Energibar med nötter och torkad frukt

Introduktion och förberedelse

Gör egna energibars med nötter och torkad frukt. Utan socker men med honung.

Eget hemgjort energigodis som passar dig som tränar, är på vandring eller ute annan friluftsaktivitet och behöver extra energi.

Att göra egna energibars blir billigare än köpt träningsgodis. Och du vet vad som är i dem.

Varianter

Du kan variera ingredienser i det oändliga - några förslag är:

  • Andra torkade hackade frukter eller bär ex. dadlar, blåbär, lingon eller äpplen.
  • Valnötter, paranötter eller cashewnötter funkar också.
  • Kanel, ingefära eller kakao och vaniljsocker ger också god smak.
  • Hackad mörk eller ljus choklad blir också gott i.
  • Honungen kan uteslutas - ersätt med lite vatten eller extra äggvita.
  • Vidare kan man ta i agavesirap i istället för honung.

Förvaring

Slå in energibarsen i folie eller gladplast om du vill ha med dig på vandring, utflykt eller träning. De kan också frysas in.

Eller så kan du ha flera i en plastpåse eller ziplock med lite bakplåtspapper mellan. Eller ha med i en burk.

16 energibars med nötter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 dl mandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl finhackad torkad aprikos
  • 1 dl finhackade fikon
  • 1 dl honung, vanlig honung ej flytande
  • 1 dl russin
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl tranbär
  • 3 äggvitor, från Large - stora - ägg, frukostägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Hacka nötterna för hand så fint du kan. Eller kör hastigt i en matberedare tills de är finhackade.
  3. Lägg nötterna i en stor skål.
  4. Hacka aprikoser och fikon så fint du kan och tillsätt dem. Dessa kan också finhackas i en matberedare.
  5. Mät upp honung, russin, solrosfrön, sesamfrön, pumpakärnor, tranbär och äggvitor i skålen och arbeta ihop till en tjock grynig smet.
  6. Bred ut på bakplåtspapper ca 30x40 cm rektangel på en ugnsplåt i ca 1 cm tjockt lager. Ett tips är att trycka ut degen med ett till bakplåtspapper över smeten så fastnar den inte i händerna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Smeten ska få lite yta, hårdna och äggvitan göra att det stelnar. Grädda ev. några minuter extra.
  8. Ta ur plåten.
  9. Markera ut bitar med en kniv. Skär ner i degen när den är varm och låt sedan svalna. Ta isär försiktigt och slå in i folie eller lägg i en burk med bakplåtspapper mellan.
  10. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4 (135 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 419 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-26