Chiligryta med viltkött

En variant på chili con carne med hela grytbitar viltkött, bönor, tomat och paprika.
Du kan laga chiligrytan med valfritt grytkött av vilt som rådjurskött, älgkött, vildsvinskött eller hjortkött. Vanligt nötkött går såklart också bra.
Du kan använda vilka bönor du vill. Godast blir grytan med egna kokta bönor som du kokt i förväg. Koka då gärna ett helt paket (enligt recept på paketet) så kan du spara resten i frysen. Använder du färdigkokta bönor från burk så skölj dem i durkslag innan. Man kan också använda bara små bönor av valfri sort (ej stora vita bönor) och blötlägga dem ett dygn innan och sedan koka dem mjuka tillsammans med köttet direkt i grytan.
En surdegsbaguette eller annat valfritt bröd passar till grytan samt yoghurt att klicka över.
Uteslut brödet och ta maizena istället för vetemjöl vid GI-kost.
Vidare kan man servera ris, råris, potatis, quinoa, bulgur eller couscous. Du kan också späda grytan med mer bönor, kikärtor, paprika, potatisbitar och grönsaker som tärnad zucchini och äggplanta.

6 portioner chiligryta med viltkött

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 600 gram grytkött av vilt
  • 4 msk matolja eller smör att steka i
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 rödlökar
  • 3 stjälkar selleri
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten eller steksky från köttet
  • 2 burkar krossade tomater eller skalade hela tomater
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm torkad jalapeno-peppar
  • 1 färsk röd spansk peppar
  • 1 krm spiskummin
  • 3 krm paprikapulver
  • 2 msk röd eller vit vinäger
  • 4 tsk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 röd paprika
  • 4 dl kokta svarta bönor
  • 2 dl kokta stora vita bönor
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 3 dl grekisk matyoghurt till servering
  • 1 surdegsbröd till servering

Tillagning

  1. Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
  2. Bryn köttet i en stekpannan lite i taget i någon msk olja eller smör. Salt och peppra köttet under tiden.
  3. Lägg över köttet efter hand du steker det i en stekgryta eller kastrull med tjock botten.
  4. Skala och hacka löken grovt.
  5. Skala och hacka vitlöken.
  6. Strimla sellerin.
  7. Fräs lök, vitlök och selleri i pannan och lägg över i grytan med köttet.
  8. Sätt grytan på värme.
  9. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  10. Rör i vatten och krossade tomater. Koka upp.
  11. Skölj och strimla chilifrukten och tillsätt den.
  12. Tillsätt chiliflakes, torkad jalapeno-peppar, spiskummin, paprikapulver, vinäger, socker, salt och peppar.
  13. Låt chiligrytan koka på svag värme i 1 timme och 20 minuter.
  14. Skölj och tärna paprikan och låt koka grytan i 10 minuter ytterligare.
  15. Vänd i de färdigkoktabönorna och koka upp.
  16. Smaka av grytan med salt, socker, vinäger, peppar och ev. mer chili.
  17. Plocka blad av färsk koriander. Hacka och rör i grytan.
  18. Rör runt i yoghurten och servera den i en skål vid sidan.
  19. Servera chiligrytan med yoghurt att klicka över och gott bröd.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer