Torskrygg med bacon

Torskrygg med bacon i ugnen med purjolök i krämig sås. Gott med potatismos eller rotsellerimos med potatis som får extra god smak av rotselleri - cocktailtomater samt bladpersilja. Ris eller pasta är lättast och enklast att laga till. Själv gillar jag råris (tar dock 40 minuter). Broccoli passar mycket bra till - kan även ersätta ärtor.  

Annat gott i är att ha gräslök i såsen. Vidare kan man ha grönsaker i - fräs lätt innan och lägg under fisken - ex. strimlad rödlök, tärnad paprika, skivad blomkål, champinjoner, sparris, fräst bladspenat, haricots verts eller fryst grönsaksblandning. 

Här har jag använt styckfryst MSC-märkt torskrygg som blev mycket god och fin. Kan ersättas med annan torskfilé såklart - färsk eller fryst. Annan fisk som laxfile funkar också. 

4 port torskrygg med bacon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 450 gram torskrygg styckfrysta MSC-märkt
  • 1/2 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 140 gram bacon, ex. ett paket tärnat bacon
  • Sås: 1 tärning fiskbuljongtärning
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 1/2 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 1 pkt cocktailtomater
  • 2 dl gröna ärtor
  • 1/2 dl hackad bladpersilja eller gräslök
  • 4 port potatismos, rotsellerimos, ris, råris, pasta eller valfritt

Tillagning

  1. Se till att fisken är tinad. Lägg i kylen dagen innan eller lägg i vattenbad med kallt vatten några timmar. Man kan i nödfall tina den i mikron.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Börja laga och förbereda tillbehör som ex. mos eller ris eller vad du vill ha.
  3. Dela purjolöken på längden och skölj bort ev. jord. Strimla den och fräs mjuk i olivolja några minuter. Salta med något krm salt och lägg i botten på en ugnsform stor nog för de fyra fiskbitarna.
  4. Lägg på de tinade bitarna torskrygg på purjolöken. Salta och peppra fisken.
  5. Såsen: Smula sönder buljongtärningen i en kastrull och koka upp med lite vatten. Häll i grädde och koka upp. Vispa ner någon msk maizenaredning och koka upp under omrörning. Tillsätt någon msk creme fraiche och ta av från värmen. Smaka av med pressad citron, salt och vitpeppar.
  6. Häll över fisken och sätt in i mitten av ugnen. Laga fisken i ca 15 minuter. Torsken ska ha en innertemperatur på 45-50 grader, yta likt pärlemor och gå att dela skivor.
  7. Gör färdigt tillbehör som mos eller ris till. Skölj och dela tomater. Koka ärtor några minuter och häll av.
  8. Ta ut och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer