Pannacotta med vit choklad och marinerade björnbär

Introduktion och förberedelse

Pannacotta med vit choklad och marinerade björnbär i samma dessertvin som sedan serveras till pannacottan. Färska eller tinade frysta bär rörda med lite socker funkar. Dessertvin är förslagsvis italienskt Vin Santo eller annat dessertvin. Du kan också servera björnbären rårörda med lite socker och helt utan dessertvin.

Söt pannacotta med vit choklad smakar supergott med de sötsura björnbären. Har du inte björnbär kan du ta andra sura bär som delade krusbär eller delade urkärnade körsbär. Eller valfria bär. En perfekt dessert att förbereda och ha i kylen i god tid innan dina gäster kommer - förslagsvis dagen innan.

4 portioner pannacotta med vit choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 dl socker
  • 100 gram vit choklad
  • 3 gelatinblad
  • Tillbehör: 4 dl björnbär
  • 4 msk socker
  • 1 dl vin santo eller valfritt dessertvin (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg björnbär i en skål, blanda med socker och dessertvin (valfritt). Använder du vin så är det gott att göra dagen innan och marinera över natten.
  2. PANNACOTTAN: Förbered 4 formar eller glas (ca 1,5-2 dl i storlek) som du ska servera pannacottan i. Ställ upp på en bricka som går in i kylen.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  4. Hacka chokladen grovt med en kniv.
  5. Häll grädden i en kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt både frön och stång till grädden.
  6. Värm grädden. Tillsätt socker och choklad. Rör tills choklad och socker smält. Grädden ska ej koka upp endast sjuda på låg värme.
  7. Ta av grädden från värmen, ta upp vaniljstången, krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Rör tills de löst sig.
  8. Häll upp pannacottan i formarna eller glasen. Låt pannacottan stelna i kylen i ca 3 timmar.
  9. Innan servering så kokar du upp bären. Låt svalna något och servera pannacottan i formen på djup eller stor desserttallrik. Eller om du skär ur dem och stjälper upp dem i en djup eller stor desserttallrik. Skeda sedan över över några skedar marinerade bär och sås runt pannacottan.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer