Viltbiffar viltfärsbiffar

Viltbiffar eller viltfärsbiffar. Biffar med viltfärs. Gott och vanligast är att göra viltbiffar på älgfärs, rådjursfärs eller vildsvinsfärs.
Vanligast är att göra viltbiffar på älgfärs. Man kan också byta ut lite av färsen mot fetare fläskfärs då ex. älgfärs kan vara rätt torr.
Lagar du på vildsvinsfärs så är det extra viktigt att de är helt genomstekta till 70 grader.
Du kan också göra biffarna till viltköttbullar istället.
Viltbiffar är gott med en sås som tzatziki, svampsås eller gräddsås; vidare kokt potatis, klyftpotatis, hasselbackspotatis, potatismos osv samt gärna en sallad av förslagsvis tärnade tomater, avokado, kokta vita bönor, fetaost samt grönsallad.
Gott att smaksätta viltfärsbiffar är: hackade inlagda rödbetor, Dijonsenap, kapris, hackad syltlök; smulad fetaost eller ädelost; örter som timjan och lite malda enbär.

4 portioner viltbiffar viltfärsbiffar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram viltfärs som älgfärs
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 gul lök
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Mät upp ströbröd och grädde i en bunke. Rör om och låt stå att dra.
  2. Skala löken. Hacka den fint eller riv den. Lägg med ströbrödet.
  3. Tillsätt viltfärs, salt och peppar. Rör ihop till en jämn färs.
  4. Stek gärna ett smakprov och tillsätt ev. mer salt och peppar.
  5. Forma färsen till 8 eller 12 biffar samt lägg på en bricka.
  6. Värm en stekpanna och stek biffarna (ev. några i taget) i smör några minuter på varje sida på något över medelvärme. Sänk ev. värmen så att de får steka klart utan att brännas. Du kan också lägga över ett lock eller folie så steker de klart snabbare.
  7. Kolla så att viltbiffarna är genomstekta innan serveringen genom att skära lite i en av biffarna eller använd en termometer - de ska vara upp mot 70 grader i mitten. Viltbiffar måste vara genomstekta.
  8. Viltbiffarna är klara att servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer