Kycklingfilé med champinjonsås
Kycklingfilé med champinjonsås, kokt potatis, blomkål och morot. För dig som gillar vällagad husmanskost med fin kyckling, sås och potatis.
Tillagning
- Koka potatis mjuk cirka 20 minuter. Skrubba eller skala den om det behövs.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Champinjonsås: Rensa och hacka svampen i små bitar.
- Stek svampen i smör i en stekpanna cirka 3 minuter. Rör och bryn dem. Salta och peppra.
- Koka upp vatten i en såskastrull. Tillsätt och rör ut grönsaksbuljongen.
- Tillsätt svampen till buljongen samt koka upp.
- Rör i ljus maizenaredning och få ett uppkok.
- Tillsätt grädde och koka upp. Rör i en klick crème fraiche.
- Smaka av med soja och eventuellt timjan samt rosmarin samt salt och peppar. Garnera gärna såsen med hackad persilja.
- Skölj och rensa blomkål. Dela i stora buketter. Skär bort blast från morötter och skrubba dem. De behövs ej skalas om de är fina.
- Kyckling: Bryn kycklingen på båda sidor i smör. Salta och peppra samt lägg över rosmarin och timjan.
- Sätt in i övre delen av ugnen i ca 10 minuter. Efter 10 minuter känn om den är klar och skär gärna ett snitt och se så den är genomstekt annars stek lite till.
- Koka morötter och blomkålsbuketter i ca 4-5 minuter i lite vatten i en kastrull. Häll av och lägg på en klick smör samt ett halvt krm salt. Vänd runt.
- Servera kycklingfiléerna med tillbehören. Om du vill kan du skära upp kycklingen vid servering som på bilden. Garnera gärna med lite hackad persilja och lite flingsalt.
Serveringsförslag
Du kan även laga grillad kyckling, vidare passar kokta gröna bönor eller blandade kokta grönsaker till.
Varianter
- Du kan använda vanliga champinjoner, skogschampinjoner, kastanjechampinjoner eller portabello eller annan matsvamp.
- Vidare kan man ersätta färska champinjoner med champinjoner på burk - räkna ca 3 dl burksvamp.
- Godast är majskyckling med skinn eller ekologisk kyckling.
- Vanlig svensk färsk eller fryst kyckling är också god.
- Köp kyckling märkt Svensk fågel.
Uppskattat näringsvärde per portion: 754 kcal