Äppelmos med plommon
Introduktion och förberedelse
Äppelmos med plommon blir en jättegod blandning.
Enkelt att laga då det bara är att kärna ur, tärna och koka ihop äpplen och plommon med skal till ett mos du smaksätter med socker.
Serveringsförslag
- Äpple- och plommonmoset passar till filen och gröt som råggröt, havregrynsgröt, kvarg, frukostbowl och chiapudding.
- Även gott som tillbehör till den mesta mat som husmanskost, söndagsstek och rätter som plommonspäckad fläskkarré med mera.
- Servera till pannkakor, plättar eller jästpannkakor eller enkel äppeldessert med kaksmulor.
Val av äpplen och plommon
Du kan ta valfria äpplen och plommon till moset. Justera sötman med socker.
Smaksättning
Vill du smaksätta moset och ska ha det till frukost, gröt eller efterrätt så passar det att koka med en 2 cm vaniljstång du delat och skrapat ur; en bit kanelstång eller 1 stjärnanis - ta upp innan du mixar moset sedan.
Hållbart mos
- Vill du spara moset länge så tillsätt c-vitamin Askorbinsyra (gör att moset inte mörknar) samt konserveringsmedel som natriumbensoat som exempelis Atamon. Finns vid kryddhyllan i butiken. Tillsätt enligt anvisningar på paket.
- Använd steriliserade burkar med lock och förvara dem svalt och mörkt. Eller i kylen.
- Man kan också frysa in äppelmoset i burkar eller påsar att ta fram vid behov.
Tillagning
- Skölj äpplen och plommon. Skär bort stötta eller fula delar. Kärna ur dem. Skär i tärningar.
- Lägg i en stor kastrull samt tillsätt vatten i botten.
- Koka upp - gärna med lock. Låt koka på medelvärme i 10 minuter. Rör då och då med en träslev.
- Mosa och mixa med en stavmixer direkt i kastrullen. Eller i matberedare. Att mosa för hand med en potatisstöt funkar också.
- Koka upp igen och låt koka i 5 minuter på låg värme.
- Tillsätt socker. Ta först 2 dl och smaka om du vill ha sötare mos. Rör någon minut tills det kokat upp och sockret löst sig. Koka upp.
- Fyll och fördela det varma moset i rena plast- eller glasburkar, sätt på rena lock samt låt svalna. Förvaras svalt och mörkt. Man kan ha dem i kylen om man har plats. Öppnad burk bör förvaras i kylen.
- MED ASKORBINSYRA: För att inte moset ska oxidera och mörkna vid längre förvaring kan man ta i askorbinsyra som är C-vitamin. Rör ut några msk av moset med askorbinsyra i ett glas och rör sedan i resten av äppelmoset i kastrullen.
- HÅLLBART MOS: Vill du ha ett mos som kan förvaras något år mörkt och svalt så tillsätter du konserveringsmedel som natriumbensoat på slutet. Räkna ca 1 krm natriumbensoat per liter färdigt mos. Rör först ut i några msk mos i ett glas och rör sedan ner i resten av moset.
- FRYST MOS: Vill man frysa moset ska plastburkarna inte fyllas mer än till 3/4. Låt svalna först innan du sätter på lock och de placeras i frysen.
- SMAKSÄTTNING: Tillsätt valfri smaksättning när du kokar äpplen och plommon exempelvis en bit kanelstång eller se förslag ovan. Ta bort kryddor som kanel när du mixar äpplena.
Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal