Torsk med pepparrot
Torsk med pepparrot är ett av de enklaste sättet att laga fisk.
Tillagning
- Förbered torsken: skär ut fyra fina bitar eller köp portionerade. Rimma gärna torsken lätt innan så håller den ihop bättre: lägg torsken i en skål och strö över 1 tsk salt samt vänd runt. Ställ åt sidan under tiden du förbereder potatis med mera.
- Ugnsbakad torsk: värm ugnen till 200 grader om du ska ugnsbaka torsken.
- Stekt torsk: värm en stekpanna och stek torskbitarna i smör runt om på medelvärme med lite salt och peppar i ca 10 minuter.
- Kokt torsk: sätt på en kastrull med 1 liter vatten.
- Skira smöret tills det slutar bubbla och har en ljus brun färg. Håll varmt.
- Skölj av torskbitarna. I ugnen: lägg torsken med lite skirat smör i botten i en ugnsfast panna och strö över lite salt samt peppar. Baka fisken i ca 20 minuter. Kokt torsk: sänk ner torksbitarna i kokande vatten, låt nästen koka upp igen och ställ åt sidan med lock - totalt ca 10 minuter. Testa om fisken är klar genom att skära i den, den ska vara vit och fast i köttet och det ska liksom flaga sig i bitar.
- Skölj och skär citronen i klyftor. Ta bort kärnorna.
- Skala och riv pepparroten fint.
- Servera torsken med kokt potatis, skirat smör, citronklyfta samt riven pepparrot och ev. gröna ärtor.
Tips
- Baka torsken i ugnen i en panna, stek eller koka den.
- Jag tycker det är gott att skira smöret rätt hårt så det blir lätt brynt och får god smörig karamellsmak.
- Istället för torsk kan man ta sej eller kolja. Godast är färsk torskryggfilé (och dyrast). Smidigt är även de färdiga frysta portionsbitarna av torsk. Tina dem i kylen över natten eller någon timme i kallt vattenbad.
Serveringsförslag
- Servera med skirat smör, riven pepparrot, kokt potatis samt citron.
- Kokta ärtor eller brysselkål samt finriven morot passar också till torsk med pepparrot.
Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal