Älggryta med rödvin

En god klassisk viltgryta med marinerat älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.
Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Marinera älggrytbitarna någon dag innan i en påse. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt.
Älggrytan blir godare dagen efter.
Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.

8 portioner älggryta med rödvin

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 13 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 dl rödvin
  • 0,5 tsk timjan
  • 4 grovkrossade pepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 grovhackade vitlöksklyftor
  • 800 g grytbitar av älg
  • 6 msk olivolja
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 5 dl rött vin
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk maizena
  • 0,5 dl vatten
  • Tillbehör: 20 små steklökar
  • 200 g rimmat fläsk
  • 250 g svamp som champinjoner, kantareller eller ostronskivling

Tillagning

  1. Marinera köttet i en påse i kylen 1-3 dagar innan i kylen.
  2. Häll av marinaden och spara den.
  3. Skala och hacka morot, purjolök, lök och vitlök.
  4. Värm en stor stekgryta, gärna gjutjärn. Bryn köttet runt om i olivolja i 5 minuter.
  5. Tillsätt morot och lök samt tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut under omrörning.
  6. Häll sedan på rödvinet och ev. marinad och låt rödvinet koka in i älgköttet några minuter innan du spär med vatten så att det täcker köttet.
  7. Koka älggrytan med rödvin (gärna övertäckt med lock) på medelvärme i en timme. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du älggrytan längre.
  8. Red älggrytan: rör ut maizenamjöl i kallt vatten och tillsätt det under omrörning. Koka upp älggrytan.
  9. Smaka av älggrytan med salt, vitpeppar samt eventuellt lite socker, gele och soja och servera älggrytan med tillbehören.
  10. Nu är grunden till grytan klar och grytan kan serveras om man önskar. Eller så lyxar man till det och tillsätter extra ingredienser (se nedan).
  11. Extra garnering och tillbehör till lyxig älggryta: Rensa, skala samt halvera de små lökarna, skär fläsket i tärningar och rensa samt skär svampen i grova bitar.
  12. Stek fläsket och löken i en stor stekpanna på medelvärme och sedan på svag värme i ca 15 minuter så att löken mjuknar. Tillsätt svampen och stek några minuter till. Tillsätt fläsk, lök och svampblandningen till älggrytan när köttet är mört och blanda runt, koka upp.
  13. Tillbehör till älggryta: kokt potatis, kokt pressad potatis; potatismos ev. kokt med hälften palsternacka; ugnstekta potatisar; råris, eller efter smak. Vidare passar kokta grönsaker som brysselkål; gröna bönor; vaxbönor, kokt morot; kokt blomkål osv till älggryta.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer