Kycklingfilé med champinjonsås

Introduktion och förberedelse

Kycklingfilé med champinjonsås, kokt potatis, blomkål och morot. För dig som gillar vällagad husmanskost med fin kyckling, sås och potatis.

Du kan även laga grillad kyckling, vidare passar kokta gröna bönor eller blandade kokta grönsaker till.

Du kan använda vanliga champinjoner, skogschampinjoner, kastanjechampinjoner eller portabello eller annan matsvamp. Vidare kan man ersätta färska champinjoner med champinjoner på burk - räkna ca 3 dl burksvamp.

Godast är majskyckling med skinn eller ekologisk kyckling. Vanlig svensk färsk eller fryst kyckling är också god. Köp kyckling märkt Svensk fågel.

4 portioner kycklingfilé med champinjonsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • Champinjonsås: 100 gram färska champinjoner eller skogschampinjoner
  • 30 gram smör
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2,5 msk ljus maizenaredning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 tsk ljus kinesisk soja eller 1 msk ljus soja ex. Kikkoman
  • 1 msk créme fraihce
  • 3 msk hackad persilja till garnering (valfritt)
  • 1 krm torkad rosmarin (valfritt)
  • 1 krm timjan (valfritt)
  • 4 bitar kycklingfilé, ca 600-700 gram
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis, delikatesspotatis eller valfri sort
  • 1 huvud blomkål
  • 4 stora eller 8 små knippmorötter
  • 30 gram smör
  • 1/2 msk färsk hackad rosmarin eller 2 krm torkad
  • 1 msk färsk plockad timjan eller 2 krm torkad

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk cirka 20 minuter. Skrubba eller skala den om det behövs.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Champinjonsås: Rensa och hacka svampen i små bitar.
  4. Stek svampen i smör i en stekpanna cirka 3 minuter. Rör och bryn dem. Salta och peppra.
  5. Koka upp vatten i en såskastrull. Tillsätt och rör ut grönsaksbuljongen.
  6. Tillsätt svampen till buljongen samt koka upp.
  7. Rör i ljus maizenaredning och få ett uppkok.
  8. Tillsätt grädde och koka upp. Rör i en klick crème fraiche.
  9. Smaka av med soja och eventuellt timjan samt rosmarin samt salt och peppar. Garnera gärna såsen med hackad persilja.
  10. Skölj och rensa blomkål. Dela i stora buketter. Skär bort blast från morötter och skrubba dem. De behövs ej skalas om de är fina.
  11. Kyckling: Bryn kycklingen på båda sidor i smör. Salta och peppra samt lägg över rosmarin och timjan.
  12. Sätt in i övre delen av ugnen i ca 10 minuter. Efter 10 minuter känn om den är klar och skär gärna ett snitt och se så den är genomstekt annars stek lite till.
  13. Koka morötter och blomkålsbuketter i ca 4-5 minuter i lite vatten i en kastrull. Häll av och lägg på en klick smör samt ett halvt krm salt. Vänd runt.
  14. Servera kycklingfiléerna med tillbehören. Om du vill kan du skära upp kycklingen vid servering som på bilden. Garnera gärna med lite hackad persilja och lite flingsalt.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.