tips
- Vill du laga en riktigt fin och god pepparsås så kan du använda en extra fin peppar Telicherry, Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se eller en välsorterad mataffär eller delibutik.
- Du kan koka egen grönsaksbuljong eller köttbuljong att använda till såsen iställer för vatten och buljongtärning.
- Tänk på att peppar kan variera i styrka så jag har därför i hälften i början och sedan smakar jag av med resten på slutet så pepparsåsen blir så stark man tycker är lagom.
- Överbliven peppar eller extra peppar kan man servera vid sidan också att strö över för de som vill ha lite extra starkt.
- Vill du ha en gräddigare sås kan du ta i mer grädde.
Att dricka till
Vintips till pepparsås är ett rött vin av Pinot Noir ex. från Nya Zeeland eller Frankrike - det är känt för att ha lite pepparton i smaken som matchar pepparsåsen fint.
Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal