Energibar med nötter och torkad frukt

Introduktion och förberedelse

Gör egna energibars med nötter och torkad frukt. Utan socker men med honung.

Eget hemgjort energigodis som passar dig som tränar, är på vandring eller ute annan friluftsaktivitet och behöver extra energi.

Att göra egna energibars blir billigare än köpt träningsgodis. Och du vet vad som är i dem.

Varianter

Du kan variera ingredienser i det oändliga - några förslag är:

  • Andra torkade hackade frukter eller bär ex. dadlar, blåbär, lingon eller äpplen.
  • Valnötter, paranötter eller cashewnötter funkar också.
  • Kanel, ingefära eller kakao och vaniljsocker ger också god smak.
  • Hackad mörk eller ljus choklad blir också gott i.
  • Honungen kan uteslutas - ersätt med lite vatten eller extra äggvita.
  • Vidare kan man ta i agavesirap i istället för honung.

Förvaring

Slå in energibarsen i folie eller gladplast om du vill ha med dig på vandring, utflykt eller träning. De kan också frysas in.

Eller så kan du ha flera i en plastpåse eller ziplock med lite bakplåtspapper mellan. Eller ha med i en burk.

16 energibars med nötter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 dl mandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl hackad torkad aprikos
  • 1 dl hackade fikon
  • 1 dl honung
  • 1 dl russin
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl tranbär
  • 3 äggvitor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Hacka nötterna grovt för hand eller i en matberedare.
  3. Lägg i en stor skål.
  4. Hacka aprikoser och fikon grovt och tillsätt dem.
  5. Mät upp honung, russin, solrosfrön, sesamfrön, pumpakärnor, tranbär och äggvitor i skålen och blanda runt till en tjock grynig smet.
  6. Bred ut på bakplåtspapper ca 30x40 cm regtangel på en ugnsplåt i ca 1 cm tjockt lager. Ett tips är att trycka ut degen med ett till bakplåtspapper över smeten så fastnar den inte i händerna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
  8. Ta ur plåten.
  9. Skär ut lagom portionsbitar och slå in i folie eller smörgåspapper. De är rätt klistriga så ett tips: man kan markera ut bitar med en kniv. Skär ner i degen när den är varm så att du lättare sedan kan skära dem i bitar när de svalnat.
  10. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4.1 (89 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 419 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.