Granola med äppelmos

Introduktion och förberedelse

Granola som rostas och får god smak och den rätta smuliga konsistensen med hemgjort äppelmos.

Här med ett enkelt och snabblagat mos på äpplen som tärnas och kokas samt mosas med lite socker.

Vidare hade jag knapriga pumpafrön, billigare solrosfrön, mandlar, russin samt lite kardemumma och kanel.

Serveringsförslag

Granola och musli är gott med fil, yoghurt eller mjölk som frukost, mellanmål, brunch, på kvällen eller lätt lunch.

Portionsberäkning

Jag brukar ta 1 - 1,25 dl granola på min filmjölk. Nedan recept räcker då till 30-25 portioner.

Tips

Bakplåtspappret kan du spara och använda igen till fler gånger eller något annat.

Varianter

  • Istället för hemgjort äppelmos kan du ta köpt äppelmos - räkna ca 2 dl till nedan recept.
  • Jag behöll mandlarna hela men man kan även hacka dem grovt om man önskar det.
  • Dinkelflingor, boveteflingor och rågflingor passar också bra i granolan.
  • Dadelbitar, tranbär, hela linfrön, kokos, chiafrön, torkat äpple med mera kan man också ha i. Här är fler tips på saker som passar i musli.
  • Med flytande honung, råsocker och mer äppelmos får du en sötare granola om du gillar det.
  • Du kan även göra en liknande variant - granola med äppeljuice.

Granolan passar som musli till frukost med fil, kvarg, yoghurt med mera.
Granolan passar som musli till frukost med fil, kvarg, yoghurt med mera.

3 liter granola med äppelmos

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 äpplen, gärna ekologiska
  • 1/2 dl råsocker eller strösocker
  • 15 dl havregryn
  • 150 gram pumpafrön
  • 2 dl solrosfrön
  • 200 gram mandlar
  • 250 gram russin
  • 1 tsk mald kanel (valfritt)
  • 1 tsk mald kardemumma (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Skölj äpplena. Det är valfritt att skala dem. Kärna ur dem. Dela dem i tärningar. Koka dem med 1 dl vatten i tio minuter. Tillsätt socker och rör samt koka någon minut till. Mixa till ett mos med en stavmixer eller mosa med potatisstöt. Sätt åt sidan att svalna något.
  3. Dela upp havregryn, pumpafrön, solrosfrön och mandlar i två långpannor med bakplåtspapper under.
  4. Tillsätt lika mycket äppelmos på varje plåt. Strö över kardemumma och kanel. Arbeta ihop till en grynig massa. Sprid ut i ett jämnt lager.
  5. Rosta granolan i 30-35 minuter. För att granolan ska rostas jämnt så tar du ut och vänder runt den 2-3 gånger samt byter plats på plåtarna i ugnen.
  6. Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt 5 minuter. Stäng luckan och låt granolan svalna helt i ugnen.
  7. Ta ut och blanda i russin.
  8. Häll upp i en eller två behållare. Två 3-liters ziplock plastpåsar tycker jag är bra till granolan. Men man kan också ta plast eller glasburkar. Se till att de kan förslutas tätt bara så att granolan håller sig knaprig.
  9. Smaka på granolan och tillsätt kanel, kardemumma och mer sötning om du önskar det i form av råsocker, flytande honung, farinsocker eller strösocker.
  10. Nu är granolan klar att serveras. Kan förvaras någon månad väl försluten i skafferiet.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 184 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-29

Tillbehör och liknande recept: