Äppelmos med plommon

Introduktion och förberedelse

Äppelmos med plommon blir en jättegod blandning.

Enkelt att laga då det bara är att kärna ur, tärna och koka ihop äpplen och plommon med skal till ett mos du smaksätter med socker. 

Serveringsförslag

Val av äpplen och plommon

Du kan ta valfria äpplen och plommon till moset. Justera sötman med socker. 

Smaksättning

Vill du smaksätta moset och ska ha det till frukost, gröt eller efterrätt så passar det att koka med en 2 cm vaniljstång du delat och skrapat ur; en bit kanelstång eller 1 stjärnanis - ta upp innan du mixar moset sedan.

Hållbart mos

  • Vill du spara moset länge så tillsätt c-vitamin Askorbinsyra (gör att moset inte mörknar) samt konserveringsmedel som natriumbensoat som exempelis Atamon. Finns vid kryddhyllan i butiken. Tillsätt enligt anvisningar på paket.
  • Använd steriliserade burkar med lock och förvara dem svalt och mörkt. Eller i kylen.
  • Man kan också frysa in äppelmoset i burkar eller påsar att ta fram vid behov.
 
 
Till moset behöver du urkärnade och tärnade äpplen och plommon, socker, lite vatten samt ev. askorbinsyra samt natriumbensoat.
Till moset behöver du urkärnade och tärnade äpplen och plommon, socker, lite vatten samt ev. askorbinsyra samt natriumbensoat.
Blanda äpplen och plommon i tjockbottnad kastrull.
Blanda äpplen och plommon i tjockbottnad kastrull.
Låt koka i 10 minuter med lock. Rör då och då.
Låt koka i 10 minuter med lock. Rör då och då.
Mixa eller mosa sönder till ett mos.
Mixa eller mosa sönder till ett mos.
Koka ytterligare 5 minuter under lock. Rör då och då.
Koka ytterligare 5 minuter under lock. Rör då och då.
Tillsätt socker och smaka av hur sött du vill ha det. Koka ihop tills sockret löst upp sig.
Tillsätt socker och smaka av hur sött du vill ha det. Koka ihop tills sockret löst upp sig.
Ta ev. i askorbinsyra för att moset inte ska mörkna samt natriumbensoat konserveringsmedel om du vill spara moset länge.
Ta ev. i askorbinsyra för att moset inte ska mörkna samt natriumbensoat konserveringsmedel om du vill spara moset länge. Det kan även frysas in.
Fördela i rena burkar och sätt på lock samt låt svalna.
Fördela i rena burkar och sätt på lock samt låt svalna.
Äppel- och plommonmoset är gott till frukostgröten. Jag hade den på råggröt med mjölk.
Äppel- och plommonmoset är gott till frukostgröten. Jag hade den på råggröt med mjölk.

1,25 liter äppelmos med plommon

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 liter tärnade urkärnade äpplen
  • 0,5 liter tärnade urkärnade plommon
  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm askorbinsyra (valfritt) - c-vitamin som gör att moset ej mörknar
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt) - för extra hållbart mos

Tillagning

  1. Skölj äpplen och plommon. Skär bort stötta eller fula delar. Kärna ur dem. Skär i tärningar.
  2. Lägg i en stor kastrull samt tillsätt vatten i botten.
  3. Koka upp - gärna med lock. Låt koka på medelvärme i 10 minuter. Rör då och då med en träslev.
  4. Mosa och mixa med en stavmixer direkt i kastrullen. Eller i matberedare. Att mosa för hand med en potatisstöt funkar också.
  5. Koka upp igen och låt koka i 5 minuter på låg värme.
  6. Tillsätt socker. Ta först 2 dl och smaka om du vill ha sötare mos. Rör någon minut tills det kokat upp och sockret löst sig. Koka upp.
  7. Fyll och fördela det varma moset i rena plast- eller glasburkar, sätt på rena lock samt låt svalna. Förvaras svalt och mörkt. Man kan ha dem i kylen om man har plats. Öppnad burk bör förvaras i kylen.
  8. MED ASKORBINSYRA: För att inte moset ska oxidera och mörkna vid längre förvaring kan man ta i askorbinsyra som är C-vitamin. Rör ut några msk av moset med askorbinsyra i ett glas och rör sedan i resten av äppelmoset i kastrullen.
  9. HÅLLBART MOS: Vill du ha ett mos som kan förvaras något år mörkt och svalt så tillsätter du konserveringsmedel som natriumbensoat på slutet. Räkna ca 1 krm natriumbensoat per liter färdigt mos. Rör först ut i några msk mos i ett glas och rör sedan ner i resten av moset.
  10. FRYST MOS: Vill man frysa moset ska plastburkarna inte fyllas mer än till 3/4. Låt svalna först innan du sätter på lock och de placeras i frysen.
  11. SMAKSÄTTNING: Tillsätt valfri smaksättning när du kokar äpplen och plommon exempelvis en bit kanelstång eller se förslag ovan. Ta bort kryddor som kanel när du mixar äpplena.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-09-18

Tillbehör och liknande:

Tänk allt gott man kan laga med äpplen

Njut av svenska äpplen. Här hittar du tips och äppelrecept som stek med äpplen, äppeljuice, äppelpaj...