Ugnstekt torsk med tomat och spenat

Ugnsstekt torsk med tomat och spenat. Torsk lämpar sig mycket bra att ugnssteka med tillbehör och sås i ett.
Lite vitlök har jag tillsatt för lite extra smak.
Champinjoner, paprika, selleri är ytterligare förslag till topping.
Fryst torsk, sej, allaska pollock och allt vad de kallas fungerar också utmärkt till denna rätt.
Välj torsk som är ok fiskad ex. kravmärkt.

4 portioner ugnsstekt torsk med tomat och spenat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 150 gram fisk per portion
  • 4 msk tomatpure
  • 1 paket bladspenat eller två liter färsk
  • 2 msk olivolja
  • 2 tomater
  • 1 vitlök
  • 3 dl grädde
  • 50 gram riven ost (valfritt)
  • Tillbehör: kokt potatis, ris eller pasta och grönsallad

Tillagning

  1. Dela fisken i lagom stora serverings bitar.
  2. Tina bladspenaten och fräs den i lite olivolja, salt, peppar samt eventuellt vitlök.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Smörj en ugnsform eller ugnsfast stor stekpanna med några msk olivolja.
  5. Lägg i fisken, salta och peppra.
  6. Förbered önskat tillbehör som potatis, ris eller pasta.
  7. Bred på en klick tomatpuré, fördela sedan spenaten och toppa med tomatskivor.
  8. Häll över grädden och ställ in i ugnen.
  9. Efter 20 - 25 minuter är fisken klar.
  10. Servera med kokt potatis, pasta eller ris.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer