Vegetarisk curry- och grönsaksgryta

Vegetarisk currygryta med grönsaker. Gryta med blomkål, morot och champinjoner i curry och grädde. Gott med basmatiris, råris, thairis, kokt vete eller kokt potatis.

Överbliven gryta går bra att spara i kylen och blir bara godare dagen efter.

Istället för sambal oelek kan du ta en färsk spansk röd chilifrukt eller chili efter smak.

Du kan såklart ta andra grönsaker efter tillgång och smak. Gott i vegetarisk curry är paprika, vitkål, potatis, zucchini, äggplanta, groddar. Från konserv kan man ta bambuskott, groddar, hela tomater mm.

Med sojagrädde och sojamjölk blir grytan helt vegan.

6 portioner vegetarisk curry- och grönsaksgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 1 blomkålshuvud
  • 8 champinjoner
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 1 msk ljus soja, ex. japansk
  • 0,5 tsk chilipasta som sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl grädde eller sojagrädde
  • 1 dl mjölk eller sojamjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Börja koka ex. ris om du vill ha det till grytan.
  2. Skala och hacka vitlök samt gul lök.
  3. Skölj och strimla purjolök.
  4. Skala och dela morötter på längden samt slanta dem sedan.
  5. Skär loss blomkålsbuketter från blomkålshuvudet. Skär i mindre delar.
  6. Rensa och skiva svampen.
  7. Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull någon minut.
  8. Tillsätt purjolök, morötter samt blomkål och fräs i någon minut till.
  9. Tillsätt curry, garam masala, salt, chili och peppar samt soja. Rör om. Fräs någon minut.
  10. Tillsätt champinjoner.
  11. Pudra över mjöl och rör om.
  12. Tillsätt mjölk och grädde och rör om. Späd grytan med någon del vatten också.
  13. Koka upp, rör om och låt currygrytan sjuda tills morot och blomkål är klara ca 5 minuter. Smaka av med salt, curry, garam masala, peppar samt soja. En tsk socker kan också ge god smak.
  14. Servera den vegetariska currygrytan med ex. ris.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.