Vegetarisk curry- och grönsaksgryta

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk currygryta med grönsaker. Gryta med blomkål, morot och champinjoner i curry och grädde. Gott med basmatiris, råris, thairis, kokt vete eller kokt potatis.

Överbliven gryta går bra att spara i kylen och blir bara godare dagen efter.

Varianter

Istället för sambal oelek kan du ta en färsk spansk röd chilifrukt eller chili efter smak.

Du kan såklart ta andra grönsaker efter tillgång och smak. Gott i vegetarisk curry är paprika, vitkål, potatis, zucchini, äggplanta, groddar. Från konserv kan man ta bambuskott, groddar, babymajs, hela tomater mm.

Med sojagrädde och sojamjölk blir grytan helt vegan.

Serveringsförslag

Gott till curryn är basmatiris, rörd naturell matyoghurt, naanbröd eller papadams samt gärna en frisk grönsallad.

Annat som passar till är råris, Indiskt ris eller rispilaff. Kokt quinoa, blomkålsris eller helt matvete funkar också.

Heta tillbehör

Köp het mango chutney och chilisås till. Gör egen rabarberchutney, het picklad mango samt chilisås om du vill det.

Garnering

Jordnötter, cashewnötter, färsk koriander samt russin är gott att toppa med.

Såser

En kall sås med naturell yoghurt blandat med färsk hackad eller torkad mynta. Korianderchutney och/eller indisk tomatsås passar också till.

Dricka till

Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till lammcurryn. Eller en ljus lageröl.

6 portioner vegetarisk curry- och grönsaksgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 1 blomkålshuvud
  • 8 champinjoner
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 1 msk ljus soja, ex. japansk
  • 0,5 tsk chilipasta som sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl grädde eller sojagrädde
  • 1 dl mjölk eller sojamjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk majs-, solros- eller rapsolja

Tillagning

  1. Börja koka ex. ris om du vill ha det till grytan.
  2. Skala och hacka vitlök samt gul lök.
  3. Skölj och strimla purjolök.
  4. Skala och dela morötter på längden samt slanta dem sedan.
  5. Skär loss blomkålsbuketter från blomkålshuvudet. Skär i mindre delar.
  6. Rensa och skiva svampen.
  7. Fräs lök och vitlök i olja i en stor kastrull någon minut.
  8. Tillsätt purjolök, morötter samt blomkål och fräs i någon minut till.
  9. Tillsätt curry, garam masala, salt, chili och peppar samt soja. Rör om. Fräs någon minut.
  10. Tillsätt champinjoner.
  11. Pudra över mjöl och rör om.
  12. Tillsätt mjölk och grädde och rör om. Späd grytan med någon del vatten också.
  13. Koka upp, rör om och låt currygrytan sjuda tills morot och blomkål är klara ca 5 minuter. Smaka av med salt, curry, garam masala, peppar samt soja. En tsk socker kan också ge god smak.
  14. Servera den vegetariska currygrytan med ex. ris.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 425 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept