Torskfilé i ugn

Introduktion och förberedelse

Allt i ett med torskfilé i gräddig sås, potatis, citron, dill, persilja och parmesan i ugnen. Enkelt att laga.

Tips

  • Här har jag lagat med färdig kokt potatis så den kan du gärna koka innan eller använd rester på kokt potatis.
  • Receptet kan ökas på till flera portioner i en större ugnsform. Öka då tiden i ugnen och kontrollera så att torsken är genomstekt i mitten och allt är hett innan du serverar.

Val av torsk

Det finns fina styckfrysta bitar torskfilé. Ta en per portion. Finast är färsk eller fryst ryggfilé men man kan också ta vanlig torskfilé eller torskblock för en god budgetvariant.

Köp helst MSC-märkt torsk.

Varianter

  • Sej, kolja eller lax funkar också att laga på.
  • Istället för dill och persilja kan du ta frysta örter Provencale eller torkade örter som basilika, oregano, dragon, timjan osv.
  • Annan god smaksättning är hackad spenat och vitt vin; pressad vitlök; hummerfond istället för fiskfond, tomatpuré och dill; osv.
  • Du kan kan också ha färskpotatis eller andra kokta rotfrukter som kålrot, rotselleri, morot och palsternacka.
  • Andra kokta grönsaker som passar är blomkål och grönkål. Vidare kan du byta ut salladslöken mot purjolök eller gräslök.

Torsk, potatis och sås - allt i en panna eller form.
Torsk, potatis och sås - allt i en panna eller form.

2 portioner torskfilé i ugn

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram torskfilé
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk hackad persilja (fryst eller färsk)
  • 1 tsk hackad dill
  • 400 gram kokta vanliga små potatis, delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 4 msk kokbar crème fraiche
  • 1 msk citronsaft
  • 2 salladslökar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Rensa och putsa potatisen. Skär bort fula delar. Skala potatis med fult skal. Dela den i halvor och koka potatisen mjuk i ca 15-20 minuter.
  3. Koka upp vatten och grädde med buljongtärningen. Rör så att buljongen löser sig.
  4. Hacka persilja och dill eller använd färdighackade frysta örter.
  5. Blanda i dill och persilja i grädden samt rör ut citronsaft och crème fraiche. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  6. Smöra en form eller ugnsfast stekpanna.
  7. Lägg i torsken i formen. Strö över något krm salt och 1/2 krm vitpeppar över fisken. Lägg kokt potatis runt om och häll över såsen.
  8. Skölj och strimla salladslöken. Sprid ut den överst.
  9. Riv parmesan eller grana padano och strö överst.
  10. Laga torsken i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills den har fin färg.
  11. Servera gärna med någon klyfta citron, grönsallad och tomatsallad.
E-mail
Medel: 3.8 (307 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06