Älggryta med rödvin

En god klassisk vilt- eller älggryta med marinerat älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.

Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.

Marinera grytbitarna någon dag innan i en påse. Tillsätt sedan marinaden till grytan. Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt. Grytan blir ännu godare dagen efter när smakerna fåt stå och dra lite.

Serveringsförslag

Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.

Att dricka till

Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.

8 portioner älggryta med rödvin

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 13 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 dl rödvin
  • 0,5 tsk timjan
  • 4 grovkrossade pepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 grovhackade vitlöksklyftor
  • 800 g grytbitar av älg
  • 6 msk olivolja
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 5 dl rött vin
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk maizena
  • 0,5 dl vatten
  • Tillbehör: 20 små steklökar
  • 200 g rimmat fläsk
  • 250 g svamp som champinjoner, kantareller eller ostronskivling

Tillagning

  1. Marinera köttet i en påse i kylen 1-3 dagar innan i kylen.
  2. Häll av marinaden och spara den.
  3. Skala och hacka morot, purjolök, lök och vitlök.
  4. Värm en stor stekgryta, gärna gjutjärn. Bryn köttet runt om i olivolja i 5 minuter.
  5. Tillsätt morot och lök samt tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut under omrörning.
  6. Häll sedan på rödvinet och ev. marinad och låt rödvinet koka in i älgköttet några minuter innan du spär med vatten så att det täcker köttet.
  7. Koka älggrytan med rödvin (gärna övertäckt med lock) på medelvärme i en timme. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du älggrytan längre.
  8. Red älggrytan: rör ut maizenamjöl i kallt vatten och tillsätt det under omrörning. Koka upp älggrytan.
  9. Smaka av älggrytan med salt, vitpeppar samt eventuellt lite socker, gele och soja och servera älggrytan med tillbehören.
  10. Nu är grunden till grytan klar och grytan kan serveras om man önskar. Eller så lyxar man till det och tillsätter extra ingredienser (se nedan).
  11. Extra garnering och tillbehör till lyxig älggryta: Rensa, skala samt halvera de små lökarna, skär fläsket i tärningar och rensa samt skär svampen i grova bitar.
  12. Stek fläsket och löken i en stor stekpanna på medelvärme och sedan på svag värme i ca 15 minuter så att löken mjuknar. Tillsätt svampen och stek några minuter till. Tillsätt fläsk, lök och svampblandningen till älggrytan när köttet är mört och blanda runt, koka upp.
  13. Tillbehör till älggryta: kokt potatis, kokt pressad potatis; potatismos ev. kokt med hälften palsternacka; ugnstekta potatisar; råris, eller efter smak. Vidare passar kokta grönsaker som brysselkål; gröna bönor; vaxbönor, kokt morot; kokt blomkål osv till älggryta.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept