Energibar med nötter och torkad frukt

Fixa egna energibars med nötter och torkad frukt. Utan socker men med honung. Eget hemgjort träningsgodis för alla träningsfreakar och friluftsmänniskor. Att göra egna energibars blir mycket billigare än köpt träningsgodis. Och du vet vad som är i dem.

Du kan variera ingredienser i det oändliga med andra torkade hackade frukter eller bär ex. dadlar, blåbär, lingon eller äpplen. Valnötter, paranötter eller cashewnötter funkar också. Kanel, ingefära eller kakao och vaniljsocker ger också god smak. Hackad mörk eller ljus choklad blir också gott i.

Slå in energibarsen i folie om du vill ha med dig på vandring, utflykt eller träning. De kan också frysas in. Eller så kan du ha flera i en plastpåse eller ziplock med lite bakplåtspapper mellan. Eller ha med i en burk.

16 energibars med nötter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 dl mandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl hackad torkad aprikos
  • 1 dl hackade fikon
  • 1 dl honung
  • 1 dl russin
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl tranbär
  • 3 äggvitor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Hacka nötterna grovt för hand eller i en matberedare.
  3. Lägg i en stor skål.
  4. Hacka aprikoser och fikon grovt och tillsätt dem.
  5. Mät upp honung, russin, solrosfrön, sesamfrön, pumpakärnor, tranbär och äggvitor i skålen och blanda runt till en tjock grynig smet.
  6. Bred ut på bakplåtspapper ca 30x40 cm regtangel på en ugnsplåt i ca 1 cm tjockt lager. Ett tips är att trycka ut degen med ett till bakplåtspapper över smeten så fastnar den inte i händerna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
  8. Ta ur plåten.
  9. Skär ut lagom portionsbitar och slå in i folie eller smörgåspapper. De är rätt klistriga så ett tips: man kan markera ut bitar med en kniv. Skär ner i degen när den är varm så att du lättare sedan kan skära dem i bitar när de svalnat.
  10. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4.2 (66 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer