Torsk med pepparrot

Torsk med pepparrot är ett av de enklaste sättet att laga fisk. Baka torsken i ugnen i en panna, steka den eller koka den samt servera med skirat smör, riven pepparrot, kokt potatis samt citron.

Jag tycker det är gott att skira smöret rätt hårt så det blir lätt brynt och får god smörig karamellsmak.

Kokta ärtor eller brysselkål samt finriven morot passar också till torsk med pepparrot.

Köp torsk Msc-märkt torsk. Istället för torsk kan man ta sej eller kolja. Godast är färsk torskryggfilé (och dyrast). Smidigt är även de färdiga frysta portionsbitarna av torsk. Tina dem i kylen över natten eller någon timme i kallt vattenbad.

4 portioner torsk med pepparrot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar torskfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dm färsk pepparrot
  • 150 gram smör
  • 4 citronklyftor
  • 800 gram potatis

Tillagning

  1. Förbered torsken: skär ut fyra fina bitar eller köp portionerade. Rimma gärna torsken lätt innan så håller den ihop bättre: lägg torsken i en skål och strö över 1 tsk salt samt vänd runt. Ställ åt sidan under tiden du förbereder potatis med mera.
  2. Ugnsbakad torsk: värm ugnen till 200 grader om du ska ugnsbaka torsken.
  3. Stekt torsk: värm en stekpanna och stek torskbitarna i smör runt om på medelvärme med lite salt och peppar i ca 10 minuter.
  4. Kokt torsk: sätt på en kastrull med 1 liter vatten.
  5. Skira smöret tills det slutar bubbla och har en ljus brun färg. Håll varmt.
  6. Skölj av torskbitarna. I ugnen: lägg torsken med lite skirat smör i botten i en ugnsfast panna och strö över lite salt samt peppar. Baka fisken i ca 20 minuter. Kokt torsk: sänk ner torksbitarna i kokande vatten, låt nästen koka upp igen och ställ åt sidan med lock - totalt ca 10 minuter. Testa om fisken är klar genom att skära i den, den ska vara vit och fast i köttet och det ska liksom flaga sig i bitar.
  7. Skölj och skär citronen i klyftor. Ta bort kärnorna.
  8. Skala och riv pepparroten fint.
  9. Servera torsken med kokt potatis, skirat smör, citronklyfta samt riven pepparrot och ev. gröna ärtor.
E-mail
Medel: 4.1 (9 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer