Vit chokladcrème
Vit chokladcrème med smält vit choklad blandad med ägg, crème fraiche samt socker.
Gott att toppa med bär som blåbär, hallon eller jordgubbar.
En dessert du kan förbereda i god tid och ha i glas i kylen fram till servering.
Tillagning
- Förbered ett vattenbad till chokladen. Koka upp vatten i en bred kastrull eller panna med höga kanter. Plocka fram en bunke som passar att ha i vattnet.
- Bryt eller hacka chokladen i bitar. Lägg i en skålen eller bunken.
- Sätt skålen eller bunken med chokladen i vattenbadet och låt vattnet sjuda eller koka på låg värme. Rör då och då tills chokladen smält.
- Ta av chokladen från värmen och låt svalna något.
- Knäck ägg i en skål och tillsätt socker. Vispa 1-2 minuter tills det är fluffigt och sockret löst sig.
- Vänd i äggblandningen lite i taget i chokladen.
- Vänd i créme fraichen och rör till en jämn röra.
- Fördela i chokladcrémen i fem glas eller portionsformar. Använd en slickepott. Man kan även spritsa ut crèmen om du önskar det.
- Låt chokladcrèmen stå övertäckt och stelna i minst 2 timmar i kylen. Kan även förberedas i god tid och håller 2-3 dagar.
- Vid servering så toppar du med sylt eller bär som du önskar. Jag lag på tinade svenska blåbär samt kokade ihop en snabb sylt av hallon och lite socker som jag sedan lät kallna.
- Dekorera om du vill med citronmeliss. Annat som passar är riven eller flagad vit choklad; valfri choklad eller rostade mandelspån eller kokosflakes.
Garnering
- Jag garnerade med tinade svenska blåbär samt en kall snabbsylt av uppkokta hallon smaksatta med lite socker som fått svalna.
- Fint på är även något blad citronmeliss - som på bilden - eller riven eller flagad vit choklad, flagad rostad kokos eller rostade mandelspån.
Val av glas eller form
- Du kan servera chokladcrèmen ur glas, portionsformar eller engångsformar.
- Det blir ca 1 dl per portion.
- Jag tog coupe champagneglas på bilden. Vidare passar martiniglas, vinglas eller valfria glas, skålar eller formar.
Varianter på garnering
- Andra förslag är att toppa vid servering med köpt eller hemgjord mylta - hjortronsylt. Eller sylt som blandsylt eller jordgubbssylt. Eller krusbärs- eller rabarberkräm.
- Vidare passar färska bär som blåbär, hallon och/eller delade jordubbar.
- Kan även garneras med krossade kakor som Digestive, Finska pinnar, bondkakor, havrekakor, sirapskakor, havreflarn eller mördegskakor.
Varianter
Vill du laga en variant mer lik en chokladmousse så kan du prova vit chokladmousse med Mascarpone färskost.
Att dricka till
Till den söta vita chokladen passar ett sött dessertvin ex. Trockenbeerenauslese eller Icewein från Tyskland, Botrytis Semillon från Australien eller ett sött vin med ädelröta från franska Sauternes.
Uppskattat näringsvärde per portion: 388 kcal