Älggryta med rödvin

En god klassisk viltgryta med marinerat älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.
Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Marinera älggrytbitarna någon dag innan i en påse. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt.
Älggrytan blir godare dagen efter.
Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.

8 portioner älggryta med rödvin

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 13 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 dl rödvin
  • 0,5 tsk timjan
  • 4 grovkrossade pepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 grovhackade vitlöksklyftor
  • 800 g grytbitar av älg
  • 6 msk olivolja
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 5 dl rött vin
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk maizena
  • 0,5 dl vatten
  • Tillbehör: 20 små steklökar
  • 200 g rimmat fläsk
  • 250 g svamp som champinjoner, kantareller eller ostronskivling

Tillagning

  1. Marinera köttet i en påse i kylen 1-3 dagar innan i kylen.
  2. Häll av marinaden och spara den.
  3. Skala och hacka morot, purjolök, lök och vitlök.
  4. Värm en stor stekgryta, gärna gjutjärn. Bryn köttet runt om i olivolja i 5 minuter.
  5. Tillsätt morot och lök samt tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut under omrörning.
  6. Häll sedan på rödvinet och ev. marinad och låt rödvinet koka in i älgköttet några minuter innan du spär med vatten så att det täcker köttet.
  7. Koka älggrytan med rödvin (gärna övertäckt med lock) på medelvärme i en timme. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du älggrytan längre.
  8. Red älggrytan: rör ut maizenamjöl i kallt vatten och tillsätt det under omrörning. Koka upp älggrytan.
  9. Smaka av älggrytan med salt, vitpeppar samt eventuellt lite socker, gele och soja och servera älggrytan med tillbehören.
  10. Nu är grunden till grytan klar och grytan kan serveras om man önskar. Eller så lyxar man till det och tillsätter extra ingredienser (se nedan).
  11. Extra garnering och tillbehör till lyxig älggryta: Rensa, skala samt halvera de små lökarna, skär fläsket i tärningar och rensa samt skär svampen i grova bitar.
  12. Stek fläsket och löken i en stor stekpanna på medelvärme och sedan på svag värme i ca 15 minuter så att löken mjuknar. Tillsätt svampen och stek några minuter till. Tillsätt fläsk, lök och svampblandningen till älggrytan när köttet är mört och blanda runt, koka upp.
  13. Tillbehör till älggryta: kokt potatis, kokt pressad potatis; potatismos ev. kokt med hälften palsternacka; ugnstekta potatisar; råris, eller efter smak. Vidare passar kokta grönsaker som brysselkål; gröna bönor; vaxbönor, kokt morot; kokt blomkål osv till älggryta.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer