Chiligryta med viltkött

En variant på chili con carne med hela grytbitar viltkött, bönor, tomat och paprika.
Du kan laga chiligrytan med valfritt grytkött av vilt som rådjurskött, älgkött, vildsvinskött eller hjortkött. Vanligt nötkött går såklart också bra.
Du kan använda vilka bönor du vill. Godast blir grytan med egna kokta bönor som du kokt i förväg. Koka då gärna ett helt paket (enligt recept på paketet) så kan du spara resten i frysen. Använder du färdigkokta bönor från burk så skölj dem i durkslag innan. Man kan också använda bara små bönor av valfri sort (ej stora vita bönor) och blötlägga dem ett dygn innan och sedan koka dem mjuka tillsammans med köttet direkt i grytan.
En surdegsbaguette eller annat valfritt bröd passar till grytan samt yoghurt att klicka över.
Uteslut brödet och ta maizena istället för vetemjöl vid GI-kost.
Vidare kan man servera ris, råris, potatis, quinoa, bulgur eller couscous. Du kan också späda grytan med mer bönor, kikärtor, paprika, potatisbitar och grönsaker som tärnad zucchini och äggplanta.

6 portioner chiligryta med viltkött

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 600 gram grytkött av vilt
  • 4 msk matolja eller smör att steka i
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 rödlökar
  • 3 stjälkar selleri
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten eller steksky från köttet
  • 2 burkar krossade tomater eller skalade hela tomater
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm torkad jalapeno-peppar
  • 1 färsk röd spansk peppar
  • 1 krm spiskummin
  • 3 krm paprikapulver
  • 2 msk röd eller vit vinäger
  • 4 tsk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 röd paprika
  • 4 dl kokta svarta bönor
  • 2 dl kokta stora vita bönor
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 3 dl grekisk matyoghurt till servering
  • 1 surdegsbröd till servering

Tillagning

  1. Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
  2. Bryn köttet i en stekpannan lite i taget i någon msk olja eller smör. Salt och peppra köttet under tiden.
  3. Lägg över köttet efter hand du steker det i en stekgryta eller kastrull med tjock botten.
  4. Skala och hacka löken grovt.
  5. Skala och hacka vitlöken.
  6. Strimla sellerin.
  7. Fräs lök, vitlök och selleri i pannan och lägg över i grytan med köttet.
  8. Sätt grytan på värme.
  9. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  10. Rör i vatten och krossade tomater. Koka upp.
  11. Skölj och strimla chilifrukten och tillsätt den.
  12. Tillsätt chiliflakes, torkad jalapeno-peppar, spiskummin, paprikapulver, vinäger, socker, salt och peppar.
  13. Låt chiligrytan koka på svag värme i 1 timme och 20 minuter.
  14. Skölj och tärna paprikan och låt koka grytan i 10 minuter ytterligare.
  15. Vänd i de färdigkoktabönorna och koka upp.
  16. Smaka av grytan med salt, socker, vinäger, peppar och ev. mer chili.
  17. Plocka blad av färsk koriander. Hacka och rör i grytan.
  18. Rör runt i yoghurten och servera den i en skål vid sidan.
  19. Servera chiligrytan med yoghurt att klicka över och gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer