Pepparsås med tre sorters peppar

Introduktion och förberedelse för tillagning

Pepparsås med tre sorters peppar - nymalen svartpeppar, grönpeppar samt rosepeppar. God till biff, kött, kyckling, wallenbergare, biffar, köttfärsbiffar, grillat mm.

Vill du laga en riktigt fin och god pepparsås så kan du använda en extra fin peppar Telicherry, Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se eller en välsorterad mataffär eller delibutik.

Vintips till pepparsås är ett rött vin av Pinot Noir ex. från Nya Zeeland eller Frankrike - det är känt för att ha lite pepparton i smaken som matchar pepparsåsen fint.

4 portioner pepparsås med tre peppar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 tsk grönpeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tärning ekologisk kalvbuljong och 2 dl vatten. Eller 2 dl riktig kalvfond (alltså ej koncentrat) eller silad steksky
  • 1 tsk socker
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk ljus soja
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Mortla eller krossa pepparkornen fint.
  2. Hacka schalottenlöken fint.
  3. Värm en stekpanna och fräs löken i smöret någon minut under omrörning.
  4. Tillsätt tomatpurén och pepparkornen. Fräs någon minut till.
  5. Tillsätt vetemjöl och fräs lite till.
  6. Häll på vatten samt tillsätt buljongtärning, kalvbuljong eller silad steksky. Vispa ut klumpar samt koka upp.
  7. Tillsätt grädde, socker, rött vin, soja samt dijonsenap. Koka ihop i ca 10 minuter.
  8. Smaka av pepparsåsen med något kryddmått salt.
E-mail
Medel: 4.2 (98 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.