Torskrygg med bacon

Introduktion och förberedelse

Torskrygg med bacon i ugnen med purjolök i krämig sås. Gott med potatismos eller rotsellerimos med potatis som får extra god smak av rotselleri - cocktailtomater samt bladpersilja. Ris eller pasta är lättast och enklast att laga till. Själv gillar jag råris (tar dock 40 minuter). Broccoli passar mycket bra till - kan även ersätta ärtor.

Annat gott i är att ha gräslök i såsen. Vidare kan man ha grönsaker i - fräs lätt innan och lägg under fisken - ex. strimlad rödlök, tärnad paprika, skivad blomkål, champinjoner, sparris, fräst bladspenat, haricots verts eller fryst grönsaksblandning.

Här har jag använt styckfryst MSC-märkt torskrygg som blev mycket god och fin. Kan ersättas med annan torskfilé såklart - färsk eller fryst. Annan fisk som laxfile funkar också.

4 port torskrygg med bacon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 450 gram torskrygg styckfrysta MSC-märkt
  • 1/2 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 140 gram bacon, ex. ett paket tärnat bacon
  • Sås: 1 tärning fiskbuljongtärning
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 1/2 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 1 pkt cocktailtomater
  • 2 dl gröna ärtor
  • 1/2 dl hackad bladpersilja eller gräslök
  • 4 port potatismos, rotsellerimos, ris, råris, pasta eller valfritt

Tillagning

  1. Se till att fisken är tinad. Lägg i kylen dagen innan eller lägg i vattenbad med kallt vatten några timmar. Man kan i nödfall tina den i mikron.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Börja laga och förbereda tillbehör som ex. mos eller ris eller vad du vill ha.
  3. Dela purjolöken på längden och skölj bort ev. jord. Strimla den och fräs mjuk i olivolja några minuter. Salta med något krm salt och lägg i botten på en ugnsform stor nog för de fyra fiskbitarna.
  4. Lägg på de tinade bitarna torskrygg på purjolöken. Salta och peppra fisken.
  5. Såsen: Smula sönder buljongtärningen i en kastrull och koka upp med lite vatten. Häll i grädde och koka upp. Vispa ner någon msk maizenaredning och koka upp under omrörning. Tillsätt någon msk creme fraiche och ta av från värmen. Smaka av med pressad citron, salt och vitpeppar.
  6. Häll över fisken och sätt in i mitten av ugnen. Laga fisken i ca 15 minuter. Torsken ska ha en innertemperatur på 45-50 grader, yta likt pärlemor och gå att dela skivor.
  7. Gör färdigt tillbehör som mos eller ris till. Skölj och dela tomater. Koka ärtor några minuter och häll av.
  8. Ta ut och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (61 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.