Energibar med nötter och torkad frukt

Fixa egna energibars med nötter och torkad frukt. Utan socker men med honung. Eget hemgjort träningsgodis för alla träningsfreakar och friluftsmänniskor. Att göra egna energibars blir mycket billigare än köpt träningsgodis. Och du vet vad som är i dem.

Du kan variera ingredienser i det oändliga med andra torkade hackade frukter eller bär ex. dadlar, blåbär, lingon eller äpplen. Valnötter, paranötter eller cashewnötter funkar också. Kanel, ingefära eller kakao och vaniljsocker ger också god smak. Hackad mörk eller ljus choklad blir också gott i.

Slå in energibarsen i folie om du vill ha med dig på vandring, utflykt eller träning. De kan också frysas in. Eller så kan du ha flera i en plastpåse eller ziplock med lite bakplåtspapper mellan. Eller ha med i en burk.

16 energibars med nötter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 dl mandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl hackad torkad aprikos
  • 1 dl hackade fikon
  • 1 dl honung
  • 1 dl russin
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl tranbär
  • 3 äggvitor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Hacka nötterna grovt för hand eller i en matberedare.
  3. Lägg i en stor skål.
  4. Hacka aprikoser och fikon grovt och tillsätt dem.
  5. Mät upp honung, russin, solrosfrön, sesamfrön, pumpakärnor, tranbär och äggvitor i skålen och blanda runt till en tjock grynig smet.
  6. Bred ut på bakplåtspapper ca 30x40 cm regtangel på en ugnsplåt i ca 1 cm tjockt lager. Ett tips är att trycka ut degen med ett till bakplåtspapper över smeten så fastnar den inte i händerna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
  8. Ta ur plåten.
  9. Skär ut lagom portionsbitar och slå in i folie eller smörgåspapper. De är rätt klistriga så ett tips: man kan markera ut bitar med en kniv. Skär ner i degen när den är varm så att du lättare sedan kan skära dem i bitar när de svalnat.
  10. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4.2 (67 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept