Pannacotta med vit choklad och marinerade björnbär

Pannacotta med vit choklad och marinerade björnbär i samma dessertvin som sedan serveras till pannacottan. Färska eller tinade frysta bär rörda med lite socker funkar. Dessertvin är förslagsvis italienskt Vin Santo eller annat dessertvin. Du kan också servera björnbären rårörda med lite socker och helt utan dessertvin.

Söt pannacotta med vit choklad smakar supergott med de sötsura björnbären. Har du inte björnbär kan du ta andra sura bär som delade krusbär eller delade urkärnade körsbär. Eller valfria bär. En perfekt dessert att förbereda och ha i kylen i god tid innan dina gäster kommer - förslagsvis dagen innan.

4 portioner pannacotta med vit choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 dl socker
  • 100 gram vit choklad
  • 3 gelatinblad
  • Tillbehör: 4 dl björnbär
  • 4 msk socker
  • 1 dl vin santo eller valfritt dessertvin (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg björnbär i en skål, blanda med socker och dessertvin (valfritt). Använder du vin så är det gott att göra dagen innan och marinera över natten.
  2. PANNACOTTAN: Förbered 4 formar eller glas (ca 1,5-2 dl i storlek) som du ska servera pannacottan i. Ställ upp på en bricka som går in i kylen.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  4. Hacka chokladen grovt med en kniv.
  5. Häll grädden i en kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt både frön och stång till grädden.
  6. Värm grädden. Tillsätt socker och choklad. Rör tills choklad och socker smält. Grädden ska ej koka upp endast sjuda på låg värme.
  7. Ta av grädden från värmen, ta upp vaniljstången, krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Rör tills de löst sig.
  8. Häll upp pannacottan i formarna eller glasen. Låt pannacottan stelna i kylen i ca 3 timmar.
  9. Innan servering så kokar du upp bären. Låt svalna något och servera pannacottan i formen på djup eller stor desserttallrik. Eller om du skär ur dem och stjälper upp dem i en djup eller stor desserttallrik. Skeda sedan över över några skedar marinerade bär och sås runt pannacottan.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer