Torskfile i ugn

Allt i ett med torsk i gräddig sås, potatis, citron, dill, persilja och parmesan i ugnen. Enkelt att laga. Du måste ha lite framförhållning och koka potatis innan dock.

Receptet kan ökas på till flera portioner i en större ugnsform. Öka då tiden i ugnen och kontrollera så att torsken är genomstekt i mitten och allt är hett innan du serverar.

Det finns fina styckfrysta bitar torskfilé. Ta en per portion. Finast är färsk eller fryst ryggfilé men man kan också ta vanlig torskfilé eller torskblock för en god budgetvariant.

Istället för dill och persilja kan du ta frysta örter Provencale eller torkade örter som basilika, oregano, dragon, timjan osv. Annan god smaksättning är hackad spenat och vitt vin; pressad vitlök; hummerfond istället för fiskfond, tomatpuré och dill; osv. Du kan kan också ha andra kokta rotfrukter som kålrot, rotselleri, morot och palsternacka. Samt kokta grönsaker som blomkål och grönkål. Vidare kan du byta ut salladslöken mot purjolök eller gräslök.

2 portioner torskfile i ugn

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram torskfilé
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk hackad persilja (fryst eller färsk)
  • 1 tsk hackad dill
  • 400 gram kokt delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 4 msk creme fraiche
  • 1 msk citronsaft
  • 2 salladslökar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa och putsa potatisen. Skär bort fula delar. Skala potatis med fult skal. Dela den i halvor och koka potatisen mjuk i ca 15 minuter.
  3. Koka upp vatten och grädde och rör ut buljongtärningen.
  4. Hacka persilja och dill eller använd färdighackade frysta örter.
  5. Blanda i dill och persilja i grädden samt rör ut citronsaft och creme fraiche.
  6. Smöra en form eller ugnsfast stekpanna.
  7. Lägg i torsken samt kokt potatis och häll översåsen.
  8. Riv parmesan eller grana padano och strö över fisken.
  9. Grädda torsken i 20 minuter tills den har fin färg.
  10. Servera gärna med någon klyfta citron, grönsallad och tomatsallad.
E-mail
Medel: 4.1 (25 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer